Jan 04

Alegerile prezidenţiale au trecut, lucrurile au intrat pe făgaşul lor cunoscut de noi toţi din cei cinci ani petrecuţi sub sceptrul prezidenţial al lui Traian Băsescu, patimile politice s-au calmat iar ecourile alegerilor s-au stins. Detaşaţi de stările emoţionale, fireşti în astfel de evenimente politice, să refacem desfăşurarea acestor alegeri într-un mod cerebral.
Este limpede că Mircea Geoană a avut susţinerea celor trei moguli, cum i-a numit preşedintele Băsescu: Sorin Ovidiu Vântu, Dan Voiculescu şi Dinu Patriciu. Mai ştim că Geoană a avut câteva deplasări la Moscova, şi nu numai una cum s-a încercat să ne convingă, toate ţinute la secret. Cei trei moguli sunt şi ei pro-ruşi. Dan Voiculescu legat de KGB prin fosta sa activitate de ofiţer de Securitate acoperit, Dinu Patriciu prin afacerile sale cu petrol iar Sorin Ovidiu Vântu prin colaborarea cu primii doi.
Şi mai avem ceva. Toţi cei trei moguli formează un imperiu mediatic fără egal în România, imperiu care s-a pus în slujba lui Geoană cu toate forţele sale. Motiv de teamă pentru preşedintele Băsescu, mai ales că până şi TVR îl cam marginalizase, directorul general Alexandru Sassu fiind şi el omul lui Iliescu, deci pro-rus.
Aşadar, Mircea Geoană a intrat în cursa pentru prezidenţiale având în spatele său un puternic sprijin financiar, mediatic şi suportul Moscovei. Preţul urma să fie controlul Rusiei asupra producţiei şi distribuţiei surselor energetice ale României, un cap de pod al Moscovei către interiorul Uniunii Europene.
Preşedintele Traian Băsescu a avut de luptat atât cu forţele politice interne cât şi cu puternica Moscovă. La Uniunea Europeană lobby-ul i l-a asigurat Monica Macovei. În ţară, Băsescu s-a bucurat de colaborarea serviciilor secrete, care nu l-au trădat. În plan extern s-a bucurat de sprijinul Uniunii Europene care, prin mijloacele sale mediatice, l-au indicat românilor răspândiţi prin Europa ca protejatul lor.
Aşadar, în bătălia pentru Cotroceni s-au luptat Rusia cu Uniunea Europeană şi a câştigat ultima. Multe din secretele acestei lupte îşi au dezlegarea la Chişinău, capitala care a devenit placa turnantă a serviciilor secrete din Vest cu cele ale Rusiei.
Victoria lui Băsescu, previzibilă pentru cei care au urmărit atent evoluţia evenimentelor din plan internaţional şi nu s-au lăsat influenţaţi de jocul mediatic din ţară, a zdruncinat prietenia celor trei moguli cimentuită pe roadele ce urmau să le culeagă dacă Geoană ar fi fost ales preşedinte. 
Vântu este pe cale de a-şi desfiinţa trustul mediatic, fiind prins la colţ de arestarea lui Nicolae Popa în Indonezia, o lovitură de maestru dată de preşedintele Băsescu pe ultima sută de metri a alegerilor. Rusul Gorbaciov, cel care urma să vină în România şi să-i legitimeze lui Vântu statutul de protejat al Moscovei, a încasat suta de mii de dolari, dar nu s-a ţinut de cuvânt şi n-a mai venit să ciocnească cupa de şampanie cu mogulul.
Firesc, se naşte întrebarea: De ce şi-ar fi asociat Gorbaciov imaginea sa cu cea a lui Vântu şi de ce şi-a anulat în ultimul moment vizita în România? Aş putea presupune un răspuns, fără pretenţia de a-l şi ghici.
Fără îndoială că Gorbaciov, când a ajuns preşedintele Uniunii Sovietice, era deja sub controlul Puterii Mondiale din Umbră. Iar misiunea sa a fost demolarea comunismului şi denunţarea Tratatului de la Varşovia, iar ca o consecinţă directă încetarea războiului rece dintre Uniunea Sovietică pe de o parte, SUA şi Vestul Europei de cealaltă parte. Mai ştim că Gorbaciov a fost invitatul Clubului Bilderberg, considerat Coloana a IV-a a Masoneriei mondiale sau Coloana invizibilă, cum i se mai spune.
Să nu omitem că Patriciu, Vântu şi Voiculescu sunt o forţă financiară şi o putere politică în România, dar nu fac parte din cercuri internaţionale puternice, nu ei sunt întrebaţi de către Puterea Mondială din Umbră ce destin intern şi internaţional i se hărăzeşte României.
Relaţia lui Vântu cu Gorbaciov pare să fi avut drept substrat o încercare a lui Vântu de a se infiltra în cercurile internaţionale de putere. Pentru început cei trei s-ar fi mulţumit şi cu o introducere în anticamera vreunui for internaţional decident la nivel zonal. Vântu l-ar fi vrut pe Gorbaciov pe post de cheie potrivită să deschidă o astfel de uşă. Ar fi plătit oricât, suta de mii de dolari dată lui Gorbaciov fiind doar o mică atenţie.
Presupun că acesta ar fi fost motivul pentru care Mihail Gorbaciov a ajuns invitatul lui Vântu. De ce n-a mai venit? Este greu de spus. Pierderea alegerilor de către Geoană ar fi un motiv, dar nu şi cel hotărâtor. Altceva l-a oprit pe Gorbaciov să-şi ducă gestul până la capăt. Ori n-a reuşit să deschidă pentru cei trei moguli nici o uşă a Puterii din Umbră, ori i s-a dat semnalul să renunţe, cei trei fiind percepuţi ca insuficient de importanţi să intre într-o astfel de conspiraţie internaţională. Răspunsul la această ultimă parte a întrebării ar putea veni tot pe filiera Chişinăului. Poate îl vom afla după vizita pe care preşedintele Băsescu o va face în republica Moldova, într-un moment al său când îl ia gura pe dinainte.
Rezumând, cei trei moguli şi-au unit forţele cu cele ale ruşilor în dorinţa de a-l învinge pe Băsescu. Mogulii au pierdut lupta, forţele lor se vor risipi mai repede decât s-au adunat, preşedintele Băsescu urmând a-i căsăpi precum domnitorul Alexandru Lăpuşneanu pe boierii ce i-a avut invitaţi la curte. Mă aştept ca primul cap căzut să fie cel al lui Vântu, urmat de-al lui Voiculescu. Cu Patriciu va fi mai greu, afacerile sale derulându-se dincolo de graniţele României, unde forţele răzbunătoare ale marinarului căpitan de ţară nu pot ajunge.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Nişte concluzii incitante”

 1. 1. Daniel din Dorobanti Says:

  Problema sociala din tara nu se vede? sau era dulce cascavalul din campanie si parca e rau ca s-a terminat.
  Sunt doua variante d-le: ori devii Rotundu ziarist, ori lasa-ne, lasa-ne!

 2. 2. Ioan Rotundu Says:

  Daniel, îţi recomand şi eu un sfat. Încearcă la biblioteca comunală Nicşeni, poate au colecţia Clopotul, şi citeşte ceva pe măsura înţelegerii tale. Ce scriu eu pe acest blog nu-s comentarii pentru şpriţangii ce fac politică la crâşma din sat. Iar după felul în care te-ai exprimat, cred că şi lectura a unui articol din Clopotul ţi-ar da dureri de cap, sub aspectul înţelegerii contextului în care a fost scris. Caută şi citeşte un blog care ţi se potriveşte. Sunt câteva sute mai pe la coada clasamentului, care şi aşa suferă de accesări. La mulţi ani!

 3. 3. Catalin A. Says:

  Un articol deosebit de interesant, marcat de o neutralitate benefica, pe care sper ca o voi regasi mereu pe acest blog. Multumim.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia