Feb 16

Ieri, în PSD a avut loc răsturnări importante de situaţii. Adrian Năstase a renunţat să mai candideze la preşedinţia partidului, Mitrea se află pe picior de a se răzgândi iar tânărul Victor Ponta şi-a anunţat candidatura.
Dacă este să privim lucrurile fără stări emoţionale, cred că Ponta este pentru Geoană un adversar mult mai puternic decât Năstase. Şi mult mai periculos, aş spune. Dacă până ieri social-democraţii din generaţia postdecembristă aveau de ales între Geoană, Năstase şi Mitrea, toţi produşi ai sistemului comunist, iată că acum au prilejul de a vota pe unul de-al lor, adică neatins de ciuma roşie şi care gândeşte cu totul deosebit decât mentorii săi.
Să ne amintim că acum câţiva ani, când Victor Ponta a fost ales preşedintele Organizaţiei de Tineret a PSD, iar Adrian Năstase era preşedintele partidului, l-a comparat pe Ponta cu un mic Titulescu. De atunci micul Titulescu a crescut politic, s-a maturizat, s-a călit în lupta cu greii din interiorul partidului, iar experienţa acumulată îi prinde bine acum.
Discursul lui Ponta este total diferit de cel al lui Geoană. Preşedintele Geoană turuie ca o moară stricată, vorbeşte inexpresiv, populist şi minte cu seninătate. Discursul lui Ponta este unul mult mai concret, direct, lipsit de ambiguităţi, uneori cu accente uşor ironice. Numai că Ponta are o altă concepţie despre modernizarea PSD-ului şi despre rolul pe care îl poate jura acest partid în politica românească.
Sunt convins că de va fi ales, Ponta va reuşi să modernizeze partidul, învingând conservatorismul şi tezele depăşite, reabilitând partidul în faţa electoratului. Să nu uităm că avem un electorat cu predilecţie spre stânga, numai că în ultimii ani social-democraţii i-au dezamăgit pe români cu promisiuni irealizabile şi decizii politice controversate.
O revenire în forţă a PSD-ului prin recâştigarea credibilităţii electoratului va propulsa partidul spre 40 – 50%, asigurându-i o intrare la guvernare de pe o poziţie solidă. Toate aceste visuri, cred eu, se pot împlini sub preşedinţia lui Ponta. Dacă Geoană va fi reales, atunci PSD-ul se va afunda şi mai mult în propria mocirlă.
Totul depinde de configuraţia vârstei celor din sală. Dacă în sală vor fi mulţi tineri, iar Năstase, Mitrea, Iliescu, Diaconescu vor da semnalul celor care încă-i mai ascultă să voteze cu Ponta, sunt toate şansele ca Geoană să nu fie reales. Dealtfel este ceva normal ca Geoană să meargă bine până la mal, unde se îneacă. Şi de această dată prea iau ieşit toate după vrere ca să nu se înece la mal. Vom afla deznodământul pe 20 februarie, când vom afla şi dacă Năstase a avut gura aurită când l-a comparat pe Ponta cu un mic Titulescu.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia