Dec 22

Fără îndoială că Biserica Ortodoxă Română a jucat un rol important în formarea culturii şi educaţiei poporului român, a formării primelor lăcaşuri de învăţământ şi a răspândirii învăţăturilor în lumea  oraşelor şi a satelor. Chiar dacă sunt voci ale istoricilor care clamează faptul că BOR a fost o piedică în răspândirea scrierii cu grafia latină şi a învăţării acestei limbi, în favoarea alfabetului chirilic şi a limbii slavone, meritul preoţilor ortodocşi din punctul de vere al rolului jucat în formarea culturii şi civilizaţiei poporului român nu poate fi ignorat sau minimalizat.
Când am luat act că Emil Boc a primit binecuvântarea preşedintelui Băsescu de a numi ministru al Culturii pe ungurul Kelemen Hunor, m-am întrebat de ce Preafericitul Patriarh Daniel n-a luat atitudine, n-a protestat public, mai ales că şi BOR ar avea de suferit de pe urma acestei numiri, Kelemen urmând a fi un ministru fiind catolic pus şef peste Biserica Ortodoxă majoritară.
Ieri am aflat că Patriarhul a luat atitudine, dar nu ca să apere cultura şi unitatea de limbă a poporului român. Patriarhul era  îngrijorat că viitorul ministru Kelemen va dirija mai mulţi bani către Biserica Catolică decât  către BOR. Deci, la vreme de restrişte pentru poporul român, la vreme de criză morală şi economică, părintele spiritual al acestei naţiuni este preocupat să primească cât mai mulţi bani din bugetul public.
Faptul că mii de copii din întreaga ţară, asistaţi social, nu mai primesc bani de mâncare, faptul că mii de bătrâni ajunşi cazuri sociale nu pot fi internaţi într-un azil pentru că nu mai sunt bani, ca să aduc în prim plan numai două aspecte de ordin social aflate în profundă criză financiară, nu l-a impresionat pe Patriarh.
Situat pe o astfel de poziţie, total necreştinească, de la Patriarh nu mai putem avea nici o pretenţie de a lupta pentru salvarea culturii române să nu ajungă pe mâna unui ungur. În înţelepciunea populară românească există zicala că de vrei să fii respectat, trebuie să respecţi. Cum vrea Preafericitul Patriarh Daniel să fie respectată BOR, când această instituţie şi-a abandonat proprii credincioşi într-un moment istoric crucial?
Tot ieri, Traian Băsescu a depus, în faţa Parlamentului României, jurământul pentru reinvestirea în funcţia de preşedinte. Mai mulţi parlamentari au lipsit, considerând că preşedintele nu merită să se bucure de respectul şi atenţia lor. Gestul lor este unul lipsit de bună creştere, de educaţie civică, de respect faţă de o instituţie a statului, fiind nişte parlamentari mărunţi ca valoare politică, să-i lăsăm să moară pe limba lor.
Nu pot însă să fiu de acord cu gestul lui Crin Antonescu. Ca preşedinte al PNL, ca funcţie în conducerea Senatului României, Antonescu n-avea dreptul să lipsească. Că nu-l respectă pe Băsescu ca om, este una, dar să nu-l respecţi ca funcţie supremă în stat este deja cu totul altceva. Este un act de impoliteţe faţă de poporul român, faţă de liberalii din partidul pe care-l conduce şi nimic nu-i poate scuza gestul.
Şi iar recurg la zicala populară şi constat că devreme ce Crin Antonescu nu mă respectă, nu-mi respectă poporul de care aparţin, eu de ce l-aş respecta, poporul de ce l-ar respecta?
Tot ieri, dar mai spre seară, parlamentarii s-au întrunit în şedinţă omagială dedicată celor 20 de ani scurşi de la evenimentele sângeroase din decembrie 1989. Din 470 de parlamentari, în sală au luat loc doar 120. Restul si-au văzut de ale lor. Nici membrii Guvernului Boc n-au considerat să fie prezenţi. Pentru toţi aceştia, tinerii care au murit în acele zile de decembrie însângerat nu mai reprezintă nimic. Acei eroi nu mai merită respectul unora din aleşii neamului. Cel puţin aşa au dat de înţeles, prin gerul lor, acei aleşi.
Respectă, ca să fii respectat este sfatul părinţilor şi a bunicilor transmis fiilor şi nepoţilor! Crin Antonescu, parlamentarii lipsă de la şedinţa omagială, guvernanţii  n-a avut cine să lei dea un asemenea sfat.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Respectă, ca să fii respectat!”

  1. 1. gicu` Says:

    De ce n-a venit dl. Antonescu la investirea presedintelui ?
    O fi citit articolul; Dvs. in care scriati ca “trădătorul cel mai vinovat este preşedintele României, Traian Băsescu” si impresionat s-o fi gandit ca nu poate vota un asa tradator ! ” :D :D :D

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia