Feb 09

dumitru-iacob-viceprimar.jpg  Aşa cum noi am mai scris, Dumitru Iacob din Roma a fost ales consilier liberal. Cu sprijinul şefului său politic de la Botoşani Florin Ţurcanu, Iacob a reuşit să fie votat şi viceprimar. Se spue că a dat brânză şi ceva bănuţi unor consilieri PDL şi PSD, iar aceştia l-au votat în funcţia numărul doi din cadrul primăriei. Cum la ţară, în general partidele îşi pun pe lista de consilieri oamenii folosiţi pe post de răspândaci politici, fără prea multă pregătire şi nici fruntaşi printre gospodarii satului, pentru câteva kilograme de brânză şi o sută, două de lei sunt dispuşi să voteze orice. Să mai adaug faptul că majoritatea ajung consilieri din dorinţa de a avea un câştig cât de mic, dar cert. Iar indemnizaţia de consilier comunal a ajuns să merite ceva atenţie. 
Aşa s-a ajuns în situaţia jenantă ca din crescător de oi şi vânzător de mere în piaţa din Roma, Iacob să deţină o funcţie publică cu responsabilităţi deosebite.
Numai că Iacob, odată ales viceprimar, îşi vede tot de stâna sa şi de vânzarea merelor în piaţa din Roma. Tot în piaţă şi tot vânzând mere a fost găsit de către reporterii Jurnalului anul trecut, în ziua de 21 septembrie, deşi era în ajun de amiază iar angajaţii primăriei nu-şi vedeau capul de treburi.
Pentru ieri, viceprimarul Iacob a organizat o licitaţie publică pentru a încredinţa serviciul de salubrizare a comunei unui operator autorizat, aşa cum cere legea şi cum controlează cei de la Garda de Mediu. Deşi la ora convocată la sediul Primăriei Roma s-au prezentat trei agenţi economici, viceprimarul nu era de găsit. Nici primarul Constantin Humelnicu şi nici alţi angajaţi ai primăriei nu ştiau pe unde s-ar afla, spre disperarea participanţilor prezenţi la licitaţie. A apărut după vreo două ore, adică după ce şi-a terminat de vândut merele în piaţă. 
Iacob Dumitru, cu pregătirea sa gimnazială, nu-i singurul viceprimar din judeţ. Sunt mulţi cei ca el. Am mai adus în discuţie această problemă a democraţiei. Constituţional, fiecare dintre noi are dreptul să aleagă şi să fie ales. Dar ce facem când aceşti aleşi sunt oameni simpli, fără o pregătire cât de cât acceptabilă. În opinia mea, pentru funcţia de viceprimar ar trebui să se impună ca pregătire minimă liceul. Nu se poate da soarta unei comunităţi pe mâna oricui.
Iacob o fi un bun crescător de oi, ca şi şeful său politic de la Botoşani, Florin Ţurcanu, o fi priceput să vândă pâinea de la brutăria şefului din Dracşani, dar de aici la a administra o comună este drum lung.
Apoi, mai apare o problemă. Odată ales viceprimar, cel în cauză primeşte de la primar, prin delegare, să răspundă de unele probleme comunale. Iacob a primit de la primarul Humelnicu, prin dispoziţie scrisă, să răspundă de serviciile de salubritate comunală, o problemă de mediu extrem de gingaşă. Ce ştie Iacob despre normele europene de mediu? Nimic. El ştie să mulgă oile şi să-şi vândă merele în piaţă, ceea ce nu este de condamnat. Dar neştiinţa sa se reflectă asupra comunităţii. Sunt frecvente şi cazurile când, datorită unor jocuri politice locale sau iniţiate de la judeţ, în consiliul local se formează o altă majoritate care-l schimbă pe viceprimar cu un altul. Nici n-a apucat cel vechi să ştie unde semnează, că vine un altul şi-i ia locul. Şi sub acest aspect politicienii au greşit când au prevăzut în lege schimbarea aleşilor în raport de mofturile politice locale.
Cumva trebuie rezolvate toate aceste inadvertenţe ale legii. Trebuie găsită calea comună care să respecte şi principiile democraţiei de a alege şi a fi ales dar şi îndeplinirea condiţiei ca cel ales, dacă ocupă funcţii în administraţie, să aibă o minimă pregătire profesională. Altfel suferă comunitatea şi nu-i drept.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Oierul viceprimar şi gunoaiele comunale”

  1. 1. Adventistul Says:

    Iacob a fost ales consilier cu voturile adventiştilor, pentru că el este pocăit. În Roma jumătate de comună este pocăită. Iacob are livadă la Cotârgaci şi de aici mere de vândut la piaţă, când să se mai ocupe şi de primărie?

  2. 2. cristy Says:

    ce nu sta acasa si mai incurca treburile primariei?

  3. 3. TANASE MARIAN Says:

    O comuna cum este Roma pacat de ea ca este condusa de un analfabet….de fapt mai bine spus de 1 kg de branza si unul de mere….Asta nu stiu daca stie tabla inmultirii dar nu sa aiba capacitatea de a conduce o comuna….Mai bine ar lasa locul unui OM capabil de asa ceva ….el l-a vandut in piata sa se duca…

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia