Jan 23

Fără îndoială că Dumitru Iov este cea mai importantă personalitate din Flămânzii secolului XX. El s-a născut la 9 martie 1888, într-o familie de comercianţi din Flămânzi. A urmat Şcoala superioară de Comerţ Iaşi şi a îndeplinit funcţii  importante, precum cea de Inspector general al Artelor pentru Basarabia, deputat şi prefect de Soroca, director al Teatrului Naţional din Iaşi.
Pe tot parcursul vieţii a dat dovadă de un înalt patriotism. A scris poezii şi proză prin care a cântat frumuseţile geografice şi sufleteşti ale Basarabiei. Pentru convingerile sale patriotice faţă de Basarabia şi unitatea României, regimul comunist l-a arestat şi condamnat la ani grei de închisoare. A murit în puşcăria Gherla, la 20 august 1959.
Cu aşa o personalitate, multe din localităţile judeţului şi din ţară s-ar mândri cu orice prilej. Nu la fel gândesc şi unele cadre didactice din cadrul Grupului Şcolar din Flămânzi, unitate şcolară care poară numele de „Nicolae Bălcescu”, un nume de rezonanţă în istoria paşoptistă, dar care nu se leagă prin nimic de localitatea Flămânzi decât prin denumirea dată de comunişti satului Uriceni cu ocazia centenarului Revoluţiei din anul 1848.
Spun că nu la fel gândesc unele cadre didactice, pentru că la iniţiativa Consiliului Local Flămânzi de a schimba denumirea Grupului Şcolar din „Nicolae Bălescu” în „Dumitru Iov”, directorul şcolii, Maria Dariciuc şi directorul adj. Mihaela Ştefănucă se opun cu înverşunare acestei schimbări de denumire.
De ce atâta cerbicie din partea acestor două cadre didactice? Motivul este unul pur politic. Ambele sunt liberale şi nu vor ca primarul democrat-liberal Constantin Pitorac să se împăuneze electoral cu această „realizare”. În duşmănia lor politică, cele două au făcut presiuni asupra profesorilor ca să nu voteze pentru schimbarea denumirii.
Iar profesorii, slugarnici acestei conduceri, au trecut peste memoria de martir ale lui Dumitru Iov şi au votat pe placul lcelor două.
La Flămânzi există o atmosferă de duşmănie politică greu de întâlnit prin alte localităţi ale judeţului. Duşmănia provine de la cadrele didactice care s-au perindat prin funcţia de primar şi care primari au împărţit corpul învăţătorilor şi profesorilor din localitate în tabăra susţinătoare şi cea de opoziţie.
Imediat după revoluţie, pentru o perioadă scurtă, primar a fost prof. Mihai Bordeianu. Pe atunci toţi profesorii respirau social-democraţie. A urmat în scaunul de primar inginerul Dorneanu, dar din 1992 a fost ales prof. Guraliuc, tot social-democrat. Oponentul său a fost prof. Constantin Ţăruş, liberal în convingeri politice, care a împărţit profesorii între social-democraţi  şi liberali. Ţăruş câştigă alegerile din 1996 şi mai obţine un mandat în 2000. În 2004 pierde alegerile în favoarea medicului veterinar social-democrat Micuţaru.
Gruparea profesorilor liberali se reorganizează în jurul lui Dariciuc şi Ştefănucă. Această grupare a dorit ca la alegerile din 2008 să-l scoată primar pe Nicolae Rebeniuc. N-au reuşit, pentru că alegerile au fost câştigate de către democrat-liberalul Pitorac, de profesie maistru militar de submarine.
Din momentul în care Pitorac a câştigat postul de primar, furnicarul liberal din cadrul Grupului Şcolar Flămânzi i-a fost tot timpul împotrivă. N-a contat că la mijloc erau interesele localităţii. Dariciuc şi Ştefănucă au căutat să-l ponegrească pe primarul Pitorac pe orice cale şi să-l împiedice să aibă realizări pozitive. Spre avantajul primarului şi necazul celor două, Pitorac a schimbat multe lucruri în bine prin Flămânzi, oamenii au început să-l aprecieze, iar cele două directoare stau să crape de ciudă.
Deşi este de loc din fostul sat Uriceni, unde s-as născut şi Dumitru Iov, directoarea Maria Dariciuc se opune cu înverşunare cinstirii memoriei acestuia pentru simplul fapt că iniţiativa aparţine primarului Pitorac.
Directoarea adj. Mihaela Ştefănucă, este fiica regretatului prof. Petru Munteanu, cel care a scris monografia comunei Flămânzi şi care l-a elogiat în cartea sa şi pe Dumitru Iov. Fiica, ingineră textilistă, n-are simţăminte de respect pentru înaintaşii martiri elogiaţi inclusiv de tatăl său. Ea este orbită de adânci sentimente politice de răzbunare, ceea ce o împiedică să înţeleagă respectul pentru personalităţile locului.
Cu toată înverşunarea celor două, Consiliul Local Flămânzi va duce la bun sfârşit ceea ce şi-au propus: schimbarea denumirii Grupului Şcolar Flămânzi din „Nicolae Bălcescu” în „Dumitru Iov”.  Iar Maria Dariciuc şi Mihaela Ştefănucă vor intra în istoria locală drept  exemple negative pentru generaţiile viitoare, purtând ruşinoasa etichetă de „Să nu faceţi ca ele!” Pentru că opoziţia lor din motive pur politice a intrat deja în „gura presei” şi dacă „vorba volant”, în schimb „scripta manent”.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Memorie întinată politic”

  1. 1. gicu` Says:

    Si candte gandesti ca numele lui egner (desi cu totul conjunctural) a ramas pentru eternitate pe o placa de marmura pe zidul teatrului…….
    Nu am nimic cu fostul primar, dar sa comparam…si apoi sa punem placi aniversare sau comemorative.
    Personal as interzice aceasta practica atata timp cat “personalitatea” in cauza este inca in viata

  2. 2. Nichi Says:

    Verba volant, nu vorba!!! In rest, aveti dreptate cu cele doua directoare, dar cel putin una dintre ele, adjuncta, zboara in curand. A luat calificativul satisfacator la ultima inspectie de la inspectoratul scolar.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia