Jan 28

De când cu Traian Băsescu preşedinte, românii trăiesc sub zodia scandalurilor. Nici nu se termină bine un scandal, că altul îşi şi face intrarea pe scena mass-mediei. De data aceasta scandalul a trecut graniţele ţării şi a izbucnit în Bruxelles, capitala Uniunii Europene, ca să ne cunoască şi restul Europei cam ce făină se macină pe la morile româneşti.
Este vorba de Adina Vălean, europarlamentară liberală dar şi proaspătă nevastă a lui Crin Antonescu, după ce i-a stat o perioadă băgată în pat pentru acomodare. Totul a pornit de la faptul că Adina Vălean a fost sufletul organizării la Buxelles a unei întruniri care să susţină interesele firmei Roşia Montană Gold Corporation, iar susţinătorul să pară a fi însuşi Parlamentul European. Cum o astfel de acţiune în favoarea unei firme private nu se face aşa tam-nisam şi dezinteresat, speculaţiile au abundat, unele nu chiar lipsite de fundament.
Printre altele, i s-a cerut lui Crin Antonescu să declare public dacă în campania alegerilor prezidenţiale de anul trecut a primit bani de la firma în cauză, iar Antonescu tace. Omul acesta a dorit să ne fie preşedinte, dar pe măsură ce trece timpul aflăm că a fost şi este implicat în multe lucruri necurate. În primul rând că nu s-a delimitat de Dinu Patriciu, dimpotrivă, s-a mândrit cu prietenia sa. Iar Patriciu s-a dovedit a fi omul ruşilor, cel care avea menirea de a facilita Rusiei controlul pe piaţa energetică a României.
Acum aflăm că lui Antonescu prea puţin îi pasă de ce se va întâmpla la Roşia Montană, nevastă-sa fiind implicată în această afacere. Cine dintre noi poate crede că Adina Vălean s-a alăturat susţinătorilor firmei Roşia Montană Gold Corporation fără ca soţul ei, Crin Antonescu să nu fi ştiut? Poate că era mai cinstit din partea lui Antonescu, ca fruntaş liberal ce este, să fi ieşit public şi să fi declarat că PNL-ul susţine exploatarea auriferă de la Roşia Montană pentru că aduce câştig financiar României într-un moment când avem o mare nevoie de bani. Apoi, şantierul minier va juca în zonă un rol social deosebit de favorabil pentru moţi.
Am fost anul trecut la Roşia Montană. Am trecut prin Abrud (aflat la vreo 7 km de Roşia) şi am văzut munţii albi de haldă rezultaţi de la exploatarea de cupru. Ce s-a întâmplat la Abrud n-a intrat în atenţia niciunei organizaţii de apărare a Mediului. Ştiţi de ce? Pentru că nu-i nicio parte interesată să dea bani acestor organizaţii ca să hămăie că se distruge mediul.
La Roşia Montana miza este mare. Vreo patru miliarde de euro stau să fie dezgropate, iar aurul obţinut va modifica substanţial preţurile pe piaţa aurului prin zona Europei. De aici şi anumite interes. Moţii vor ca exploatarea să înceapă. Ei văd în acest şantier salvarea lor. Vor avea de lucru, vor câştiga bani, le va fi viaţa mai uşoară.
E drept, o anumită suprafaţă va fi despădurită complet. Dar acea suprafaţă va fi un punctuleţ faţă de oceanul defrişărilor care s-a produs în Munţii Carpaţi. N-am auzit organizaţiile de mediu să sară în apărarea tăierilor care au dezgolit munţii în judeţele Covasna şi Harghita, lemnul luând calea Ungariei. N-au hămăit, pentru că Soroş le-a dat bani să hămăie împotriva exploatării aurifere de la Roşia Montană, faţă de care are şi el socotelile lui şi ale Ungariei.
Apoi, întreaga bătălie s-a transferat în sfera politicului. Toate cele trei partide mari: PSD, PNL şi PDL sau înfruptat din banii firmei, rând pe rând, iar acum nu ştiu cum să facă ca exploatarea să înceapă fără vreun scandal public.
Căci cei de la firma Roşia Montană Gold Corporation rabdă cât rabdă, dar nu sunt dispuşi să piară peste un miliard de dolari cât au investit până acum şi vor dezvălui public substratul afacerii şi cine sunt cei mituiţi. Şi răbdarea lor are o limită!

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Şi răbdarea lor are o limită!”

  1. 1. Petrolistul Says:

    Crin Antonescu nu are puterea si statura care sa-i poata permite negocierea unei asemenea afaceri. Sa nu uitam ca “studiul” a inceput cu ceva ani in urma. Crin Antonescu este doar o unealta, o marioneta , care se foloseste de liberalism pentru a sustine sau nu ce i-se dicteaza.Cand nu va mai fi folositor stapanului, in cel mai bun caz, va fi doar inlocuit. Unul din principiile liberale spune ca nu poti numai sa consumi, fara sa si produci. Cat priveste exploatarea de la Rosia Montana, adevarul nu poate fi in ambele tabere. Multe adevaruri tin de interese. Comentariile pro sau contra tine insa ide manipulare/interese, necunoastere sau inchistare in ideia ca “ne vindem tara”. Pana acum e adevarat nu am vandut-o, am dat-o GRATIS. Toate tin de partea cu care gandim. In aceasta trambitata afacere este curioasa pozitia vecinei de la vest, UNGARIA. Sigur, multi – atat din interior cat si din afara tarii – vor binele ROMANIEI. Acestora sa le dea DUMNEZEU de zece ori ce doresc ei cu adevarat, ROMANIEI. Cred intru-un raport tehnico-economic intocmit de specialisti romani. Va fi un test de buna credinta al specialistilor romani. Indiferent insa de hotararea ce se va lua in legatura cu aceasta afacere, vor exista cozi de topor care sa comentez in numele unor scopuri nobile, ca era mult mai bine invers. Mai bine pentru cine ?

  2. 2. m Says:

    misto comparatie cu defrisarile din Carpati. Dar, ca informatie, la Rosia se vor defrisa 250 de hectare si se vor impaduri alte 1.000. Deci va fi o impadurire de 750 hectare in plus fata de ce e acum. Asta e in obligatiile RMGC….

  3. 3. Ziar Neamt Says:

    Loved to look at your blog site. I would love to recommend you that targeted traffic demonstrate most people examine blogs on Mondays. So it really should encourage bloggers to create new produce ups above the weekend primarily.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia