Feb 10

Aşa cum s-a scris şi în presa locală de ieri, până la urmă consilierii judeţeni ai PSD s-au aliat celor ai PDL şi au votat modul de repartizare a unor sume din bugetul judeţean către bugetele locale. Această alianţă a fost posibilă după ce duminică vârfurile politice ale PNL, PDL şi PSD s-au întâlnit şi au negociat o altă împărţire a sumelor decât cea propusă de preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani Mihai Ţâbuleac şi o revizuire a sumelor avansate vineri, săptămâna trecută, de către consilierii judeţeni ai PNL şi PSD.
Faptul că s-a ajuns la o înţelegere este de salutat. Numai că în spatele acestei înţelegeri politice, aşa cum a recunoscut şi preşedintele Ţâbuleac, s-au afectat interesele judeţului în ce priveşte programul de reabilitare şi modernizare a drumurilor judeţene. Pentru a se împlini dorinţele celor din PSD şi PNL de a fi repartizate anumite sume la unele primării, neavându-se resurse în buget, s-au tăiat 13 miliarde lei vechi de la drumurile judeţene.
Drumurile judeţene ale Botoşanilor nu mai sunt în starea în care se aflau acum zece ani, dar nici nu sunt toate aduse la condiţii civilizate de circulaţie. Multe porţiuni de drum se află în lucru, iar dacă s-au diminuat fondurile vor fi mai greu de realizat în cursul acestui an. Mă refer la lucrările începute pentru modernizarea drumului judeţean Loza – Dersca – Mihăileni, Mihălăşeni – Ripiceni, Sapoveni – Iacobeni – Hulub. Faptul că în acest an se intenţiona asfaltarea porţiunilor de drum judeţean Buhăceni – Dângeni – Hăneşti – Vlăsâneşti sau Dângeni – Mihălăşeni, în lipsa fondurilor lucrările rămân tot la faza de intenţie.
Aşa că soluţia aleasă de a se lua bani de la drumurile judeţene pentru a se da primăriilor pentru drumurile comunale şi săteşti o consider una proastă. În primul rând că, odată ajunşi la primării, aceşti bani vor fi tocaţi pe câteva camioane de piatră aruncate pe uliţele localităţilor, aşa cum se întâmplă de vreo doi ani încoace. Restul banilor va dispare pe comisioane sau, dacă primarul va avea interes, va obţine aprobarea consilierilor locali să folosească sumele în alte scopuri.
Au fost şi mai sunt voci care susţin că s-a procedat bine că s-au luat banii de la drumurile judeţene, pentru că aşa nu vor mai fi împărţiţi între preşedintele CJ şi societăţile câştigătoare a executării lucrărilor. Este o insinuare lipsită de fundament. Şi când era preşedinte al CJ Constantin Conţac se formulau acuzaţii asupra acestuia că toacă banii judeţului în favoarea societăţilor sale. Conţac nu mai este preşedinte al CJ, dar societăţile sale au continuat să câştige licitaţii pentru drumurile din judeţ. Mai mult, are licitaţii câştigate şi în judeţele Iaşi şi Suceava.
Acum, că nu mai este preşedinte şi nu mai sunt motive să fie acuzat de favoritisme, cârcotaşii şi-au îndreptat tirurile asupra preşedintelui Ţâbuleac. Cunosc foarte bine cum s-au câştigat licitaţiile la drumurile judeţene şi ştiu cum se lucrează, pentru că toată vara anului trecut am fost cu ochii pe executanţi. De ciupit poate că mai ciupesc ei ceva bani prin încărcarea la consumul de materiale de construcţii (pietriş, nisip, asfalt), dar nu se mai poate fura ca acum zece ani. Şi, apoi, hoţul neprins este negustor cinstit.
Numai pentru că se găsesc doi, trei cârcotaşi care clamează, sub anonimat, că s-a procedat bine luându-se banii de la drumurile judeţene, consider soluţia aleasă extrem de proastă şi defavorabilă comunităţii judeţene. Voi urmări dacă sumele repartizate primăriilor din judeţ vor fi utilizate în scopul pentru care le-au fost alocate şi nu li se vor schimba destinaţia, cum am anticipat. M-aş bucura să nu am dreptate, dar experienţa îmi spune că nu mă voi înşela.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia