Jan 26

Parafrazându-l pe scriitorul Dinu Săraru, autorul trilogiei ţărăneşti intitulată „Nişte ţărani”, nu pot spune despre politicienii liberali Florin Ţurcanu şi Cătălina Lupaşcu decât că sunt nişte „Târfe politice” care, în infatuarea lor de aleşi ai comunităţii locale izvorâtă din incultura care-i caracterizează faţă de înaintaşii locului, vor să distrugă şi ce mai păstrează valoros judeţul în privinţa muzicii populare.
Ajunsă dintr-o anonimă educatoare în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, graţie susţinerii politice venită din partea crescătorului de oi din Suliţa, deputatul liberal Florin Ţurcanu, Lupaşcu vrea să „facă ordine” cu Orchestra populară „Rapsozii Botoşanilor”, cea care sub bagheta maestrului Ioan Cobâlă a devenit celebră în plan naţional şi internaţional.
Maestrul Cobâlă nu face altceva decât să continue o tradiţie istorică şi extraordinar de frumoasă a Botoşanilor, tradiţie la care râvnesc multe din marile oraşe ale ţării, cu pretenţii mult mai mari decât ale noastre. Şi cum să nu fie invidioşi pe noi când în Botoşani fiinţa o breaslă a lăutarilor într-un moment când majoritatea oraşelor din ţară abia dispuneau de nişte scârţa-scârţa.
De exemplu, la 1832 în Botoşani exista breasla lăutarilor condusă de starostele Ioniţă Sărăcuţu, cobzarul, înregistrată legal la Eforie şi având o biserică unde se închinau şi puneau bani în cutia milei. Lăutarii cântau la balurile date de personalităţile vremii şi la nunţi, plătind o taxă anuală către Eforie.
Apoi, Botoşanii s-au bucurat în existenţa lor de renumite fanfare militare, care încântau localnicii ieşiţi la promenadă în parcul Vârnav, azi Mihai Eminescu, şi care făceau primirea în oraş a regelui şi reginei ori a altor demnitari de seamă. Membrii fanfarei mai cântau şi la nunţile odraslelor celor bogaţi, când lăutarii nu făceau faţă ca număr.
Viaţa muzicală a Botoşanilor, atât în ce priveşte muzica populară dar şi cea clasică, era cunoscută până la „Eşi” şi chiar în saloanele regale de la Bucureşti, unde se vorbea după fiecare spectacol de seamă ce avea loc la Botoşani.  Numerele din „Albina Românească” apărută la Iaşi atestă viaţa muzicală efervescentă a Botoşanilor din anii 1830 – 1859, când va avea loc unirea Principatelor Române, dar şi după acest mare eveniment.
Regimul comunist, instaurat în România după alegerile din 1947, a respectat tradiţia muzicală a Botoşanilor. Dimpotrivă, i-a dat avânt şi a încurajat punerea în valoare a zestrei adunată din vechime . Orchestra „Rapsozii Botoşanilor” înfiinţată în 1970, este iarăşi o dovadă incontestabilă.
Orchestra a luat fiinţă sub bagheta lui Ioan Cobâlă, proaspăt absolvent al Conservatorului şi care şi-a asumat rolul de dirijor. În acest an Orchestra va împlini 40 de ani de existenţă. O existenţă transformată în celebritate, pentru că maestrul Cobâlă a prezentat orchestra lumii întregi, care i-a apreciat repertoriul, talentul instrumentiştilor şi vocile de aur ale cântăreţilor.
Ei bine, din toată această muncă de patru decenii s-ar putea alege praful. Pentru că o otreapă politică precum Cătălina Lupaşcu vrea să reorganizeze orchestra şi să-i schimbe numele, care a devenit pentru Botoşani un brand internaţional, al doilea după Eminescu.
S-au mai găsit nişte otrepe politice, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani Mihai Ţâbuleac, şi au „reorganizat” Memorialul Ipoteşti, îndepărtând de la conducere un devotat eminescolog şi punând în loc un economist specializat în industria tractoarelor. Acest Jijie, care l-a confundat pe marele Eminescu cu Mecanex-ul, a stat ascuns cât la Ipoteşti s-a omagiat naşterea poetului. N-a scos un cuvânt, deşi în program era anunţat că va vorbi în deschiderea festivităţilor. Ce să vorbească? Opera lui Eminescu nu-i o cifră contabilă din bilanţul Mecanex-ului.
Acum se vrea şi distrugerea Orchestrei „Rapsozii Botoşanilor”. Fac un apel către consilierii judeţeni, indiferent de culoarea lor politică, să nu voteze proiectul  de hotărâre iniţiat de Cătălina Lupaşcu şi să lase orchestra să fie condusă, în forma în care se află organizată, de maestrul Cobâlă, considerat un Botgros al Moldovei din dreapta Prutului.
Este îndeajuns că aceşti consilieri judeţeni şi-au încărcat conştiinţa civică votând „reorganizarea” Memorialului Ipoteşti, producând o catastrofă culturală pe care judeţul n-o merita nicidecum.
Iar acestor două târfe politice, Florin Ţurcanu şi Cătălina Lupaşcu, le recomand să aibă măcar în ceasul al 12-lea o brumă de respect pentru tradiţiile culturale ale judeţului, să-şi ceară scuze de la botoşăneni pentru ignoranţa de care dau dovadă şi să facă bine să părăsească viaţa publică pentru că nu ne pot reprezenta în nici o împrejurare.

written by Ioan Rotundu


7 Responses to “Nişte târfe politice”

 1. 1. gicu` Says:

  De ce nu fac (spre exemplu la Crasnaleuca) un lagar unde sa-i exileze pe “muzicanti” si sa-i puna “la munca” precum a facut antonescu cu tiganii ?
  Ca doar costa prea mult bugetu` si pe deasupra castiga la nunti! Sa ramana numai manelistii care, fie ei, fie “muzica” lor nu lipsesc(lipseste) de la petrecerile noilor “boieri”!

 2. 2. lady gaga Says:

  Citesc si ma crucesc! Ce stie tampita asta despre muzica populara? Ea sa ramana la Vine vine primavara, asta in cazul in care stia despre acest cantecel pentru copii! Doamne, oare cum pot unii sa-si dea cu parerea despre niste lucruri cu care nu au nicio legatura? Aceasta Lupascu nu-i ajunge maestrului Cobala nici la 10 metri sub talpa piciorului!!! Oare au luat-o razna de tot? Poate ar trebui sa schimbam si numele orasului ca a vazut ea pe un site de feng shui ca numele nu atrage bani…E o tampita, sa plece dracului acasa ca nici sa educe copiii altora nu e buna!!!!!

 3. 3. fost liberal Says:

  Ce va mai mirati fratilor, astia’s oamenii ciobanului conducator de partid(Turcanu). Stau si ma intreb…ce cauta oameni cu adevarat capabili precum Sorescu, Rusu langa aceste personaje politice.Mai urmeaza ca Turcanu sa-l puna pe Anitulesei de la Dorohoi vre-un mare manager prin Botosani , si in rest..avem de toate..

 4. 4. elisabeta Says:

  Cunosc foarte bine ce se petrece in acest moment la Memorialul Ipotesti. Si bun si rau, iar ce se petrece acum e o continuare fireasca a activitatii culturale. Intre actualul manager, ec. Miluta Jijiie si fostul director, Valentin Cosereanu exista o foarte buna colaborare, nu doar in ideea bunului mers al institutiei, ci si ca relatie umana, personala, ambii fiind doi oameni cu caracter, de o tinuta remarcabila, fiecare pe domeniul sau de activitate, care stiu sa se respecte unul pe celalalt-lucru pe care multi nu au capacitatea de a-l pricepe.
  La conducerea unei institutii de cultura, desi nu pare, sunt foarte multe probleme de natura economica, iar , de la venirea sa, dl. Jijiie s-a ocupat de aceste aspecte, dl. cercet. dr. Valentin Cosereanu continuand sa se preocupe de latura culturala.
  Imi pare rau ca ati dat informatii despre ,,ascunderea” dl. Jijiie de Zilele Eminescu, FARA SA FITI PREZENT la Ipotesti, unde acesta, impreuna cu dl. Cosereanu, au facut oficiile de gazda pentru invitatii prezenti. Sunteti un formator de opinie, care ar trebui sa puna mai presus de impactul informatiei, adevarul si nu senzatia de moment. Eminescu spunea: Adevarul aur. Dupa aur alearga toti, de adevar, fug toti. Mai reflectati, ar fi timpul.

 5. 5. Ioan Rotundu Says:

  Pt. Elisabeta
  Dacă tot invocaţi “adevărul” poate că era necesară o explicaţie asupra faptului de ce Miluţă Jijie n-a mai ţinut cuvântul de deschidere a evenimentelor omagiale aşa cum era prevăzut în program. Nu era necesară prezenţa mea la Ipoteşti ca să ştiu cum s-au derulat faptele. Am reporteri pentru aşa ceva, Şi nici logica faptelor că o instituţie de cultură trebuie condusă de un economist pentru că suint probleme economice de rezolvat nu-i cea corectă. Urmând această logică, ar trebui ca premierul şi preşedintele României să fie economişti iar parlamentarii care fac legi numai jurişti de profesie. O instituţie de cultură primeşte identitate şi îşi câştigă prestigiu prin oamenii de cultură ce o conduc şi nu prin economişti, care pot fi în eşalonul II al conducerii şi nu în fruntea instituţiei. Dacă aţi vrut să vă puneţi bine cu Miluţă Jijie, vă priveşte, dar nu încercaţi să mă convinjgeţi că aveţi şi dreptate pentru că nu aveţi.

 6. 6. cetatean Says:

  catalina lupascu……amanta cui din partid ca nu mai inteleg…sau mai bine poate ne zice cum s-a distrat la Poiana Brasov cu Verginel.ce cupluri s-au format in patidi….
  da multa cultura are…..e tare priceputa dar probabil la altceva, ca nu e decat papagalul altora din partid si atat. Iar despre partea cu exprimarea e tare afoane. Mai catalino, faa niste cursuri de limba romana, fa ceva ca e mai mare rusinea.

 7. 7. CIPRIAN Says:

  Politician ?patriont?incult si incompetent in mod sigur si precis

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia