Feb 23

Ieri, am avut cu o persoană pe care o consider destul de informată, o îndelungată discuţie despre viitorul relaţiilor dintre Republica Moldova şi România. Iar acea persoană mi-a sugerat să mă întorc în istoria noastră cu 161 de ani şi să observ ce eveniment crucial a avut loc atunci. Iar acel eveniment pe care l-am descoperit nu-i altul decât unirea Principatelor Române.
Se va repeta în acest an evenimentul de atunci? Să trecem în revistă anumite fapte consumate sau în curs de derulare. România, din toată sărăcia sa, a acordat  Republicii Moldova un ajutor de 100 milioane euro. Pentru noi o sumă pe care ministrul Udrea ar cheltui-o la o singură strigare, pentru Moldova o resursă necesară pentru plata salariilor bugetarilor, a pensiilor şi a funcţionării instituţiilor statului. Să mai adăugăm faptul că Moldova a mai primit un ajutor financiar de vreo 700 milioane de dolari de la SUA, o sumă substanţială şi cu care a ieşit din impas.
Scutul antirachetă care urmează a fi instalat pe teritoriul României va acoperi şi teritoriul Moldovei, lucru recunoscut şi acceptat de oficialităţile moldovene. Împrumutul a venit înainte, scutul după. Se leagă.
România a urgentat ratificarea Acordului pentru micul trafic de frontieră iar din urmă vine anularea sumei de 500 neuro, necesară moldovenilor intrării în ţara noastră. Podul peste Prut, la Lipcani, a devenit funcţional, gardul de sârmă a dispărut, poliţiştii de pe ambele părţi ale Prutului s-au întâlnit şi au pus la punct noi forme de colaborare.
Uniunea Europeană priveşte toate aceste demersuri de apropiere dintre România şi Moldova cu interes şi chiar le încurajează, pentru că astfel NATO se apropie mai mult de graniţele Rusiei.
În Moldova speranţa că ţara lor va intra în EU cu sprijinul României creşte şi odată cu ea spiritul unionist se întăreşte în conşţiinţa populaţiei. Este ştiut faptul că în Republica Moldova urmează a se organiza alegeri parlamentare. Probabil prin iunie, iulie ale acestui an.
Toate aceste forme de colaborare şi deschidere a relaţiilor dintre Moldova şi România au menirea de a ajuta actualul Guvern condus de Vlad Filat să câştige alegerile într-o proporţie confortabilă care să îi permită să aleagă preşedintele.
Şi iată că am ajuns într-un punct sensibil, pe care autorităţile româno-române nu-l discută oficial, dar acţionează în direcţia intuită cu toţii: unirea. Desigur, nu va fi o decizie uşor de luat. Există la mijloc cuiul lui Pepelea, respectiv Transnistria. Istoric, România n-a avut niciodată teritorii dincolo de Nistru. O unire între Moldova şi România nu se poate realiza fără o înţelegere cu Ucraina. Pentru că Transnistria trebuie să revină Ucrainei, dar ce primim în compensaţie?
Moscova a ameninţat că de se va pune problema unirii cu Moldova, România va avea probleme la graniţa cu Bulgaria şi Ungaria. Vorbe! Totul va consta în cum se va realiza această unire, ca ea să fie imediat recunoscută de Uniunea Europeană şi SUA.
Ei bine, se pare că această unire are un scenariu inspirat din istoria noastră. După alegerile parlamentare, când Parlamentul Moldovei se va întruni să-şi aleagă preşedintele, în va alege pe Traian Băsescu. Ce ziceţi, este posibil aşa ceva?!

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Va fi Băsescu şi preşedintele Republicii Moldova?”

 1. 1. Petrolistul Says:

  Ar fi prea frumos dar si foarte costisitor.Nimic nu s-a facut insa usor si mai ales fara costuri de-a lungul istoriei romanilor. Amenintarile unora cu pretentiile Bulgariei legate de Dobrogea si ale Ungariei legate de Ardeal, reprezinta “pisici moarte”. Pe timpul comunismului, atunci cand se discuta planul VALEEV, ar fi putut – teoretic – fi pusa orice problema legata de granite cu sprijinul “URSS”, care era fratele mai mare. Este greu de spus acum ce s-ar fi intamplat. Romania si Polonia sunt perdantele “pokerului” de la IALTA. Poate a venit vremea ca unele nedreptati sa fie solutionate logic, pe baza istoriei si a dorintei ronanilor. Exista doua zone – Transnistria si sudul Basarabiei cu gurile Dunarii- a caror apartenenta trebuie clarificata inainte de …… Transnistria cu baze rusesti nu poate face parte din Romania tara menbra NATO. Scenarii sunt, actori avem, dar nu cred ca filmul “UNIREA” se va turna asa usor. Am ratat – stim datorita cui – la inceputul anilor 90, revenirea la normalitate. Nici acum nu-i tarziu , dar nu la fel de usor. Ce zici FRATE ?

 2. 2. rca casco ieftin Says:

  e posibil.eu banuiesc acest lucru de mult timp.inca de la alegerile prezidentiale la noi.nu stiu daca base poate ajunge presedinte acolo dar cu siguranta un om controlat de el va fi inscaunat acolo.

 3. 3. theodor Says:

  Asta cu costurile uriase e o gogoasa ieftina vanduta celor care au stomacul sensibil.Eu il am rezistent si spun ca costurile nu vor fi asa mari pe cat par la prima vedere deoarece toate investitiile facute in tara vecina sunt cat o piscatura de tantar din PIB-ul Romaniei ,nu vorbim de 2 state egale ci de 2 care au raportul populatie si suprafata de 7:1 si PIB de 30:1.Oricum acele cheltuieli tot in buzunarul statului roman ajung prin incurajarea de investitii de pilda,prin fiscalitate,reorganizarea administrativa e deja un lucru obisnuit pentru R.Moldova deoarece s-a trecut de la raioane la judete si iar la raioane.Amestecul interetnic n-ar fi ericulos deoarece avem asemanari de cult cu ei.La fel si problema monedei care ar putea circula paralel o vreme dupa care leul mld sa fie retras.
  De asemenea Cadrilaterul are sub 1% romani iar Bucovina (Cernauti,Transcarpatia) si cateva judete din sudul Ucrainei au sub 5%Romani deci nici nu se gasesc argumente etno-lingvistice.Au avut grija sovieticii sa slavizeze aceste zone.Mai greu insa cu Basarabia deoarece vreo 10% sunt romani cu acte iar din cei moldoveni cel putin 50 % au descendenta directa din tot romani.Ardealul are doar in est o comunitate de secui numeroasa in rest destul de slab,si oricum ii despart alte judete pur romanesti.O enclava precum Kaliningrad ar fi ceva absurd deci Unirea nu ar crea un precedent.
  Am mai observat ca pe site-ul PL e afisat steagul UE,RM,Ro si NATO.Simbolic astea cred ca sunt obiectivele lor ,insa obiectivele AIE sunt doar integrare UE.Pe buna dreptate ca sunt considerati unionisti insa in cazul acesta sunt doar declaratii rautacioase ale PCRM si Rusiei neinsotite de argumente pentru ca altfel cu argumente aduse in contra unirii ar scadea si mai mult in electorat.

 4. 4. aleina Says:

  sint cetatean a l moldovei si acu la timpul de fatsa ma aflu in rominia nelegal.dar dece sint nelegal fiind ca misa expirat viza de musaferie si matem sa es din tsara caci o sama dporteze.nu mai bine era ca inainte sa putem sa venim fara viza.dar dec la romini nu sele pune viza.lasa si ei sa plateasca cum platim si noi moldovenii.ori lasa sa descide hotarul cu rominia pentru moldoveni.nustiu dar sa stai cu frixa in sin tot nu e bine.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia