Mar 29

Joi, 25 martie 2010, ciar de sărbătoarea „Bunavestire”, Piaţa Revoluţiei din Botoşani a fost teatrul unor proteste publice. Cel al salariaţilor din instituţia Protecţiei Copilului îndreptat împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani Mihai Ţâbuleac, pentru că le-a diminuat drastic salariile şi un altul îndreptat împotriva conducerii societăţii Urban Serv, administratorul pieţelor din Botoşani.
Cel de-al doilea protest a fost unul spontan. Peste o sută de pieţari, care-şi câştigă existenţa vânzând legume şi fructe la piaţă, în frigul iernii sau toridele călduri ale verii, n-au mai răbdat batjocura la care sunt supuşi de către conducerea societăţii Urban Ser, a directorului Gheorghe Pricopie, şi s-au adunat într-un protest spontan pentru a-l ruga pe prefectul Criastian Roman să le vină în ajutor.
Numai că prefectul, la ora când s-au adunat protestatarii, nu se afla în prefectură. El participase la slujba de sfinţire a sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani, slujbă susţinută de Mitropolitul Teofan al Moldovei, după care s-a deplasat la masa festivă organizată la Pensiunea Andreea din Stăuceni.
Tocmai când îi pusese în faţă farfuria cu peştele plutind în saramură, prefectul a fost sunat şi anunţat de miting. N-a mai apucat să guste din peşte că a trebuit să revină în Botoşani, la Prefectură. Sub impulsul nervilor, iniţial prefectul a fost pe punctul de a-i pune pe jandarmi să-i amendeze pe protestatari pentru că mitingul lor nu era autorizat.
Nicăieri în lumea civilizată şi nici în România bulversată de guvernarea PDL nu s-a mai auzit ca participanţii la un protest spontan să fie amendaţi. Tocmai pentru că este spontan, el nu are autorizaţie. Când necazul a umplut paharul, când foamea zgârie stomacul, când guvernanţii te jupoaie şi de ultimul leu prin impozite şi taxe, nu mai stai să obţii aprobare pentru miting autorizat. Ieşi în stradă şi îţi ceri drepturile.
În ultimul moment prefectul şi-a învins impulsul de a-i amenda pe protestatari şi s-a mulţumit numai să-i muştruluiască pentru că n-au aprobare. După care le-a cerut să-şi aleagă o delegaţie cu care să poată dialoga. Dacă prefectul avea să-i amendeze, era posibil ca protestatarii să intre într-o stare de disperare. Iar omul la disperare nu mai este dominat de raţiune, ci de violenţă. Când o masă este cuprinsă de violenţă, nu mai contează nivelul de studii sau civilizaţie. Spiritul gregar primar o cuprinde iar violenţa se descătuşează cu toată forţa de care dispune. Avem exemplul proaspăt de la Buzău, unde profesorii s-au bruscat cu jandarmii.
Prefectul putea ca prin amendare să declanşeze scânteia care să explodeze butoiul cu pulbere pe care stă Guvernul Boc. I-a dat Dumnezeu gând bun şi ia- arătat calea cea dreaptă: a dialogului, ferindu-l astfel de cine ştie ce mare necaz şi provocarea unei tragedii.
Şi dacă tot a luat prefectul la cunoştinţă de abuzurile celor de la societatea Urban Serv, poate va forma o comisie de control care să scuture niţel conducerea acestei societăţi. Pentru că în piaţa centrală din municipiul Botoşani abuzurile lucrătorilor de las Urban Serv sunt la ordinea zilei. S-au putea să descopere că cei de la Cadastru nu-s singurii care s-au înfruptat din taxele încasate.
Consilierul judeţean PRM Dumitru Codreanu se angajase public că va face ordine în piaţă. Pentru că şi el luase la cunoştinţă de mojiciile şi matrapazlâcurile care se comit din partea celor ce poartă vestă pe a cărei spate scrie Urban Serv. N-a mai apucat să-şi ducă la îndeplinire declaraţia de intenţie pentru că l-a demis Vadim.
Poate că ceea ce intenţiona să ducă la bun sfârşit Codreanu va face prefectul Cristian Roman. Ar fi spre binele său şi liniştea partidului de guvernământ pe care-l slujeşte cu credinţă şi devotament.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia