Mar 19

După ce medicul Cornel Enache a fost acceptat managerul Spitalului Judeţean Botoşani, acesta a rugat la Ministerul Sănătăţii să se facă un control asupra activităţii spitalului, pentru a şti pe ce se bazează în activitatea de viitor. Timpul a trecut, dar controlul n-a mai apărut.
Ce voia managerul Enache să se verifice?
 Voia să ştie cât de oportun a fost din partea fostului manager Doru Muntianu să cheltuiască suma de 13 miliarde lei pentru a realiza o intrare în spital care s-a dovedit a fi inutilă din punct de vedere al eficienţei. Voia să ştie cât de oportună a fost cheltuiala de miliarde de lei pentru introducerea sistemului electronic de închidere şi deschidere a uşilor în spital, sistem care nu mai funcţionează de mult timp şi care s-a dovedit că nu-şi avea rostul. Mai voia să ştie de rostul unor cheltuieli însumând alte miliarde de lei care s-au efectuat cu investiţii absolut inutile, cum a fost tunelul de trecere a bucătarilor, tunel care în final în loc să ajungă la bucătărie a ajuns la spălătorie. Şi cel mai mult voia Enache să afle cum a fost posibil ca în perioada de manageriat a lui Muntianu să fie angajate peste 200 de persoane, nu pe post de medici unde ar fi fost nevoie, ci pe posturi auxiliare.
Spuneam că acest control solicitat anul trecut n-a mai ajuns la Botoşani la acea dată. A ajuns, în schimb, în acum vreo două zile. Nu să controleze activitatea fostului Manager Doru Muntianu, ci activitatea de vreo jumătate de an a managerului Enache.
Cu dr. Enache n-am putut vorbi, că era antrenat în a da explicaţii organelor de control. Dar aşa, cum s-a încetăţenit prin presa românească, am aflat din surse sigure că acest control a fost ordonat pe linie politică. Prea şi-a băgat nasul dr. Enache pe unde nu trebuia, prea a vrut să ştie multe, prea s-a repezit să ceară explicaţii de la unii angajaţi implicaţi în afaceri necurate. Şi mai susţin sursele că o greşeală, capitală după cunoscători, este aceea că s-a legat de celebrul Mişu Pârvu, omul din umbră care hotărăşte politica de personal a spitalului de câteva zeci de ani. Pârvu este omul cheie în orice angajare. Dacă ai obţinut binecuvântarea sa, nimic nu te mai poate opri din drumul angajării în spital.
Se zvoneşte prin spital că dr. Enache vrea să-i reducă pe cei angajaţi de Pârvu în perioada lui Doru Muntianu, ceea ce l-a cam îngrijorat pe nea Mişu. O reducere din schemă a celor angajaţi le-ar da prilej acestora să clevetească ce a dat şi cât la angajare, ceea ce nu-i tocmai pe placul lui Pârvu.
Să mai amintim faptul că soţia lui Pârvu are o societate comercială în construcţii care se ocupă de reparaţii numai la unităţile sanitare din judeţ. În perioada cât şefă la Direcţia de Sănătate Publică a fost social-democrata dr. Tamara Ciofu, firma soţiei lui Pârvu a prosperat enorm. Cât de calitativ a lucrat? De exemplu, a acoperit chiar sediul clădirii în care era şefă Tamara Ciofu, încasând la acea vreme vreo 400 milioane lei, sumă destul de pipărată faţă de volumul lucrării. Iar acum prin acel acoperiş plouă ca afară şi sunt necesare alte miliarde să fie reparat.
Mai susţin sursele că acest control miroase a politic pentru că în spatele lui s-ar afla un grup de persoane interesate în frunte cu preşedintele Ţâbuleac. Dr. Enache vrea să acrediteze spitalul şi să-l menţină la rang de spital judeţean cu acreditare europeană. Ori pentru aşa ceva este nevoie ca Maternitatea şi Spitalul de Pediatrie să devină secţii bale Spitalului judeţean, cum au fost şi înainte dealtfel. Dar o astfel de reorganizare administrativă ar însemna dispariţia a vreo şase posturi de directori aflaţi deja pe scaune, directori ajunşi în funcţie pe criterii politice şi nu profesionale. Oamenii au dat tainul iar acum riscă să-şi vadă pierdut huzmetul de director, ceea ce nu pot accepta.
Pentru ei, pentru preşedintele Ţâbuleac nu destinul Spitalului judeţean contează, ci posturile lor din prezent. Aşa că, dacă tot şi-a dorit dr. Enache un control, iată că i-a fost trimis. Va avea de ales între a rămâne manager ascultător de ordinele venite dinspre politic sau a pleca înapoi pe Secţia de cardiologie. Că de asociere în participaţiune pentru Laboratorul de analize şi de acreditarea Spitalului nu mai poate fi vorba. Aceste nevoi ale botoşănenilor nu se potrivesc cu interesele personale ale politicienilor. Aşa că va trebui să ne punem pofta-n cui!

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “I-au trimis control… să-l mazilească!”

 1. 1. dedia Says:

  aveti perfecta drepate in tot ce ati scris , si mai sunt multe de spus dar PDL doarme in papuci si -i lasa pe excroci in continuare sa-si faca de cap.

 2. 2. dedia Says:

  sp. hudetean e copil mic fata de sp. de psihiatrie la angajari facute de muschii lui Misu.
  Acoso o sa fie o surpriza cand va fi un control la angajari mai ales la TESA.

 3. 3. Cetateanul Says:

  Enache e un om vrednic si gospodar si mai ales curajos si care vrea sa faca lucuri mari dar ca de obicei la noi sunt huliti cei care vor sa fac ceva important si sunt sustinuti excrocii si profitorii egoisti. pacat!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia