Nov 07

Vă mai amintiţi de tactica aplicată în arenă de către gladiatorul trac Spartacus pentru a supravieţui luptei care l-a făcut celebru? Aflat în situaţia de a lupta simultan cu alţi trei gladiatori, Spartacus o ia la fugă prin arenă. Gladiatorii adversari după el, dar cum nu fugeau toţi cu aceeaşi viteză, sau distanţat unii de alţii. Când primul l-a ajuns din urmă, Spartacus s-a oprit, a luptat cu el şi l-a învins. Apoi a aplicat tactica cu cel de-al doilea şi al treilea, terminând lupta învingător.
Aceeaşi tactică pare s-o aplice şi preşedintele Traian Băsescu cu adversarii săi din apropiatele alegeri prezidenţiale.  Deşi la startul campaniei toţi candidaţii au pornit în lupta electorală cu declarate şanse de reuşită, adică de a deveni viitorul preşedinte al României, la nici jumătate din timpul afectat pentru campanie, deja candidaţii s-au răsfirat pe drum.
De Vadim Tudor mai că nu mai auzim nimic. Oprescu gâfâie la greu şi a cam rămas în urmă, deşi aflat pe post de iepure al lui Băsescu, cum se afirmă prin culisele politice, ar trebui să fie mai iute de picior.
Crin Antonescu se ofileşte de la o zi la alta, găselniţa sa cu Johannes Klaus devenind tot mai ştearsă din memoria electoratului. Liderul liberal încearcă din răsputeri să-l ajungă şi să-l întreacă pe democrat-liberalul Mircea Geoană, dar partidul său n-are forţa de a-i insufla energia necesară.
Geoană aleargă sprinten în spatele preşedintelui Băsescu, dar nu suficient de iute să-i sufle în ceafă. Iar Băsescu nu-l consideră periculos de aproape ca, precum Spartacus, să se oprească şi să lupte. Probabil că pregăteşte lupta pentru turul doi, o luptă cu adevărat pe viaţă şi pe moarte… politică.
Până la lupta finală, Băsescu aplică o alt procedeu de luptă politică. El aplică tehnica marelui campion mondial la şah, rusul Gari Kasparov, uzându-şi şi mai mult adversarii, obosindu-i, epuizându-le inventivitatea discursului electoral, făcându-i să devină plictisitori în faţa alegătorilor, neinteresanţi.
După ce le-a oferit adversarilor varieteul politic cu premierul desemnat Lucian Croitoru, acum, preşedintele Băsescu a aplicat o altă tehnică. Le-a oferit adversarilor un premier după chipul şi asemănarea idolului lor Klaus, în persoana democrat-liberalului Liviu Negoiţă. Şi-a dorit coaliţia parlamentară formată ad-hoc un premier provenit din rândul unui primar ales cu 80% din voturile electoratului, bine cotat prin activitatea desfăşurată, le-a oferit unul şi mai şi decât Klaus.
Dacă până acum mingea sălta mărunt şi tot mai jos în curtea Cotrocenilor, iată că preşedintele Băsescu a reuşit să-i dea un şut care s-o plaseze în vinclul uşii Parlamentului. Este rândul coaliţiei să analizeze ce face cu ea. Dacă refuză şi de această dată oferta prezidenţială, viitorul poate deveni sumbru pentru parlamentari. Refuzând să valideze Guvernul Negoiţă, Parlamentul va face jocul preşedintelui Băsescu de a se bucura de existenţa Guvernului Boc pe întreaga campanie a alegerilor prezidenţiale, ceea ce şi urmăreşte. Iar de Băsescu va fi reales, după 6 decembrie va proceda la  dizolvarea Parlamentului.
Preşedintele Băsescu nu poate fi învins numai cu vorbe, aşa cum încearcă s-o facă Geoană sau Antonescu. Pe lângă vorbe mai trebuie gândită o tactică şi tehnică electorală aidoma lui. Pentru că preşedintele Băsescu poate fi învins chiar cu armele sale. Dar Geoană şi Antonescu n-au învăţat să le mânuiască, lipsindu-le priceperea necesară.
Până la alegeri mai este ceva timp, iar de vreunul dintre cei doi se va dovedi silitor şi-l va învinge, va culege laurii victoriei.

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “A aplicat tactica lui Spartacus şi tehnica lui Kasparov”

 1. 1. costy Says:

  Cu cine sa se bata ?,nu are adversar Traian.Ce e mai rau este ca, consilierii celor doi fie nu stiu,fie nu pot ,fie nu vor sa faca treaba, si-i lasa pe ambii singurei in fata lupului.

 2. 2. nelu prahoveanu Says:

  Asa ati scris si despre Contac la alegerile pentru CJ. Dupa opinia d-voastra de atunci nimeni nu-l invingea si uite asa a iesit pe locul III.
  Astfel de opinii “extremist de basesciene” se mai intalnesc numai in editorialele de la Evenimentul de Botosani.
  Succes!

 3. 3. Ioan Rotundu Says:

  Domnule Prahoveanu, ce am scris până acuma anti-Băsescu n-am negat nici un moment. Acum suntem în plină campanie, iar eu nu fac decât să surprind nişte realităţi, trăgând semnale de alarmă pentru cine are ochi să citească şi minte să priceapă. Ce vină am eu că adversarii lui Băsescu se compromit de la o zi la alta, de la un miting la altul? Nu eu îl pun pe Geoană să promită iară marea cu sarea, aşa cum a făcut-o şi în alegerile parlamentare? Ce vină am eu că la Botoşani, politicieni ca Ţurcanu, nu-s în măsură să convingă electoratul să-l voteze pe Antonescu? Prin cele ce scriu nnu fac decât să sancţionez greşelile adversarilor lui Băsescu, în speranţa că vor pricepe că acesta nu poate fi învins cu promisiuni nelectorale irealizabile. Psihologia electoratului a suferit modificări ample, iar Geoană şi Antonescu folosesc aceleaşi metode de convingere de acum 10 – 15 ani. Spontaneitatea lui Băsescu, ieşirile sale publice total neprotocolare şi imprevizibile, insinuările neduse până la capăt şi nedovedite ca fapte ce aparţin realităţilor vieţii prind mult mai uşor la electorat decât promisiunile ieşite din gura lui Geoană şi Antonescu.
  Mâine voi posta un comentariu ce vizează o temă pe care am mai abordat-o. Respectiv cine pune umărul ca preşedintele Băsescu să poată primi cel de-al doilea mandat.

 4. 4. nelu prahoveanu Says:

  D-le Rotundu, eu va citesc zilnic si in multe articole ale d-voastra am “simtit” o verticalitate si maturitate jurnalistica indiferent de conjunctura politica existenta.
  In ultima perioada, parerea mea, observ o oarecare briza portocalie peste Jurnalul la care sunteti director. Personal ma asteptam sa taxati sau sa analizati, cum foarte bine va pricepeti, gafele, meritele, plusurile si minusurile tuturor candidatilor, ori d-voastra loviti numai in Geoana si Antonescu uitand de actualul presedinte. Subiecte ca: afacerile cu armament ale fam. Basecu, tendinta de dictatura, prosteala cu referendumul, campania agresiva a PDL, EBA si multe altele nu prea le-am citit in ziarul d-voastra sau cu tact jurnalistic au fost trecute la capitolul “ş.a”.
  Si ca sa fiu sincer pana la capat din ceea ce scrieti d-voastra (la capitolul politic) vad o nostalgie dupa Contac si o indreptare spre Flutur. Am zis Flutur nu PDL.
  Parerea mea!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia