Nov 12

Ilie Ivanache, primarul liberal de Ungureni, mi s-a plâns că Maria Ţiprigan, lidera Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar l-a ameninţat că dacă nu decontează angajaţilor din învăţământ cheltuielile de transport, îl va acţiona în judecată. Ţiprigan i-a vorbit pe un ton de şef care dă ordine ce nu acceptă să nu-i fie executate, tratându-l pe primar ca pe o slugă a sindicatului pe care-l păstoreşte.
Cine îl cunoaşte pe primarul de Ungureni, ştie că acesta este un om cumsecade, politicos şi amabil, săritor la nevoie şi milos cu nevoiaşii. Dacă ar fi bani în bugetul local, nimic nu l-ar împiedica să deconteze aceste cheltuieli, aşa cum o face de ani de zile. Numai că bugetul comunei este secătuit, iar de la judeţ n-are a primi bani. Pe Ivanache l-a durut faptul că Ţiprigan i-a vorbit pe un ton răstit, fără a avea măcar un minim de informaţii despre starea bugetului local şi a problemelor cu care se confruntă comunitatea.
I-am spus primarului că n-are rost să-şi amărască zilele din cauza lui Ţiprigan. Sunt lucruri mult mai serioase de rezolvat în comuna Ungureni, decât să-şi piardă vremea dialogând cu o persoană rămasă cu mentalitatea stană de piatră în regimul comunist, deşi îi place să se joace de-a liderul de sindicat într-un sistem democratic.
Această Ţiprigan, care se crede buricul pământului în materie de sindicat , confundă statutul unui primar ales prin votul a mii de localnici, cum este cazul lui Ivanache, cu statutul său de cucoană aşezată cu curul pe scaunul de lider de sindicat, imediat după 1990, şi de unde nu s-a mai ridicat, considerându-se aşezată acolo pe viaţă.
Cât despre logica sa de a pătrunde mersul treburilor în democraţie, n-am a face aprecieri pozitive pentru simplul fapt că n-am găsit nici un temei de curmei. Femeia asta nu l-a ameninţat pe primar, ci pur şi simplu l-a şantajat, aşa cum o face şi cu alţi primari slabi de îngeri. Numai că ulciorul nu merge de multe ori la apă. Odată şi odată tot se sparge. Ţiprigan şi-a cam trăit traiul de lider de sindicat şi şi-a cam păpat mălaiul. Vremea ei şi a urmaşilor urmaşilor comuniştilor care sunt social-democraţii de astăzi a cam trecut.
Trăim vremuri grele şi nu poţi face continuu pomeni din banul public, pentru că sunt probleme mult mai grave care se cer rezolvate într-o comunitate locală. Nu-i departe vremea când cheltuielile de transport vor trebui suportate de profesori, aşa cum şi le suportă fiecare alt angajat la stat, dar mai ales în mediul privat. Va trebui înţărcată Bălaia şi cu acele tichete cadou. Cum milioane de angajaţi muncesc pentru leafa lunară, fără a le mai adăuga patronul şi alte favoruri, aşa vor trebui să-şi primească leafa şi cei din învăţământ. Cum milioane de angajaţi plătesc impozitele la stat, din toată sărăcia lor, aşa trebuie să şi le plătească şi profesorii.
De ce madam Ţiprigan n-a luat foc când am scris că directorul şcolii din Ungureni are neplătite impozite ţi taxe locale de peste 40 milioane lei veci? Directoarea vrea şi ea decontarea cheltuielilor de transport, căci vine la serviciu dintr-un sat aflat la 3 km de Ungureni. Ţiprigan n-a zis pentru că directoarea se numeşte Enacache, este soţia unui important lider social-democrat, adică este din şatra sa, cum ar spune ţiganul.
Ţiprigan n-a protestat nici când s-au desfiinţat şcoli care nu trebuiau desfiinţate, nici că sunt şcoli a căror tavan riscă să cadă peste elevi, nici că microbuzele şcolare s-au dat unde nu era nevoie de ele iar în alte comune elevi de clasele I – IV merg zilnic pe jos kilometri întregi.
Câtă vreme ministrul Educaţiei a fost social-democrata Ecaterina Andronescu, Ţiprigan s-a dat la fund cu protestele şi revendicările, acceptând supusă directivele ministeriale. Acum a prin glas din nou. Madama să facă ciocul mic, pentru că după 6 decembrie nu PSD-ul va guverna.
Suntem în criză economică şi nu pomenile sociale ale PSD-ului ne va scoate din ea. Ne trebuie un guvern de dreapta, tăios, care să ne oblige la muncă chiar şi pe bani puţini şi care să subţieze drastic rândul bugetarilor. În vremea lui Ceauşescu munceau zece milioane de români şi erau bugetari numai un milion. Acum muncesc 4,5 milioane de români şi aveam 1,6 milioane de bugetari.  Nu putem merge aşa la infinit!
Îi sfătuiesc pe primari să nu cedeze nici unei forme de şantaj venită din partea oricărui lider de sindicat, fie el şi cu numele de Ţiprigan. În rezolvare au prioritate problemele generale ale comunităţii locale, iar din comunitatea locală fac parte şi cei din învăţământ. După rezolvarea problemelor de interes general, se pot rezolva şi cele secvenţiale şi apoi punctuale. Îmi permit să dau acest sfat pentru că ştiu ce probleme are de rezolvat fiecare unitate administrativă din judeţ, cât de complicate sunt unele, iar decontarea cheltuielilor de transport şi acordarea tichetelor cadou sunt la coada lor.

written by Ioan Rotundu


8 Responses to “Este tupeistă şi practică şantajul”

 1. 1. un comunist Says:

  de ce nu spuneti d-le rotundu care era statutul d-nei tiprigan inainte de1989 – sotia activistului cu propaganda – Radu Tiprigan – de la nivelul comunei Cristesti. acest lucru se poate verifica la primaria Cristesti. cred ca din aceasta pozitie a sotului a “suferit” enorm asa cum ea declara in acea perioada. in rest aveti perfecta dreptate

 2. 2. Marinica Says:

  ,,Suntem în criză economică şi nu pomenile sociale ale PSD-ului ne va scoate din ea.”

  …..pomenile ne vor scoate… In rest ce sa zic……..esti taaaaaare obiectiv! Madam Tiprigan isi merita critica dar restul e curata ,, manipulare”! Oricum dupa 22 se vor mai limpezi apele , s-apoi dupa Mos Nicolae. Sunt satul de minciuni pe post de mari adevaruri! Si cred ca si altii zic la fel>

 3. 3. Mişka Says:

  Profesorii şi cei care sunt bugetari s-au învăţat numai să ceară, fără să se întrebe de unde se ia ca să li se dea. Eu, ca să merg la serviciu îmi plătesc metroul, treoleul şi autobuzul şi nu-mi decontează nimeni, nici nu-mi dă patronul tichete cadou. Dar la apartament plătesc întreţinerea şi căldura la fel ca profesorii. Apoi, pr4ofesorilor de la oraş nu le decontează nimeni transportul, care-i costă mai mult decât dacă ar face naveta 5 km la ţară. Iar nu-i drept. Nu ştiu cine esteaceastăTipirigan, dar se comportă ca toti liderii de sindicat care provind din rândul comuniştilor. Ar trebui să se mai plimbe prin Europa, să vadă cum se munceşte şi ce fac sindicatele.

 4. 4. nelu prahoveanu Says:

  D-le Rotundu, Felicitari!
  Un articol foarte frumos si real însa o precizare: Tipirigan este in gratiile PDL nu PSD. Nu va mai dau exemple pentru a va convinge de acest lucru pt ca sunt sigur ca le stiti deja.

 5. 5. rodica Says:

  am fost o fana a dv, insa in aceasta postare am gasit un comentariu departe de a fi obiectiv, din care se vede foarte clar ce ,,sentimente,, nutriti la adresa profesorilor. La inceputul activitatii mele am facut naveta la Ungureni. Jumatate din salariu il dadeam pe transport (nu se deconta) , si dupa ce ajungeam in Ungureni mergeam 5 km pe jos pana la scoala unde lucram, prin noroi, troiene sau soare torid functie de anotimp.Ajungeam la scoala murdara de noroi sau cu hainele ude si inghetate , iar acolo gaseam clase friguroase si pline de fum. Da dle Rotundu ,intr-adevar niste nesimtiti cadrele didactice care primesc un amarat de milion tichete cadou.o data saude doua ori pe an. Lidera de sindicat nu ne caracterizeaza, am aceeasi parere ca si dv , dar in celelalte privinte va inselati.

 6. 6. Ioan Rotundu Says:

  Pt. Rodica
  Şi ca să revin în graţiile dvs. ar trebui să devin politician şi să vă promit marea cu sarea sau să vă spun numai lucruri plăcute ori care doriţi să le auziţi? Nu, doamnă, nu-mi stă în caracter să fac aşa ceva. N-am contestat dreptul dvs. la un salariu onest, ci faptul că beneficiaţi de nişte privilegii cu care v-au amăgit politicienii să-i votaţi.
  Sunt milioane de salariaţi în ţara asta care fac naveta poate în condiţii mai grele ca ale dvs. şi n-au beneficiat de privilegii sau compensaţii financiare şi nici nu beneficiază. Când primăria a avut de unde plăti, a plătit. Acum n-are bani, iar a lua banii de la alte destrinaţii prioritare vieţii comunitare, cum ar fi iluminatul public sau lemnele de foc pentru şcoli, ar fi din partea primarului şi a consilierilor locali nun atentat la buna convieţuire socială.
  Învăţaţi să vă cereţi, prin lupta sindicală, salarii decente şi nu vă compromiteţi acceptând privilegii temporare oferite de politicieni. V-aţi înghesuit las vot, la parlamentarele de anul trecut, atraşi de promjisiunea mincinoasă a PSD-ului şi a PLD-ului că veţi primi nsalarii majorate cun 50%. Cu ce v-aţi ales, doamnă?
  Geoană iar a deschis sacul cu promisiuni electorale şi creşte în sondaje ca aluatul la dospit.
  Viitorul se făureşte analizând trecutul, doamnă! Câţi dintre noi respectă această regulă de aur a progresului? Veţi afla după alegerile prezidenţiale, la care eu nu voi participa, aşa cum n-am mai nparticipat la vot din 1992. Este modul meu de a protesta faţă de clasa politică ce-o avem.

 7. 7. rodica Says:

  saracii primari cat sunt de corecti cu oamenii si cum se lupta ei pentru bunastarea celor pastoriti. Asa cum este si unul la o aruncatura de bat de Bt a carui vila a crescut odata cu noua primarie. Nu dle Rotundu nu am fost niciodata la vot si nici nu voi merge, nu vreau sa am pe constiinta faptul ca votul meu a adus un escroc sau unul in devenire la borcanul cu miere al banului public.

 8. 8. gheo Says:

  Lica este foarte bun primar dar si mai bun ar fi fara culoare politica(independent),poate atunci o sa primeasca mai multi bani la bugetul comunal.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia