Mar 23

La Oficiul de Cadastru s-a descoperit o fraudă de proporţii. Meritul descoperirii ei revine fără îndoială prefectului Cristian Roman. Iată că după multe controale dispuse au început să apară şi rezultatele. Era şi timpul, pentru că botoşănenii tot luau act de controalele dispuse de prefect dar nu mai ştiau şi cum s-au soldat aceste controale.
Iată că la Oficiul de Cadastru controlul s-a finalizat, şi nu oricum, ci cu sesizarea ofiţerilor de la Anticorupţie. Prefectul nu a rostit suma la care se ridică frauda, probabil din cauza cercetărilor penale care se derulează, dar se vorbeşte că s-ar ridica la miliarde de lei.
Ce s-a întâmplat de fapt? Sub şefia directorului Dumitru Istrati un grup de funcţionari care se ocupau de eliberarea vizelor cadastrale, mai exact a planurilor cadastrale pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie băgau în buzunar taxa încasată. O astfel de taxă putea fi între 200 – 400 lei. În perioada controlat sau eliberat peste zece mii de avize.
Dar frauda de la Cadastru trebuie colaborată şi cu un alt aspect. Pe lângă fiecare instituţie a statului abilitată să elibereze fel de fel de avize funcţionează firme căpuşă ale funcţionarilor din acele instituţii. Iar aceste firme căpuşă au rolul de a prelua în sistem privat o serie de lucrări ce s-ar cuveni să fie întocmite de acele instituţii, încasându-se venituri consistente.
Şi pe seama Oficiului de Cadastru s-au înfiinţat şi funcţionează astfel de firme căpuşă. La acestea să ajungă procurorii anticorupţIe şi să vadă cum miliarde de lei ce trebuiau să ajungă la stat prin Cadastru au ajuns la funcţionarii instituţiei aflaţi în spatele firmelor căpuşă.
Mă refer aici la acei ingineri proiectanţi de diferite construcţii care îşi au asigurată clientela prin trimiterea tuturor cetăţenilor care ajung să apeleze la serviciile Cadastrului.
Şi aspectul mai pune ceva în evidenţă. Nimeni nu poate crede că de aceste furturi n-au ştiu directorii de instituţie. Este mai logic să credem că directorii au fost părtaşi la suma fraudată. Prin mediul politic se ştie că un post de director se cumpără iar sumele diferă în raport de rolul instituţiei. Cam zece mii de euro costă un post de director la o instituţie aflată în coordonarea Ministerului Muncii şi poate ajunge la o sută mii de euro pentru un post ce depinde de Ministerul Finanţelor. Instituţia Cadastrului se situează undeva pe la mijloc.
Normal că cel investit într-o astfel de funcţie trebuie să-şi recupereze banii şi ceva pe deasupra. Normal că actualul director Mihai Luca nu-l recunoaşte pe prefectul Roman de şef local direct, pentru că şeful lui este cel care a primit chirpicul.
Să mai aducem în actualitate faptul că la instituţia Cadastrală s-au învârtit multe afaceri în perioada cât prefect a fost Costică Macaleţi. Noi am scris la acea vreme despre mai multe falsuri comise de directorii din acea vreme, falsuri care au stat la baza emiterii unor acte false de proprietate. Se spune că ulciorul nu merge de multe ori la apă. Nici afacerile de la Cadastru nu puteau merge la infinit. Odată tot trebuia să se spargă buboiul. Iată că s-a spart.
Acum, dacă tot a înregistrat prefectul un prim succes, poate se extinde cu controalele şi pe la celelalte instituţii eliberatoare de autorizaţii. Mă refer la Direcţia Sanitar-Veterinară, la Agenţia de Mediu, la Inspecţia de Sănătate Publică etc. că şi pe la aceste instituţii se macină făină de calitate şi se mănâncă numai cozonac. Să-i urăm succes!

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Ce n-a spus prefectul presei”

 1. 1. dedia Says:

  poate DNA se sesizeaza si cum sunt eliberate DIPLOMELE DE IGIENA de la SANEPID .
  Atunci va fi o mare SURPRIZA.
  Cetateanul plateste in jur de 2 milioane lei iar la institutie se incaseaza 200.000 de lei, restul banilor intra in buzunarul unor destepti care de fapt sunt si salariati ai institutiei.
  Si se emit pe banda rulanta aceste diplome sau certificate si se practica de multi ani.

 2. 2. Petrolistul Says:

  Terenurile – documentele/actele de proprietate si amplasamentele intravilane si extravilane – ale celor care au ocupat principalele functii in CJ Botosani si Prefectura, sau care au dirigentat anumite lucrari de investitii, sunt in regula ? Ce spun unii notari ? Ce spun unii judecatori, procurori si politisti ? Se putea fara EI ? Aceasta tema este mult mai fierbinte, fiindca a fript multi cetateni , nu bietul STAT, care a fost fript de angajatii propriilor institutii. Cati dintre “destepti/destepte ” s-au improprietarit si si-au “pozitionat” proprietatea cu ajutorul celor de la cadastru? ” La multi ani”….. fara discriminare, celor care au strambat dreptatea !

 3. 3. autorizabil Says:

  daca s-ar verifica modul cum se fac incadrarile la APM BT de catre specialista Untanu si directorul Grindei pentru a emite o autorizatie de mediu sau pe invesititii la proiecte ati face bani grei cei de la finante, bani ce trebuie recuperati din buzunarele celor 2 mahari care se dau foarte legisti

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia