Nov 16

Sâmbătă, la Cluj, preşedintele Băsescu s-a gândit să dea satisfacţie celor de la Antena 3, mai ales comentatorilor de la Sinteza zilei, şi a lansat către adversari provocarea la o confruntare politică televizată în direct. Numai că preşedintele a lansat invitaţia la provocare după chipul şi asemănarea sa şi nu după voinţa celor de la Antena 3 care, luaţi prin surprindere de către preşedinte, abia au reuşit să-şi revină şi să-şi regrupeze forţele de atac.
Te umfla râsul, urmărind sâmbătă strădania celor de la Antena 3 de a găsi nod în papură spuselor şi comportamentului preşedintelui pe parcursul dezbaterilor. În graba mare, Mihai Gâdea şi-a adunat trupa de şoc, pentru a nu rata „o sinteză” de zile mari. Numai că totul s-a soldat cu un fâs de zile mari.
Trecând peste neputinţa celor de la Antena 3 de a ţine pasul cu mişcările politice de campanie electorală ale preşedintelui Băsescu, vreau să fac câteva remarci asupra conţinutului confruntării.
În primul rând este de salutat curaju8l candidatului Crin Antonescu de a da curs provocării lui Băsescu şi de a se prezenta la Cluj, la o măsurare a forţelor politice în faţa întregii ţări. Este de dezavuat laşitatea candidatului Mircea Geoană de a nu accepta provocarea, mai ales că tocmai el era cel care-l acuza pe Băsescu că evită o astfel de dispută publică.
Refuzul lui Geoană nu poate avea nici un motiv, oricare ar fi el. Era pentru el un  prilej de a demonstra românilor că dincolo de vorbăria sa goală şi plină de promisiuni deşarte poate demonstra că în fondul său este un bun şi abil politician, capabil să devină salvatorul României şi cioclul lui Băsescu din funcţia de preşedinte. A ratat un astfel de prilej, iar cum naşul nu mai vede puţa finei de la botez încolo, nici Geoană nu va mai avea un astfel de prilej până la alegeri.
Referitor la confruntarea Băsescu – Antonescu, câteva concluzii s-au desprins cu multă evidenţă. Cu certitudine că Antonescu este un om cult, înzestrat cu multă voinţă şi dorinţă de a-l învinge pe Băsescu, este spontan şi la replicile lui Băsescu a răspuns cu promptitudine şi multă inteligenţă. De partea cealaltă a stat un Băsescu ce-a făcut mult efort să-şi stăpânească pornirile vulgare, marinăreşti, replicile tăioase şi răspunsurile de pumnal înfipt mişeleşte. Sub acest aspect, stăpânirea de sine de care a dat dovadă Băsescu l-a avantajat.
Analizând conţinutul disputei sub aspectul experienţei politice, a convingerii electoratului că merită a fi votat, candidatul liberal Crin Antonescu n-a prea avut argumente pentru care să convingă a fi votat. El a încercat să braveze în faţa românilor folosindu-se de o zestre din viitor. Adică a spus ce va face dacă va fi ales preşedinte, el neavând în spatele carierei sale politice realizări care să-l recomande pentru o astfel de funcţie.
De partea cealaltă, Băsescu a evitat să intre în detaliul neputinţei sale de a-şi împli promisiunile făcute acum cinci ani, dar a avut suficientă abilitate de a recunoaşte că nu i-au ieşit toate pentru că nu s-a aşteptat să avem o clasă politică şi un Parlament atât de greu de reformat. De unde şi cerinţa sa către români de a-i înnoi mandatul prezidenţial pentru a duce la bun sfârşit ce a început.
Despre partea de impresie, Crin Antonescu a cam lăsat multora un gust amar, de dezamăgire. Cu ochii săi albaştri, reci şi inexpresivi, Antonescu a lăsat impresia unui om neiertător, fără milă, preocupat numai de interesul său de a obţine funcţia supremă în stat. El nu s-a sfiit să se lepede de colegii de partid care au făcut partea din guvernarea Tăriceanu, numai pentru a se prezenta românilor ca un om politic cu cariera neştirbită de participarea liberalilor la guvernare, de parcă el n-ar fi făcut parte şi până acum din conducerea partidului.
Băsescu nu s-a străduit să-şi falsifice personalitatea pentru a apărea ca un personaj plin de responsabilitatea funcţiei deţinută, preocupat până în profunzimea sufletului de problemele românilor. A preferat naturaleţea comportamentului său, plăcut unora, hulit de alţii şi cu adâncă mânie înfierat de către cei de la Antena 3.
Ne apropiem de ziua alegerilor, iar institutele de sondaje încep să devină responsabile asupra sondajelor pe care le dau publicităţii, pentru că riscă să-şi compromită grav imaginea dacă nici în al 12-lea ceas nu vor fi corecte în rezultate. Iar aceste sondaje indică clar o creştere în favoarea preşedintelui Băsescu şi o intrare în turul doi a tandemului Băsescu – Geoană. Iar în turul doi liberalii îi pot aduce lui Băsescu cel de-al doilea mandat prezidenţial. Cu sau fără vrerea lui Antonescu. Numai o ieşire masivă a românilor la vot ar putea schimba rezultatul care se prefigurează.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Şi-a garantat funcţia cu zestrea din viitor”

  1. 1. Mişka Says:

    Crin Antonescu este omul lui Pstriciu, Geoană omul lui Voiculescu şi Vântu, iar Băsescu… omullui Băsescu.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia