Jan 30

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a început pregătirile pentru ca Mircea Geoană să fie tras în ţeapă publiucă, aşa cum făcea pe vremuri cu turcii, tot în Bucureşti, crudul domnitor Vlad Ţepeş. Dacă Ţepeş o făcea spre folosul norodului şi a Ţării Româneşti, ANI o face spre folosul personal şi politic a cuiva. Şi cam cine ar fi beneficiarul acestui scandal public prost regizat de ANI?
S-o luăm băbeşte. În PSD urmează să fie alegeri pentru un nou preşedinte de partid şi o nouă conducere. Geoană pretinde că are asigurată deja o majoritate confortabilă care să-i asigure încă un mandat de preşedinte. Numai că la postul lui Geoană mai râvnesc câţiva lideri social-democraţi de soi, printre care Miron Mitrea, Adrian Năstase şi Crfistian Diaconescu, care se cam codeşte ca fata mare la măritat, dar care mai că nu leşină la auzul că ar fi dorit în această funcţie.
Deci avem cel puţin două grupări: tabăra lui Geoană şi ceilalţi. Ca preşedinte al PSD, Geoană i-a cam făcut zile negre preşedintelui Băsescu. A intrat şi a ieşit de la guvernare când i-au dictat interesele şi, cel mai neplăcut pentru Băsescu, puţin a lipsit ca Geoană să nu-l scoată din Cotroceni pe uşa din spate. Ori, Băsescu este un om însemnat, iar cei însemnaţi fizic sunt extrem de răzbunători. Ei nu ştiu să ierte. Aşa că Geoană trebuie linşat mediatic, subminată poziţia în partid, compromis, tăvălit prin noroi numai să nu mai fie ales.
Din tabăra potrivnică lui Geoană, numai Adrian Năstase este persoana care, dacă ar afunge preşedintele PSD, ar deveni pentru preşedintele Băsescu şi mai incomod decât Prostănacul Geoană. Aşa că de Năstase se ocupă cei de la DNA, care se ţin de el ca râia, şi asta de vreo cinci ani  şi numai nu pot să-l răpună. Ca semn de „bunăvoinţă”, cei de la DNA i-au sechestrat casa din strada Zambaccian, chipurile garanţie pentru o mită de vreo 1,5 milioane euro primiră de la nu se ştie încă cu exactitate cine.
Prin eliminare, am ajuns la Miron Mitrea şi Cristian Diaconescu. Mitrea a avut şi el un dosar la DNA, dar totul a devenit tăcere. În PSD el este perceput ca omul lui Băsescu. Vor fi ştiind social-democraţii mai multe decât ştim noi, că ei sunt în mijlocul bătăliei pentru putere şi au suficiente antene care stau pe recepţie. Cu Mitrea la preşedinţia PSD, Băsescu ar fi mulţumit. Până i-ar sări din nou muştarul din te miri ce, c-aşa-i el, conflictual.
Cât timp a fost ministru de Externe, Cristi Diaconescu s-a înţeles bine cu preşedintele Băsescu. Ba a fost dispus, ca să-i facă pe plac lui Băsescu,, să se şi compromită în plan extern, provocând gratuit un scandal diplomatic cu Olanda, unde tocmai urma să facă o vizită. Pornind de la acest fapt cumplit de adevărat şi ruşinos pentru diplomaţia românească, dar pe placul preşedintelui Băsescu, şi Diaconescu ar fi agreat de Cotroceni ca preşedinte al PSD.
Ce concluzie putem trage de aici? Cea trasă şi până acum: preşedintele Băsescu se foloseşte de instituţiile statului, precum DNA şi ANI, pentru a-şi pedepsi adversarii politici şi pentru a se amesteca în treburile interne a celorlalte partide.
O să-mi spuneţi că cei de la ANI o cercetează şi pe Sorina Plăcintă, fost ministru al Tineretului, membru de vază PDL. Aşa este! Dar ea este ca iepuraşul la concursul de alergări, este o diversiune nereuşită a celor de la ANI, că sunt cam slăbuţi la cerebel şi n-au experienţă în domeniul diversiunilor şi a manipulării.
Există posibilitatea ca Geoană să cadă la înţelegere cu Năstase, împinşi de nevoia de a se apăra de atacurile lui Băsescu şi să-i izoleze în partid pe Mitrea şi Diaconescu.  Dacă în alegerile din Congresul PSD va ieşi preşedinte tot Geoană, preşedintele Băsescu va avea multe nopţi nedormite până la alegerile parlamentare din toamna lui 2012. Dacă va ieşi pe-a lui, va avea în Parlament o majoritate confortabilă, beneficiind pe faţă sau pe din dos de sprijinul PSD. Cam asta-i şi miza pentru care Băsescu i-a pus pe cei de la ANI şi DNA să facă din Geoană şi Năstase nişte infractori aflaţi în libertate.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Se cotonogesc între ei”

  1. 1. Petrolistul Says:

    Sigur GIOANA si NASTASE sunt doi ingeri care ar fi fericit ROMANIA. Sigur multe pilde biblice nu isi au corespondent in viata. Sigur cei doi vor ajunge sfinti datorita martirajului. Da-le Doamne imunitate vesnica ! Amin !

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia