Nov 18

Ieri, am publicat pe site-ul Jurnalului, aşa cum o fac de mulţi ani, mai multe articole referitoare la evenimentele din Republica Moldova, printre care şi cel intitulat „Consider necesar să-l sprijinim pe Traian Băsescu”. Este vorba de declaraţia lui Dorin Chitoarcă, vicepreşedinte al Partidului Liberal şi totodată primarul Chişinăului. Am constatat, cu tristeţe, că declaraţia sa a fot tratată într-un mod nepermis de jignitor de către unii comentatori.
Sunt acei comentatori care habar n-au prin ce momente cruciale a trecut în acest an Republica Moldova, rolul covârşitor al lui Dorin Chitoarcă în derularea evenimentelor care au adus la alungarea comuniştilor de la putere şi ce contribuţii a avut România în susţinerea morală şi de altă natură a opoziţiei ajunsă acum la putere. Sunt acei comentatori care, în loc să citească un articol de presă care surprinde un clişeu din viaţa noastră politică, economică, socială şi să-şi exprime o opinie constructivă, preferă să citească bancul zilei, ştirile de scandal şi cele referitoare la infracţiuni şi accidente rutiere. Cât despre interesul pentru viaţa culturală, nu mai putem aduce vorba.
Dacă moldovenii de dincolo de Prut, cu drept de vot pentru alegerea preşedintelui României, au ale să-l sprijine pe Traian Băsescu, o fac pentru că preşedintele nostru a fost nemijlocit implicat în evenimentele din Republica Moldova. O fac pentru că, spre deosebire de preşedintele Iliescu, care a avut unirea României cu Moldova în vârf de stilou, şi a ratat-o datorită concepţiei sale filo-ruse, preşedintele Băsescu s-a implicat în miezul problemei moldoveneşti.
A făcut-o indirect, prin anumite instituţii ale statului, prin anumite pârghii pe care un şef de stat le are la dispoziţie, iar alături de demersul său a stat şi o parte  a presei româneşti, printre care, fără falsă modestie, s-a aflat şi Jurnalul. Am participat şi noi, cu sufletul de român, cu trăirile şi simţămintele noastre patriotice, acceptând cu deschidere totală o anumită colaborare. Sunt convins că la momentul potrivit efortul nostru va fi răsplătit prin mulţumiri publice.
Recenta vizită a premierului moldav la Bucureşti, respectiv a lui Vlad Filat are conotaţia sa şi trebuie înţeleasă şi ca o vizită de mulţumire adusă Preşedinţiei şi Guvernului României pentru sprijinul de care au beneficiat toate cele patru partide care astăzi formează Guvernul Republicii Moldova.
Dorin Chitoarcă, Vlad Filat şi toţi ceilalţi care au simţit pe pielea lor guvernarea păguboasă a comuniştilor lui Voronin, înţeleg mai bine decât noi de ce un partid precum PSD-ul, care îşi trage originea din fostul PCR, nu trebuie sprijinit politic. Moldovenii ştiu că accederea lui Mircea Geoană la preşedinţia României le-ar îndepărta şi mai mult perspectivele de unire cu Ţara. Sub Guvernul Năstase, moldovenii vedeau cum gardul de sârmă al lui Stalin montat de-a lungul Prutului se reface într-un mod neaşteptat de brutal.
Pentru a se împopoţona cu meritul de a fi băgat România în UE, Năstase ne-a izolat de Moldova. Dumnezeu nu i-a ajutat, iar gloria de a ne fi dus în UE a fost împărţită între preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu. Dar răul făcut de Năstase i-a împins pe moldoveni să mai rabde câţiva ani guvernarea comuniştilor. A trebuit ca România să aibă în fruntea sa „un preşedinte jucător”, care nu s-a lăsat impresionat de limbajul diplomatic, care a trecut cu nonşalanţă peste regulile internaţionale de protocol dintre şefii de state  şi i-a spus lui Voronin, pe de-a dreptul, tot ceea ce a gândit. A procedat rău, dar finalul a fost unul fericit şi răul i se iartă.
 Alegătorii moldoveni, mijloacele media ale Republicii Moldova, sunt  în cea mai mare parte pro Băsescu. E dreptul lor şi nu-i dreptul nostru să-i judecăm. Dacă ar fi trăit, Doina şi Aldea Teodorovici ne-ar fi răspuns: „De avem sau nu dreptate,/ Eminescu să ne judece.”

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “De ce-l sprijină moldovenii pe Băsescu?”

 1. 1. Dan Says:

  Buna ziua domnule Rotundu,
  ” Unii oameni nu se pricep sa atinga inimile decat jignindu-le…” este si situatia unor asa-zisi comentatori. De la diferenta de opinii la jigniri e cale lunga.Mi-a placut si e binevenit articolul ce face referire la parintele Arsenie Boca. Astazi am remarcat o cugetare la care e bine sa luam aminte : ” Să ai intelegere fata de neputinta omeneasca” . Nu intamplator o postez aici.
  Personal , citesc cu mult interes ceea ce scrieti dumneavoastra, va apreciez si nadajduiesc ca in viitor cele scrise sa fie cat mai obiective si apropiate de adevar, fara a avea pretentia – si o spun ca simplu cititor – sa fiti 100% in acea postura. E imposibil. Totusi, suntem oameni, fiecare are imperfectiunile sale si adevarul absolut il stie doar Bunul Dumnezeu. Acest lucru ar trebui inteles si de cititori.
  Toate bune, Dan.

 2. 2. Mişka Says:

  Un articol ce conţine multă sensibilitate patriotică. Poate prea multă. Dar sunt fraţii noştri şi trebuie să-i tratăm cum se cuvine. Sângele apă nu se face.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia