Feb 24

Numele meu este Gheorghe Sava, locuiesc în Madrid unde am o firmă de construcţii şi  reparaţii în construcţii. Sunt din Botoşani şi citesc zilnic Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi pe Internet. Am citit si articolul scris de Lavinia Preda: „Un căpşunar beat…….” Pentru faptul că omul respectiv a spus că locuieşte în Spania a fost numit căpşunar. De fapt toţi românii care lucrează în Spania sunt numiţi căpşunari. Dar vreau să vă spun că nici 5 % din românii care trăiesc în Spania nu lucrează în agricultură, ci în construcţii, în comerţ (angajaţi ca gestionari), în panificaţie, în autosercice-uri şi oriunde vrei.
Am fost nu demult la Primăria San Blas, cartier de Madrid unde locuiesc, cu o problemă şi când mi-a venit rândul după numărul de bon pe care-l aveam, m-am prezentat la ghişeul nr 1. Funcţionara m-a salutat foarte respectuos (aşa se obişnuieşte aici, nu ca acasă că dacă mergi la Primarie şi nu ai nimic în mână sau dacă nu spui sărut mana nu te bagă
 nimeni în seamă, scuzaţi-mă) după care m-a întrebat ce problema am. Mi-am dat seama că nu este spaniolă şi atunci am întrebat-o de unde este. Mi-a spus că este româncă. I-am zis: Hai să vorbim româneşte că ne înţelegem mai bine. Într-un minut mi-a rezolvat problema (iarăşi zic scuzaţi-mă, dacă era funcţionara Primăriei din Botoşani cred că mă rezolva în dou, trei zile sau niciodată). Deh, nu este vinovată ea de aceasta, aşa este în democraţie(autentică).
De 10 ani de când trăiesc aici şi datorită faptului că am o firmă am fost pe la multe Ministere (de finanţe, de muncă, semnez contracte de muncă, am stat de vorbă cu mulţi primari pentru că am făcut şi lucrări subvenţionate de stat, etc) mi-am dat seama că românii sunt foarte apreciaţi aici.
De două ori mi s-a spus în faţă “vosotros los rumanos estais mas listos como los españoles” –voi  românii sunteţi mai inteligenţi decât spaniolii (odată aceasta mi-a fost spusă de primarul municipiului El Ordial, provincia Guadalajara).
Ca să scurtez, vreau să vă spun că romanii sunt foarte apreciaţi (cei care sunt serioşi) şi chiar dacă nu se pot afirma în ţară fac cinste ţării.  Mă mândresc că sunt român (şi asta v-o spune de fapt un armean). Punct. Nu le puneţi ştampila “căpşunar” la toţi românii care trăiesc în Spania, deşi această muncă făcută cinstit este mai demnă decât multe… din ţară (scuzaţi-mă). Firma mea se numeşte “EUROSAVA ROES SL,CONSTRUCCIONES Y REFORMAS. Vă doresc mult ce e mai bun pentru “Media” şi multă, multă sănătate la toţi.
Gheorghe Sava, Madrid, Spaña.

N.R. – Ne cerem scuze pentru apelativul „căpşunar” folosit într-un context nefericit, dar n-a stat în intenţia noastră de a jigni românii care muncesc în Spania, cu atât mai puţin pe botoşăneni. Pe viitor vom fi mai atenţi în a folosi astfel de expresii.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Protest din Madrid, Spania, adresat Jurnalului”

  1. 1. Gavrilet Says:

    Multe salutari de acasa d/le SAVA ,de acord cu prima parte,aveti perfecta dreptate dar in ceea ce priveste serviciile oferite de primarie va aduc la cunostinta ca lucrurile s/au schimbat.Recent am avut doua probleme la primarie si am fost foarte multumit de felul cum am fost tratat si rezolvat atat la sectorul de pe str. Savenilor cat si in centru la sediu nou. Multumesc tuturor si chiar d/lui primar pe care l/am votat, Respectul meu ptr. ceea ce faceti. GAVRILET M.

  2. 2. rca casco ieftin Says:

    are dreptate omul.nu e vina jurnalui ca foloseste acea eticheta.eticheta a fost puse de centrele media care sustin ca geoana e presintele romaniei si basescu a diasporei

  3. 3. ana Says:

    frumos articol ..poate acum functionarii platiti bine de la stat poate nu mai stau inchisi in birocratia actelor, iar domnii ziaristi ar trebui sa se corecteze atunci cand folosesc niste cuvinte pentru a pune parafe asupra oamenilor.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia