Mar 25

Până voi intra în fondul comentariului, am să reproduc aici un episod dintr-un reportaj a lui Marian Marin prezentat în emisiunea D’ale lu’ Mitică. Pe scurt, era vorba de două mahalagioaice dintr-un sat pierdut prin sărăcia Olteniei care s-au calomniat reciproc. Una a făcut-o curvă pe cealaltă, iar replica celei acuzată de sex profesionist către adversară a fost că-i urâta satului.
S-au dat în judecată una pe cealaltă iar finalul a fost unul pe măsură. „Eu am câştigat-o per ea, ea m-a câştigat pe mine” a fost  explicaţia „curvei” către Marian. Tradus mai pe înţelesul larg, „urâta satului” n-a putut demonstra că inamica este „curvă”, cum inamica n-a putut demonstra că cealaltă este „urâta satului”. Cu isteţimea şi umorul care-l caracterizează, reporterul Marian Marin a reuşit ca pe seama certurilor dintre cele două mahalagioaice să realizeze un reportaj serios.
Ieri, în faţa judecătorilor de la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti s-au înfăţişat alţi doi mahalagii de profesie, cu rang de prim-ministru. Mă refer la Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de reclamant, şi Emil Boc în calitate de inculpat. Boc l-a făcut hoţ pe Tăriceanu. Cică a furat statul român prin renegocierea contractului privind concesiunea de petrol din Marea Neagră către firma Sterling într-un mod păgubos pentru România.
Cei doi s-au înfăţişat judecătorilor cu câte un avocat sufleor, ambii foşti miniştri de Justiţie.. Boc l-a avut şoptitor pe fostul ministru Valeriu Stoica iar Tăriceanu pe Tudor Chiuariu.
Vreme de o oră şi jumătate cei doi s-au interogat reciproc, căutând fiecare să iasă în avantaj. În tot acest timp România n-a mai contat. Criza economică, şi aşa ajunsă stăpâna peste întreaga ţară de peste un an, a fost trecută în planul doi. În prim plan s-a aflat cearta de mahala dintre doi români care au deţinut şi deţin funcţia supremă în activitatea Executivă a statului.
Fără vreun pic de ruşine sau jenă, cei doi s-au tras unul pe altul la bară, fără a se mai deosebi cu ceva faţă de procesomanele din mahala.
Nu cunosc, n-am citit, dar nu cred că pe acest glob mai există vreo ţară, fie ea şi africană, în care un fost prim ministru să se judece cu un prim ministru în funcţie, pentru nişte declaraţii politice cu tentă vădit electorală. Nu cred că în vreo ţară europeană să mai existe vreun fost ministru al Justiţiei care să fi acceptat să devină avocat într-un insignifiant proces de calomnie.
Ţara moare de foame şi premierii ei se judecă pentru a afla cine-i mai tare în boaşe. Credeam că Tăriceanu va ţine la mândria sa de român cu papion şi „faţă europeană”, cum l-a caracterizat preşedintele Băsescu şi nu se va coborî până la nivelul de om mărunt la caracter cum este Emil Boc. După episodul de ieri, putem constata că nu-i nici unul dintre cei doi nu-i mai breaz. Ne-am degradat total. Nu mai avem principii morale călăuzitoare, nu mai avem repere valorice după care să ne ghidăm, nu mai avem respect unii faţă de alţii, nu mai avem mamă şi tată şi nici Dumnezeu deasupra capului.
Avem în schimb circ politic şi de ieri şi unul juridic. Totul la nivelul cel mai înalt din stat. Iar ca să închei în stilul reporterului Marian Marin, mă întreb şi eu: Cine pe cine va câştiga?  Echipa Tăricenuiu – Chiuariu sau echipa Boc – Stoica? Că de pierdut pierde poporul român, care s-a obişnuit!
 

written by Ioan Rotundu


One Response to “Cine va fi mai tare-n boaşe?”

  1. 1. Petrolistul Says:

    TEXT corectat.
    Principala “problema’” nu sunt „ boasele”, fiindca ele sunt doar accesorii, la toti, chiar si la cei doi. Cred ca idealismul face mult rau, indiferent cu ce ne ocupam, chiar si in cazul cand suntem observatori. Idealismul a fost si este cultivat pentru a acredita ideea ca se putea si se poate “altfel”. O istorie creeata din legende, eludarea adevarului despre societatea romaneasca – economic, politic si moral – de-a lungul timpului, ne face sa fim “filosofi” in toate.Lucrurile se desfasoara “normal” in toate domeniile”, ca rezultat al actiunii din trecut, a majoritatii . Cei doi combatanti au sosii si in trecutul politic romanesc. Exceptie a facut perioada populara/socialista, cand totul era moral, valoros, exista suficient “respect”, aveam turnatori, il aveam si pe ” dumnezeu” si pe “maica domnului”, oamenii nu erau bolnavi, invatamantul producea conform planului, sindicatele sprijineau partidul si conducatorii, justitia nu inclina balanta si dadea dreptate fiind ascultatoare, erau ziare, erau adevarati ziaristi, se abordau teme serioase, etc. Circul este creeat de unii si oferit de altii, sub diferite forme. Daca nu ar fi doritorii si “ofertantii”, creatorii nu ar exista . Suntem in capitalism si functioneaza principiul PIETEI unde oferta este in functie de cerere. Va place circul ? Nimic nu se va schimba daca nu ne schimbam fiecare dintre noi naravurile si obiceiurile, in primul rand. Se poate ? Doriti ?

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia