Jan 25

Premierul Boc nu vrea cu nici un chip să-şi dezmintă statutul de primul demagog al Guvernului pe care-l reprezintă. Ieri, la o conferinţă de presă cu prefecţii judeţelor, transmisă în direct pe mai multe posturi de televiziune, el a dat ordin prefecţilor să ridice în graba mare adăposturi pentru boschetarii ţării.
În îndeplinirea acestui ordin, Boc le-a cerut prefecţilor să caute imediat terenul aferent unei asemenea construcţii şi să purceadă la ridicarea ei. Bani nu le-a dat. Adăpostul pentru boschetari urmând a fi ridicat cu bani din sponsorizări.
Acest ordin fiind dat în văzul şi auzul întregii ţări, oricine a urmărit conferinţa televizată a rămas cu convingerea că premierul Boc este sensibil la soarta oamenilor străzii, este milos şi vrea să le îndulcească viaţa de câine care o duc, cerşind zilnic pentru o pâine şi dormind prin gurile de canal.
În realitate, premierul Boc n-a făcut decât dovada că demagogia de care suferă n-are leac şi nici nu doreşte să şi-o trateze, această demagogie fiindu-i utilă electoral.
S-o luăm pe îndelete. În fiecare oraş capitală de judeţ şi chiar prin municipii există adăposturi sociale pentru oamenii străzii, există cantine sociale unde aceştia să poată servi o masă caldă. Numai că visteriile primăriilor fiind secătuite, aceste adăposturi şi cantine nu mai pot fi menţinute funcţional. La Botoşani este un caz fericit, pentru că primarul Flutur a mai alocat ceva bani adăpostului şi cantinei sociale, dar în Dorohoi, spre exemplu, nici vorbă de aşa ceva.
Este o decizie lipsită de raţiune să construieşti adăposturi noi, care necesită şi personal de întreţinere şi deservire, când poţi aloca bani pentru extinderea celor existente. Numai că o astfel de decizie, luată într-o perioadă când oamenii străzii sunt decimaţi de gerul straşnic de afară, n-ar fi dat bine la popor. Când nu dai nici un ban, poţi cere să se construiască şi castele din fildeş!
Sunt convins că şi iarna viitoare oamenii străzii vor locui tot prin guri de canal, iar adăposturile ordonate de Boc a fi construite vor rămâne tot la stadiul de vorbe. Şi mai există o problemă! Oamenii străzii s-au obişnuit cu acest mod de viaţă şi nu vor nici în ruptul capului să fie integraţi social. Dovadă că ambulanţele trimise de primarul Bucureştilor Sorin Oprescu şi medicul Yaser Arafat să-i culeagă de pe străzii pentru a-i adăposti prin spitale şi alte spaţii nu prea au avut ce căra. Abia au reuşit să prindă câte un boschetar, luându-l cu forţa, aşa cum se recrutau pe vremuri tinerii la oaste.
Problema oamenilor străzii n-au rezolvat-o ţări cu mult mai dezvoltate şi civilizate ca noi precum SUA, Franţa, Germania, Anglia etc. pentru că acestor oameni strada le-a devenit mamă şi tată, face parte din viaţa lor, este mediul în care ei se simt bine. Acest mod de viaţă este protestul lor faţă de progresele civilizaţiei care i-a exclus social şi nicidecum n-a dorit să-i includă.
Dacă premierul Boc tot are milă de cei năpăstuiţi, îi plină ţara de bătrâni care n-au nici un mijloc de existenţă, care trăiesc din mila vecinilor şi care nu sunt primiţi în căminele sociale pentru că nu sunt bani destinaţi în acest scop. Aceşti bătrâni au muncit o viaţă şi nu s-au ales cu nimic. N-au copii, n-au rude care să-i îngrijească. Preluarea lor în cămine sociale este o obligaţie umanitară şi nu act de binefacere cu care vreun politician să se împăuneze electoral.
Numai că aceşti bătrâni, deveniţi drame ale vieţii rurale, nu-s băgaţi în seamă de nimeni, nici de primar nici de guvern, pentru că rostul lor pe acest pământ, în viziunea autorităţilor, s-a cam sfârşit. Ei nu sunt buni de muncă, nu mai contribuie fiscal la stat, deci sunt o povară de care trebuie scăpat cât mai repede. Toate guvernele postdecembriste au reacţionat public demagogic şi au gândit extremist, aşa cum face acum Guvernul Boc, procedând la lichidarea acestor fiinţe umane prin inacţiune. Dar cui îi pasă?!

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “O decizie demagogică”

  1. 1. Daniel Says:

    cel mai dobitoc dintre pamanteni basescu 1 boc portavocea 2

  2. 2. Marius Says:

    Rusinos! Nemilos! Crud! Demagog! Aerian! NERUSINAT!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia