Dec 07

Cu siguranţă, prof. Mircea Dănuţă este cel mai sucit şi imprevizibil om politic botoşănean, aflat acum la apusul carierei sale, dar marcată de unele zvâcniri nostalgice. Odată ce am făcut o astfel de afirmaţie, trebuie şi să o susţin cu argumente.
La Botoşani, Dănuţă nu numai că s-a numărat printre fondatorii Partidului Social Democrat Român, condus la centru de Sergiu Cunescu, dar a dezvoltat partidul şi l-a adus pe culmi de glorie politică neatinse de vreun alt partid local. Dar când s-a pus problema ca PSDR-ul să-şi schimbe preşedintele, adică în locul lui Sergiu Cunescu să vină Alexandru Athanasiu, omul de casă al lui Cunescu, Dănuţă s-a opus.
Iar Botoşaniul fiind cea mai puternică organizaţie din ţară. Athanasiu, pe atunci ministrul Muncii, a venit special la Botoşani să-l convingă pe Dănuţă să-l susţină la preşedinţia partidului. O noapte întreagă a băut ministrul cu Dănuţă, la Tex Club, ca să-i facă pe plac şi să-l voteze.
Dănuţă numai că nu l-a votat, pe motiv că Athanasiu vrea să ducă partidul la PDSR-ul lui Iliescu. Până la urmă Athanasiu a fost ales preşedinte, iar Dănuţă şi-a pus traista-n băţ şi s-a mutat pe la liberali şi PRM-ul lui Vadim,.
PSDR-ul s-a unit cu PDSR-ul dând naştere la actualul PSD. În locul lui Dănuţă, de favorurile politice ale unificării s-a bucurat Doina Dreţcanu, ajunsă deputată PSD în două mandate.
După alegerile din 2000 şi 2004, când Dănuţă nu s-a ales decât cu mandat de consilier judeţean, ratându-l pe cel de deputat, cum şi-a dorit cu multă ardoare, s-a mutat la PSD-ul
condus de Constantin Conţac, contrat declaraţiilor sale ferme că va fi duşmanul pe viaţă şi de moarte al partidului condus de Iliescu.
Prin PSD şi-a făcut repede duşmani, pentru că Dănuţă are gura slobodă şi-i spune omului în mod direct ce are să-i spună. În alegerile locale din 2008, a infuzat sume mari de bani pentru a scoate primari nişte expiraţi ai vieţii administrative. A sponsorizat cu câte 50 de milioane de lei, la turul doi al alegerilor, pe primarii PSD de la Ripiceni, Ştefăneşti şi Dângeni. Le-a obţinut încă un mandat. Numai că la alegerile parlamentare, mandatul de deputat, la care a sperat, nu l-a obţinut.
Cum duşmăniile prin PSD au crescut la adresa sa, fiind ameninţat cu excluderea din partid, Dănuţă le-a luat-o înainte şi a demisionat din funcţia de consilier judeţean şi de membru PSD. Dar, ca un făcut, a continuat să fie robul politicii PSD, partid pe care l-a urât ca, apoi, să manifeste faţă de el o dragoste neţărmurită.
Fără nici o calitate de pesedist, recent, Dănuţă a urzit jocurile de la Primăria Ştefăneşti şi l-a scos viceprimar pe Victor Ignat, consilier PNG, un apropiat al său de pe vremea PSDR. Cât o fi primit de la Dănuţă primarul PSD Ştefănel Rusu nu mai contează. Important este că Ignat a ajuns viceprimar şi, la rându-i, este credincios PSD-ului.
În actualele alegeri prezidenţiale, Dănuţă l-a susţinut pe Geoană. L-a susţinut din toate puterile sale financiare şi sufleteşti. Ciudat, mai ales că Geoană este cel care l-a văduvit pe Dănuţă de mandatul de deputat PSD. Pentru că Dănuţă a câştigat alegerile în Colegiul Flămânzi, dar la Bucureşti, Geoană a preferat să-l sacrifice pentru a scoate deputat un alt membru PSD, din alt judeţ al ţării. Aşa s-a ajuns la Botoşani, la situaţia inedită, ca liberalul Neculai Rebenciuc, clasat pe locul III în Colegiul Flămânzi, să fie validat deputat.
Inexplicabil, dar şi după acest fault politic, Dănuţă l-a susţinut pe Geoană la preşedinţia României. Să fie social-democraţia lui Iliescu crezul vieţii politice a lui Dănuţă?
Feciorul său, Viorel, are obiceiul de a întreba prin familie: Tata pe la ce partid mai este? Ca să ştiu cine pierde alegerile. Pentru că Dănuţă, în viaţa sa de politician, a jucat de fiecare dată pe calul pierzător. 

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Crezul lui Dănuţă”

  1. 1. cemil Says:

    A nimeri alt cal, însă de data asta era o gloabă fardată. Mai bine tataie te-ai pensiona, le ai cu politica ca calicul cu praznicul.

  2. 2. Trandafirul sfarojit Says:

    A nimerit-o ca Ieremia cu oştiea-n gard. Un beţivan notoriu care n-a avut niciodată respect din partea cuiva. Păcat de băiatul său care este un om de afaceri serios şi nu-i seamănă la pahar.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia