Nov 13

Indiferenţi la consecinţele care devin tot mai agravante ale gripei porcine, sau gripa nouă, cum a fost botezată la români, farmaciştii au găsit în gripă un prilej de îmbogăţire. Lăcomia lor, lipsită de orice sentiment de umanitate, a devenit de-o rapacitate ieşită din comun. Chiar dacă fac parte din tagma medicilor, şi ar trebui mai întâi să se gândească la bolnav şi apoi la câştig, unii farmacişti, că nu trebuie băgaţi toţi în aceeaşi oală a lăcomiei, au ridicat enorm preţurile la medicamentele necesare tratării gripei, preventiv sau când ea a dat năvală peste noi.
Cu nici o săptămână în urmă, directorul medical al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, medicul Gheorghe Apetroaie, declara presei locale cum că are semnale din partea unor bolnavi de gripă că farmaciştii fac speculă pe seama umor medicamente necesare tratării acesteia. N-am dat prea mare atenţie acelei declaraţii, considerând-o ca aparţinând senzaţionalului cu care unii demnitari publici vor să se facă remarcaţi în presa locală.
Numai că ieri mi-a fost dat să-mi vină la redacţie doi cetăţeni din judeţ, care au venit să caute în farmaciile din Botoşani medicamente contra gripei. 
Unul dintre ei, cu numai zece zile în urmă cumpărase capsule de solpadeine la preţul de 1,50 lei/capsula. Ieri a plătit 2 lei/capsula, adică cu 35% mai mult, adică de la 18 lei cutia la 24 de lei. Brusc, au crescut semnificativ preţurile la vitamina C şi D, despre care spun unii medici că ar avea efect împotriva gripei. Până şi zdrenţele de măşti care, potrivit directorului medical Apetroaie, nu asigură nici un fel de protecţie împotriva viruşilor gripei, au acum un preţ dublu decât cel practicat cu două săptămâni în urmă.
Aceste zdrenţe, comparate şi cu un fel de botniţă, au devenit o facere prosperă pentru unii farmacişti, o afacere pe banul public, piaţă de desfacere extrem de rentabilă în momente de criză ca acesta.
Avem exemplu şcolii din satul Brehuieşti, comuna Vlădeni. Directoarea şcolii, o anume profesoară Bădrăgan, a declarat că a cumpărat de la farmacie o mie de măşti la preţul de 0,80 lei/buc., banii asigurându-i primăria. Directoarei i s-a părut că a făcut o afacere bună. Eu îi spun că a făcut una extrem de proastă. O mască de acest gen costă în farmaciile ce practică preţul corect cam 0,50 lei/buc. Ori, la Brehuieşti, s-a plătit cu 60% mai scump, adică cu trei milioane mai mult. Dar, ce contează?! Sunt bani publici!
Este drept, la o sumă aşa mică nu se impunea licitaţie publică. Dar primarul, care a cumpărat măşti pentru toate şcolile din comună, putea cere ofertă de preţ de la mai multe farmacii, p0unându-le în situaţia de a se concura între ele, obţinând astfel un preţ mai mic.
Până şi lipovencele, la piaţă, dacă le cumperi mai multe legături cu verdeaţă, mai lasă la preţ. Cu atât mai mult ar fi trebuit să lase la preţ farmaciştii, în cauză fiind vorba de o acţiune ce priveşte prevenire unei pandemii de gripă.
Cred că este cazul ca cei de la Protecţia Consumatorului să le facă o vizită farmaciştilor lacomi şi să-i mai „îmbuneze” cu câte o amendă pe măsura lăcomiei lor. Şi Poliţia economică ar trebui să se intereseze dacă nu cumva avem în faţă un fenomen de speculă şi nu o concurenţă loială specifică economiei de piaţă liberă. Îi suficient să fie scărmănaţi doi, trei farmacişti mai lăcomoşi, şi restul se v or tempera. Măcar până trece pandemia de gripă

written by Ioan Rotundu


One Response to “Leac pentru lăcomia farmaciştilor”

  1. 1. nelu prahoveanu Says:

    Foarte bun articolul dar ati uitat sa scrieti de rau de Geoana!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia