Feb 12

Aflăm chiar din guriţa, uneori aurită, ca şi în cazul de faţă, a preşedintelui Mihai Ţâbuleac cum au decurs negocierile politice premergătoare repartizării unor sume de la nivel judeţean către bugetele locale. Ca un om priceput şi cu autoritate incontestabilă în domeniul mârlitului oilor, liderul PNL, deputatul Florin Ţurcanu, a extins operaţia de mârlire de la propria stână şi asupra unor primari din partidul său.
Cel mai pervers a fost mârlit primarul liberal de Darabani Gheorghe Burlacu. Primăria Darabani, la cererea expresă a berbecului liberal cel mai încornorat, supranumit şi şeful montei liberale, avea să nu primească nimic. I s-a făcut milă preşedintelui Ţâbuleac şi a insistat pe lângă berbecul încăpăţinat să-i dea totuşi ceva. I-a aruncat o firimitură de 360 mii lei, în timp ce primarul liberal de la Săveni, oraş tot cât Darabanii, s-a bucurat de o sumă dublă. E drept, Relu Târzioru, primarul de Săveni e din rasă superioară, stă la muls şi dă lapte mai mult, fiind şi mai finuţ la firul lânii, lăsându-se uşor mângâiat de şef ori de câte ori prin buzunarul acestuia bate vântul.
Primarul Gheorghe Burlacu este şi nu este liberal. El l-a susţinut în campania alegerilor parlamentare din toamna lui 2008 pe şeful de atunci al PNL, senatorul Liviu Câmpanu, iar la deputaţi, în loc să-l susţină pe liberalul Gheorghe Iavorenciuc, cunoscut mai mult sub numele de Pitic, l-a susţinut pe candidatul PDL, Stelică Strungaru, care a şi ieşit din urne.
Între timp bossul Câmpanu a fost mazilit de la cârma PNL, luat fiind în coarne de către cel pe care l-a scărpinat duios şi l-a strâns cu drag la sân. Iar berbecuţul nostru ţurcan s-a lăsat mângâiat şi când i-a venit bine, i-a dat lui Câmpanu un cap în partea sensibilă, făcându-i falusul politic flecuşteţ iar ouăle direct omletă. După care s-a aşezat în fruntea stânei liberale şi a început mârlitul, operaţiune învăţată de mic copil pe imaşurile din Dracşani.
Pentru că mârlitul îi o operaţiune ostenitoare şi de lungă durată, Ţurcanu şi-a luat ajutoare de nădejde, printre care Târzioru şi Iavorenciuc. Iar Pitic i-a plătit poliţa primarului Burlacu pentru trădarea din toamna lui 2008, intervenind la berbecul şef să-l ardă la rânză, adică la buget.  Numai că nu pe Burlacu l-a ars la buget Pitic ci pe bieţii dărăbăneni şi aşa bătuţi de soartă. Dar când eşti cu teşchereaua şi ghiozdanul pline n-ai cum să-l mai crezi pe nevoiaş.
Un alt primar liberal mârlit a fost  Marius Ceplinschi de la Copălău. Acesta a încasat-o pentru că şi-a permis să devină licenţiat înaintea berbecului ţurcan, pe care nu l-a prea băgat în seamă la alegerile din toamna lui 2008, când berbecul fruntaş liberal i-a făcut onoarea să-i devină candidat la Camera Deputaţilor. Acum l-a tăiat de la porţia de tărâţe, lăsându-i pe copălăoani să se descurce numai cu banii încasaţi pe usturoi.
Mai sunt şi alţi primari liberali mârliţi, dar ăştia doi sunt de rasă superioară şi au trezit invidii. Însă nu putem să nu fim drepţi şi să constatăm că şi în curtea PDL-ului au fost primari mârliţi la paralele cuvenite la bugetul local. Unul dintre ei este şi Mihai Amarandei de la Albeşti. Acest primar ce zice că ar fi portocaliu la culoare, l-a scos preşedinte la alegerile din noiembrie 2009 pe social-democratul Mircea Geoană. Că vorba ceea: ce se naşte din pisică şoareci mănâncă şi cine s-a cununat cu comuniştii tot social-democrat moare, chiar dacă se îmbracă portocaliu.
Aşa că Flutur, copiind operaţiunea mârlitului de la încornoratul Ţurcanu, l-a cam „popit” la buget pe Amarandei. Şi nu numai pe el. Exemplele cu mârlitul politic al primarilor ar putea continua, dar risc să devin repetitiv. Precum Feuerbach în Esenţa creştinismului, am surprins spiritul modului în care s-a făcut repartizarea sumelor, filozofia lucrului cum spun mai nou şi deştept politicienii invitaţi pe la Antena 3. Iar esenţa, filozofia repartizării bugetului este că nu primarii au fost mârliţi, ci contribuabilii din oraşul sau comuna respectivă. Partea proastă a lucrurilor este că ei se simt mârliţi, dar nu ştiu cine-i mârlitorul. Au aflat acum!

written by Ioan Rotundu


One Response to “Primari mârliţi politic”

  1. 1. ionica Says:

    Cata brinza poate sa care berbecu la bucuresti ? Oare cei din conducere inca nu au descoperit rasa ? De aceea nu merge nimic in tara asta,am ajuns sa fim condusi de oameni care nu stiu sa vorbeasca,dar sa mai si gandeasca.La-ti votat,suportatil,mai are oare curaj sa mearga in teritoriu ? Cred ca da,ca astea nu au rusine si respect ptr,electorat,

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia