Dec 29

Aşa cum spuneam în comentariul meu anterior, după evenimentele din decembrie 1989 primul lucru pe care l-am distrus a fost industria ţării. Iar primii care au purces la distrugerea ei au fost chiar cei pe care Ceauşescu îi numea proprietari – producători – beneficiari, adică muncitorii. Ei au fost cei care au dat jos directorii buni, competenţi şi au pus în loc nişte momâi, nişte nulităţi profesionale care nu le cereau să muncească şi îi plăteau fără să le mai cuantifice munca prin producţia fizică realizată sau vreun alt indicator de eficienţă.
Aceşti directori instalaţi în funcţie de către „competenţii revoluţionari” au efectuat angajări fără nici o noimă, grăbind prăbuşirea economică a fabricii. După ce-au făcut praf producţia, după ce au pierdut pieţele de desfacere şi după ce fabrica nu mai avea nici o leţcaie din care să le plătească salariile, cohortele de muncitori au ieşit în stradă. Să ne amintim de acele şiruri de muncitori care veneau din zona industrială spre piaţa centrală a Botoşanilor strigând că „Noi nu ne vindem ţara!”. Din păcate şi spre ruşinea lor nici nu mai aveau ce vinde.
Abia după ce muncitorii au pus fabricile pe chituci au venit profitorii, cei pricepuţi în „inginerii financiare” şi a ciugulit ce se mai putea. Dacă prin ţară s-au găsit profitori care au fost capabili să pună mâna pe câte o fabrică, s-o modernizeze şi s-o facă competitivă pe piaţa naţională şi externă, Botoşaniul a fost văduvit de un astfel de noroc, fie el şi din partea unui astfel de profitor. Praful s-a ales din industria grea şi electrotehnică a judeţului, din cea constructoare de maşini cât şi din fabricile unicat pe ţară cum au fost cea de Articole Tehnice din Cauciuc sau cea de Izolatori electrici. Unde-i celebra Filatură de In şi Cânepă care asigura prelucrarea culturilor de in şi cânepă din judeţ? Am rămas doar cu amintirile.
Nici ţăranii nu s-au lăsat mai prejos şi şi-au bătut joc din munca lor de peste 30 de ani de colectivizare. Mai întâi au fost împărţite animalele. Căpoşii satelor, tocmai cei care nu munceau la CAP, au luat cele mai frumoase animale. Cei mai necăjiţi s-au mulţumit cu câteva cărămizi desprinse din zidurile grajdurilor şi câteva coli de azbociment. S-au distrus sute de ha de viţă-de-vie şi livadă tinere, aflate în primii ani de rod. Şi-au dat în cap fii la părinţi, nepoţi la bunici, s-au înjunghiat fraţii între ei numai să pună mâna pe o bucată de pământ. Acum, sângele fratricid vărsat în primii ani de după decembrie 1989 se constată că a fost inutil, de vreme ce pământul râvnit stă pârloagă iar proprietarii lui de drept culeg căpşune în Spania sau struguri în Sicilia.
Dacă muncitorii, ţăranii şi-ar fi respectat munca lor, o parte din fabrici existau şi astăzi, menţinând locuri de muncă, grajdurile ar fi devenit ferme zootehnice ce puteau beneficia de fonduri europene, fermele pomicole ar fi exportat fructe ecologice, grădinile de zarzavaturi ar fi aprovizionat piaţa Botoşanilor şi nu am mai fi făcut mâncare cu pătrunjel, mărar, morcovi, ardei aduse de-aiurea şi modificate genetic, că nu mai are borşul gustul celui de la părinţii sau bunicii trăitori la ţară. Până şi borşul pe care-l turnăm în oală este produs pe cale chimică şi nu prin fermentaţie naturală, ca cel umplut cu huşte din tărâţele de grâu.
La Botoşani, în decembrie 1989, n-au fost  acte de violenţă, nu s-au produs încăierări între forţele de ordine şi populaţia adunată să caşte gura la „vitejii revoluţionari” care le vorbeau din balconul Palatului politico-administrativ al fostului PCR. Unii „revoluţionari” erau chiar foşti activişti PCR de frunte, precum Viceslav Popescu, fost prim-secretar UTC la nivel de Botoşani, ajuns activist de vază şi de bază al PCR. Până s-a dumerit adunătura cine le vorbeşte, ca să-l huidui, Popescu le-a tras o cuvântare de zile mari. Au mai fost şi alţii şmecheri care s-au amestecat printre cei intraţi în sediul PCR, care au privit atent la desfăşurarea evenimentelor şi care au mirosit că-i rostul de căpătuială pe viaţă. Despre aceşti şmecheri şi alţii ca ei voi reveni în comentariul de mâine.

written by Ioan Rotundu


13 Responses to “Profitorii evenimentelor din decembrie 1989”

 1. 1. revolutionarul Says:

  Dar de domnl Tabu zis alcool ce zaci bre ? cam cum a distrus si furat un vinalcool ha?

 2. 2. Daniel Says:

  Aveti dreptate 100%.Am dori ca acesti smecheri sa fie prezentati cu averile acumulate dupa 1989 si modalitatea de obtinere.Va multumim d-le Rotundu!

 3. 3. gadina constantin Says:

  In anul 1989, fiind angajat langa cinematrograful LUCEAFARUL, am vrut sa ma duc la baricada de la UNIVERSITATE, am fost arestat si dus la JILAVA. Fiind arestat am devenit REVOLUTIONAR, am infiintat Asociatia Jilava 89 raniti si retinuti, in 25.IX.1991, cu sentinta civila nr. 704/03.12.1991, la adresa mea UNDE LOCUIAM singur intr-un apartament, aleea RADASENI nr. 2, bl. 22, sc.III, etaj 4, ap.55, RAHOVA, langa PIATA. Pe baza legii RECOMPENSARII REVOLUTIONARILOR, A.) am ocupa spatiu din str.ACADEMIEI nr. 39-41, sc. 3, etaj I, de 80 mp, pentru asociatie, trecandu-l pe nume propriu si l-am cumparat. Am facut o noua cerere la primarie pentru un nou spatiu si : B.) am primit spatiu din C.Dorobanti 56, pe numele asociatiei, am infintat S.C. Asociatia Jilava 89 raniti si retinuti S.R.L. (se subantelege de ce acelasi nume), si l-am transfereat pe SRL unde uram unic asociat si sunt in curs de vanzarea dreptului litigios pentru 1.000.000 euro catre un om cu multi bani din Romania, spatiu actual avand 800 mp functionali ca Restaurant, Piterie, Salon, Terasa, Sala de biliar si jocuri si Bar. Au aparut niste pretendenti ca mostenitori a c-tiei, care au castigat in 2000 la prima instanta, dar au urmat recursurile de rigoare si spatiu e tot al meu, dar nu am mai platit la DAFI chiria aferenta fiind in litigiu. C.) am primit pentru infiintarea SEDIULUI P.S.D.R. Sector 7 (sic!) un spatiu de 2000 mp S+P+E si S+P si P, in Calea Grivitei 60, blocu roz, vizavi de baia comunala GRIVITA, pe care l-am desfiintat ulterior, trecand spatiu la Asociatia Jilava 89 raniti si retinuti si apoi la SRL-ul cu acelasi nume si sunt in curs de cumparare cu pile la directoare DAFI, prim .Bucuresti D.) Pe baza hotararii primei instante in litigiu cu C. Dorobanti 56, in baza Hot.Cons.G-l. al Mun.Bucuresti, la pozitia 67, primesc aprobarea pentru un spatiu de peste 200 mp, cu specificare A DETINUT SPATIU IN B-dul.Dorobanti 56 si l-a RESTITUIT FOSTULUI PRIOPRIETAR (care nu exista) prin Decizia de Prim. G-l. 2667/14.12.1998 si Sentinta Civila 8895/1996, EMISA IN SEDINTA COMISIEI din 24.04.2008, semneaza sef birou MARIAN-BOGDAN DON (spatiu din B-dul Dorobanti 56, este si acum al meu, e drept SRL-ul este suspendat din activitate, eu fiind in curs de vanzarea dreptului litigios. E.) – H.) diverse terenuri INTRAVILANE in zone limitrofe Bucurestiului, zone de vile, 2,5 ha, parcelate si vandute la acesta data, pe raza Jud. ILFOV si mun. Bucuresti. Legea spune ca am dreptul la 50 mp spatiu construit SAU 0,4 h teren ARABIL.
  In partea a II-a voi prezenta PROBE DE REVOLUTIONARI, si cum au fost ei facuti,etc., chiar si acum cu noul val din 2009.

 4. 4. gadina constantin Says:

  Nu cred nimic, e vorba de MIHAELA cu o sora mai mica RAMONA, fica din flori a PAULEI din PLEVNA, cu tata adoptiv IONITA DINU din DOR MARUNT, casatorita du GADINA CONSTANTIN din TECUCI ? Nu cred ca au ajuns astia sa aiba atat banet, mai ales fata, care era impreuna cu surioara sa erau, vai ….

 5. 5. cristea pavelescu Says:

  Acolo, in Pitzeria Dorobanti nr. 56, era vad de PEȘTI noaptea acolo. Patroana MIHAELA era la concurenta cu fetele, avea o canapea intr-un birou in spate, se pare ca lucra ptr. parintii din DOR MARUNT si nu prea știa patronul, o băbăciune. Ziua se cumpăra pe bani 50-200, legițimatii, insigne, cartificate, accese pentru parbrize auto, cerificate, scanate si înțiplate ptr. guvern, parlament, etc..
  Vadul nu era pentru speluca de cârciuma sau meniu.

 6. 6. Pipirica Asparuho Says:

  rața aurel, un revoluțional de la ROMANA | 2010.01.16 | 10.11
  EU NU AM PRIMIT NIMIC, CHIAR DE AM CERUT
  Eu nu am primit nic 50 mp de PAMANT, nu spatiu comercial, chiar daca am cerut. Legea spune CEL MUL 1/2 ha de teren, si cel mult 50 mp de SPATIU COMERCIAL, aici sunt multiplicari fata de maximul legal de peste 10 ori, ca si DESTINATIILE care au fost prin fals modificate pentru tranzactionare si obtinere de bani. UNDE E SPIRITUL LEGII, spatiile sau terenurile erau date pentru a nu lasa REVOLUTIONARII fara mijloace de subzistenta. AICI E VORBA DE FALS, UZ DE FALS, EVAZIUNI FISCALE, si intr-un cuvand EXCROICHERIE CALIFICATA, d-le …
  E VORBA DE REVOLUTIONARUL GADINA COSTEL-PRES. AS: JILAVA 89 RANITI SI RETINUTI

 7. 7. Preda Stefan Dumitru Says:

  Garda Revolutiei Romane da in vileag afacerea certificatelor
  In vreme ce revolutionarii isi continua greva foamei in fata Guvernului, fondatorul Garzii Revolutiei Romane (GRR), infiintata pe 5.01.1993, Stefan Dumitru Preda, sustine ca statul a scapat din mana controlul asupra certificatelor de revolutionar. “Nu am avut sediu niciodata, deoarece suntem singura organizatie de revolutionari din Romania care nu a fost de acord sa se alieze cu vreo asociatie sau partid, pe motiv ca majoritatea au, printre revolutionari, si falsificatori care si-au insusit averi uriase si importante sume de bani”, a spus presedintele GRR. El a oferit ca exemplu Liga Nationala a Luptatorilor din Decembrie 1989, condusa inainte de Adrian Staicu, plecat in S.U.A. in 1994, cu aproximativ 100.000 de dolari, proveniti din vanzarea unor certificate de revolutionar. “Un alt motiv pentru care nu am primit spatiu este acela ca, in 1994, am descoperit in imobilul din Calea Victoriei 133-135, 40.000 de certificate false de revolutionar, in alb. Din ele au fost furate cam 1.000 de bucati. Cei care au cumparat aceste certificate furate au beneficiat de 10.000 de metri patrati de teren, spatii comerciale, case, circulatie gratuita pe transportul in comun”, a precizat presedintele Garzii Revolutiei Romane.

 8. 8. PIRPIRICA BONDARCIUC Says:

  A , e vorba de domnul COMISAR SEF, d-l GADINA CONSTANTIN, presedinte al ASOCIATIEI JILAVA 89 RANITI SI RETINUTI (curat murdar, musiu, zice nenea CARAGIALE), reprezentantul TUTUROR REVOLUTIONARILOR DIN ROMANIA (cititi domnilor pe internet la COMISARIATUL PENTRU SOCIETATE CIVILA , nu zau domnilor, l-ati facut COMISAR SEF, HALAL), si uite cine REPREZINTA REVOLUTIONARII DIN ROMANIA !

 9. 9. gradina Says:

  Ce aveti cu noi revolutionarii. Daca n-am fi fost noi in mod special, erati tot in comunism. Pentru ca v-am eliberat, ne numarati imbucaturile. Lasati-ne in pace. Chiar nu aveti rusine !

 10. 10. tataru viorel Says:

  Acum inteleg de ce facea legitimatii si alte acte cu regim special,de la Guvern, Parlament, Senat, Ministere, Primarii, la lume avuta, e vorba de domnul COMISAR SEF, d-l GADINA CONSTANTIN, presedinte al ASOCIATIEI JILAVA 89 RANITI SI RETINUTI (curat murdar, musiu, zice nenea CARAGIALE), reprezentantul TUTUROR REVOLUTIONARILOR DIN ROMANIA (cititi domnilor pe internet la COMISARIATUL PENTRU SOCIETATE CIVILA , nu zau domnilor, l-ati facut COMISAR SEF, HALAL), si uite cine REPREZINTA REVOLUTIONARII DIN ROMANIA !

 11. 11. tataru viorel Says:

  A.)- D-l. presedite al ASOCIATIEI JILAVA 89 , GADINA CONSTANTIN, cu toate ca se foloseste de functia sa de REVOLUTIONAR – SEF de ASOCIATIE, are relatii stranse cu unii PRIMARI, VICE PRIMARI, sau alte persoane ALESI sau NUMITI in FUNCTII in ADMINISTRATIA de STAT, are acoperire orice ce ar face. Vorba din strabuni : APA TRECE, PIETRELE RAMAN. Orice am scrie s-au spune, toti din cei platiti din banii nostril sa asigure legea, nu vad, nu aud nimic, de parca totul este normal . A FACE PARTE DIN INCRENGATURA DE RELATII INTRE CEI ENUMERATI MAI SUS, I-TI DA GARANTIA CA NIMIC NU SE PETRECE, POTI SA IEI DE ZECE, SUTE DE ORI, PESTE CE SPUNE LEGEA (TERENURI, SPATII COMERCIALE, BILETE DE TRANSPORT AERO, TERESTRE SI NAVALE, TAXE REDUSE, CHIRII SUBVENTIONATE, TAXE SI IMPOZITE, ETC.., ETC.). PANA ACUM NIMENI NU S-A SESIZAT, DUPA LUNI DE DATE SI PROBE … SI NIMENI NU SE INTREABA DACA MERITA SI DE UNDE ATAT BANET, PENTRU CE …, NU MA REFER LA CEI CE AU SUFERIT EFECTIV, PENTRU CA IN STRADA AM IESIT TOTI.
  B.)- Vorbiti in gol toti, caracatita este vigilenta si in acelasi timp nesintita. Vigilenta ptr. ca certificatele sunt impartite la toate nivelele, chiar in structurile executivului si legislativului, fiind multi profitori de terenuri, spatii si reduceri,scutiri de taxe si impozite. Nesintita ptr. ca posesorii de certificate se apara intre ei prin sentimental de gasca avand interese comune. La cele de mai sus se adauga sentimentele noastre de sila si de frica. Sila pentru ca ne-am saturat de comportamentul lor de haita de latria, iar frica, cand mai aflam cine sunt (la varf) posesorii de certificate de revolutionar. Oricum cota de aproximativ 2 % din PIB, consumata de acestia este mult mai mare decat cota ce se vrea obtinuta de ministerul de finate din reasezarea alocatiilor pentru copii, etc.. Vorba cunoscuta : SINGURA SOLUTIE, INC-O ….. .

 12. 12. Corneliu M. Says:

  CORNELIU M.
  Fum in ochi … Prostii si minciuni iata cum clasific acest articol. sant ani de zile de cand incerc sa dau vedere chiorilor . Sant 19 ani de zile de cand borfasi , milogi si imbecili au putut intra in posesia unor certificate de revulutionar ‘ iliesciane ‘ . nesimtiti si ne educati , bagabonti de cartier si smecheri de mahala , toti in grup , in gasca ( ca sa fiu mai aproapèe de jargonul acestora ) au construit cea mai mare inselatorie ce s-a produs in romania post ceausista ( nu pot spune post comunista pentru ca inca mai avem comunismul in sange si-n mentalitate ) nenorocitul care a distrus aceasta tara , candva mandra si respectata se numeste Iliescu . El ar fi trebuit sa fie pus alaturi de Chitac . el a cultivat si hranit hotia si coruptia . el a distrus tara dar tot el a fost ales de voi .. va meritati soarta, masa amorfa de manevra
  Nu stiti nimic de cea ce s-a intamplat in acele zile . Totul v-a fost povestit de catre artistii falsului in frunte cu dobitocii si imbecili ce se perindau in fata camerelor de luat vederi ale TVR-ului in acele zile, ale unei televiziuni partase la lovitura de stat , a unei televiziuni vinovate de fals si ascunderea de probe adevarate pe care le detine . Totul a fost filmat in acele zile in comitetul central … Unde sant filmarile ? Cine le ascunde si de cine ? Cine comanda televiziunea romana si interzice publicarea acestor dovezi ? Vorbiti de ‘ certificate de revolutionar ‘ ? Nici nu stiti cum arata acelea si ma refer la cele adevarate . Nu stiti nici macar cine le-a facut si cum au fost facute … Nu stiti nimic dar ati acceptat umilinta de a asista la premierea deficientilor . Acum platiti prostia voastra a acestei armate de hoti si vagabonzi ( apropo, cunosc unul pe care l-ati votat si care se proclama ‘ vagabond de ferentari ‘ ). Sa nu mai vorbium de mama unui lider politic , devenita erou national cu medalie de onoare …si de ce ? Pentru ca a cazut din autobuz si si-a fracturat piciorul … Daca stiti atunci sa va fie rusine ca ati acceptat aceasta farsa … Incetati cu plansul , este timp inca sa gasiti doi sau trei dobitoci cu care sa demonstrati ca ati fost acolo ( une ? nu conteaza ) si hop veti intra in posesul acelui mult ravnit certificat de revolutionar .. Numarul prezentat in acest articol este fals . vizitati portalul revolutiei si veti avea urata surpriza sa numarati cel putin 200 000 de mii de mandri revolutionari . ma intreb ; oare am participat la al treilea razboi mondial ( vazind numarul imens de morti si raniti ) si eu am fost orb ? Nu stiti nimic de revolutie , nu stiti nimic de adevaratele aderintele de revolutionar ( caci asa se numeau cele adevarate si pe care Iliescu , complice in crima impotriva poporului roman , a incercat sa le inlocuiasca cu altele , noi si foarte frumos desenate , pentru a elimina probele vinovatiei lui si a celor ce il inconjurau .) Ani de zile smecherii s-au privatizat pe ascuns si comform unei legi a privatizarii definitivata inca din 1989 decembrie . ani de zile v-au mintit si pacalit cu o specie de ‘ custodie ‘ in timp ce ei , borfasii , smecherii din gasca lui Iliescu puneau mainile pe tot ce era mai de valoare …Va meritati soarta … Priviti clasa politica care va conduce ca pe oi ( rad ca prosti si pe fata , fac mistola camp deschis , va mint ca pe fraieri( nu pot spune copii caci ei sant nevinovati ) si continuati sa-i alegeti , sa le aruncat flori in cale si sa va milogiti in fata lor , priviti ce ati ales si pe cine …In locul vostru mi-ar fi si rusine sa deschid gura ….I-mi este mila de acesta tara , si nu de voi ci de copii vostri pe care i-ati aruncat in datorii , in nesiguranta zilei de maine , in panica si singuratate… Va luati de GADINA CONSTANTIN, care luat de val s-a trezit la Jilava, pur si simplu. A devenit REVOLUTIONAR, cunoscut ca REGIZOR DE FILM. A facut si el o regie : A INSELAT OAMENI MICI CU PROMISIUNI, I_A TOCAT DE BANI, A LUAT NENUMARATE SPATII IN BURICUL BUCURESTIULUI, PENTRU EL, FAMILIE, ETC., MULTE TERENURI si le-a vandut direct sau indirect (dreptul litigios).

 13. 13. un om de bine Says:

  In sfarsit s-a facut -in parte – dreptate. Excelenta sa, comisar-sef Gadina Constantin si doamna Corduneanu, onorata cumparatoare de drepturi litigioase, au fost evacuati din spatiul detinut in Calea Dorobanti, nr.56, de un executor judecatoresc, in urma unei sentinte judecatoresti definitive.
  Sa spuna multumesc pentru banii pe care i-a mancat pana acum si sa invete sa munceasca cinstit, ca majoritatea oamenilor din Romania

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia