Nov 20

Spuneam în comentariul de ieri că Mircea Geoană şi Crin Antonescu n-au nici un interes ca Guvernul Negoiţă să ajungă pe ordinea de zi a Parlamentului. Dacă ar ajunge şi ar fi respins, iar Băsescu ar rămâne preşedinte, Parlamentul ar fi dizolvat. Nici preşedintele Băsescu şi PDL-ul n-au interes ca Guvernul Negoiţă să ajungă în Parlament, ei mulţumindu-se că Guvernul Boc organizează şi controlează desfăşurarea alegerilor prezidenţiale. Dealtfel, aceasta a şi fost dorinţa preşedintelui Băsescu. Sub acest aspect, complicitatea PSD – PNL – PDL funcţionează perfect, răfuiala dintre ele urmând a avea loc după alegeri.
Dar complicitatea dintre putere şi opoziţie merge şi mai departe, totul fiind în dauna noastră. Câteva zile, cei din PSD şi PNL mureau de grija Legii bugetului pentru anul 2010. Au încălcat până şi Constituţia României, dând o lege prin care au dat dezlegare Guvernului Boc că emită proiectul de lege pentru buget.
Fac o paranteză. Odată demis, Guvernul Boc nu mai are nici o putere de a iniţia legi. Conform Constituţiei, el are numai prerogativa administrării, deci a emiterii de Hotărâri de guvern şi nimic în plus. Ori, majoritatea parlamentară constituită în susţinerea lui Klaus, majoritate care l-a acuzat pe preşedinte că-şi bate joc de Constituţie, în dispreţul aceleaşi Constituţii a modificat Legea răspunderii guvernamentale dând voie Guvernului Boc să vină în Parlament cu legea bugetului.
Constituţia nu poate fi modificată printr-o modificare la o lege, ci numai în condiţiile speciale, prevăzute tot în Constituţie şi numai în urma unui referendum. Ştiţi de ce PSD şi PNL au ales calea încălcării Constituţiei, obligând practic Guvernul Boc să vină cu legea bugetului în Parlament? Pentru că aveau informaţii cum că PDL-ul a prevăzut în lege majorările de taxe şi impozite, a introdus noi biruri fiscale. Astfel de prevederi ar fi devenit pentru Antonescu şi Geoană mană cerească să scuipe în fel şi chip asupra preşedintelui Băsescu şi PDL, arătând cum vor ei să-l jupoaie pe român.
Faptul că ne-am apropiat de ziua alegerilor, iar Geoană a simţit că ar avea oarece şanse de-al învinge pe Băsescu, a lăsat-o mai moale cu Legea bugetului. Dacă ajunge preşedinte şi PSD-ul la guvernare, nu le va conveni să guverneze după o lege a bugetului concepută de PDL. Lucru conştientizat şi de Crin Antonescu, care poate băga PNL-ul la guvernare, fie alături de PDL, fie la braţ cu PSD.
Aşa că, de-o vreme încoace, şi gura lui Geoană şi cea a lui Antonescu au muţit cu privire la Legea bugetului. Nu mai vor să ne spună ce intenţii au cei de la PDL cu privire la viitoarea fiscalitate, cu privire la dezvoltarea economică şi implicit în privinţa locurilor de muncă. Indiferent cine va ajunge la guvernare, va fi nevoit să majoreze taxele şi impozitele, poate chiar TVA-ul, va trebui să lase leul să se devalorizeze, totul pe spinarea noastră.
Cu privire la viitoarea politică fiscală, toate cele trei mari partide au înţeles că n-au altă cale decât să ne împovăreze şi mai mult fiscal, aşa că în disputa dintre candidaţii lor la prezidenţiale n-au mai fost incluse şi aspecte din ce va cuprinde viitoarea lege a bugetului. Aşadar, complicitatea puterii cu opoziţia funcţionează şi în această direcţie.
Indiferent cine va ieşi preşedinte, viaţa noastră nu va fi mai uşoară. Mint toţi trei candidaţii, poate mai puţin Crin Antonescu, dar nu-i cu folos nici pentru el, nici pentru noi.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia