Dec 12

Freud, când a pus bazele psihanalizei, a trebuit ca mai întâi să facă îndelungate cercetări asupra comportamentului unor indivizi, pentru a reuşi să facă legătura indisolubilă dintre poftele sexuale ale individului şi refulările din subconştientul său. Ca să ajungă la concluzia ştiinţifică care a revoluţionat lumea medicală a acelor vremuri, teoria sa fiind mai actuală ca niciodată, a ţinut sub observaţii fel de fel de bolnavi psihici reprezentativi pentru anumite boli.
Dacă am în vedere comportamentul politic a celui supranumit „baciul de Suliţa”, cred că acest Florin Ţurcanu ar fi fost pentru Freud un excelent subiect de studiu. Cum n-au fost contemporani, Freud a ratat şansa de a-şi consolida teoria şi cu studiul unui astfel de pacient, dominat de frustrări izvorâte din lipsa de cultură, de devieri comportamentale în ce priveşte viaţa sexuală, rob al unor idei fixiste, marcat de manifestări violente, dominat de dorinţe de parvenire socială şi înavuţire.
S-o luăm pe rând. Ţurcanu este dominat de frustrări izvorâte din lipsa culturii generale pentru că n-are coerenţă în exprimare, limbajul folosit în comunicare este unul redus în vocabular, nu este o persoană citită şi nu face referiri în contactele sale publice nici măcar la învăţături din zestrea înţelepciunii populare. Despre comparaţii cu anumite personalităţi ale vremurilor trecute sau prezente nu poate fi vorba, pentru că astfel de personalităţi nu-i sunt cunoscute.
Are devieri de la viaţa sexuală normală, bazată pe regulile sociale ale stabilităţii familiare. Nu pot susţine că manifestările sale duc spre cele maniace, dar sunt accentuate, psihicul său fiind dominat de manifestările sexuale de tip dorinţă sau fapte împlinite. Şi-a lăsat nevasta, o femeie chiar frumoasă, a părăsit-o cu trei copii, doi de vârsta liceului şi s-a combinat cu şefa sa de cabinet, care, la rându-i, are doi copii. Un al treilea copil este pe drum. Credeţi că Ţurcanu, când şi-a părăsit nevasta şi copiii, a gândit asupra viitorului său? Eu zic că nu. Asupra viitorului gândesc persoanele instruite, educate, cu responsabilitate socială asupra actelor personale.
Ţurcanul este robul unor idei fixe. În mai multe rânduri şi-a manifestat dorinţa de a schimba din funcţie pe toţi viceprimarii care aparţin Partidului Democrat – Liberal. Chiar dacă aşa ceva nu este posibil în toate situaţiile existente în judeţ, el se autosugestionează cu o dorinţă pe care şi-o proiectează mintal ca faptă împlinită. Cum poate schimba Ţurcanu pe cei doi viceprimari PDL de la Botoşani, când majoritatea consilierilor locali sunt membri PDL? Nu poate, dar în mintea sa dorinţa a devenit realitate.
Pe cine vrea Ţurcană să pună în locul acestor viceprimari? Persoane demne de chipul şi asemănarea sa. La Roma a susţinut să ajungă viceprimar un liberal crescător de oi, exact ca şi preocuparea de bază a familiei lui Ţurcanu. Un cioban, doi în plus, un semianalfabet, un bătăuş al satului, astea-s valorile umane promovate de baciul Ţurcanu. Sunt expresii ale proiecţiilor sale mintale izvorâte din nivelul de pregătire, puterea de înţelegere şi dominaţia libidoului.
În privinţa manifestărilor violente avem un car de dovezi. Ca şi consilier prefectural, l-a altoit pe un consilier local de la Suliţa pentru că şi-a permis să-i cheme familia la ordine, adică să plătească imaşul pe care pasc oile aşa cum o fac toţi cetăţenii. În campania alegerilor parlamentare de anul trecut, s-a repezit cu maşina să-l calce pe fostul subprefect PSD Paul Popa. Mie mi-a transmis ameninţări în mai multe rânduri că-mi va rupe oasele, dacă mai fac dezvăluiri despre persoana sa. Este înconjurat şi întreţine relaţii cu de persoane dubioase.
Iar peste toate acestea stă dorinţa sa de înavuţire, crezând că astfel îşi va asigura un statut social respectabil.
Un astfel de om decide asupra intereselor majore ale judeţului, satisfăcându-şi ambiţiile personale şi de grup. Acest personaj pitoresc, un Tănase Scatiu postdecembrist, parvenit şi mojic, ne hotărăşte destinul. Iar noi îl acceptăm docili. Stau şi mă întreb dacă nu cumva normalitatea vieţii noastre este cea dusă de Ţurcanu şi nu cea după care convieţuim noi?!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia