Apr 06

Senatorul social-democrat Gheorghe Marcu are a-şi apăra funcţia de preşedinte al Organizaţiei judeţene a PSD Botoşani. În PSD, în scurt timp, va avea loc Conferinţa judeţeană de dare de seamă şi alegerea unei noi conduceri.
Deşi oficial nu şi-a anunţat nimeni candidatura la funcţia de preşedinte, deţinută în prezent de către senatorul Gheorghe Marcu, prin partid se vehiculează mai multe nume. Cele mai rostite sunt cele ale deputaţilor Costică Macaleţi şi Andrei Dolineaschi. Dacă cei doi parlamentari îşi vor depune candidatura, bătălia pentru preşedinţia PSD Botoşani se va da între trei parlamentari. Să-i analizăm pe rând.
Senatorul Gheorghe Marcu porneşte în alegeri  de pe funcţia deja deţinută, ceea ce ar trebui să-i confere un avantaj. Însă adversarul său cel mai înverşunat se anunţă a fi deputatul Costică Macaleţi. Se spune că Macaleţi îl va ataca pe Marcu sub aspectul acuzaţiei de fost informator al Securităţii. Apoi îi va mai reproşa faptul că n-a fost în măsură să se impună la Congresul PSD şi să obţină funcţia de vicepreşedinte. Va mai încerca Macaleţi să-l atace şi sub aspectul că s-a arătat prea conciliant faţă de Cătălin Flutur în relaţiile PSD – PDL.
Însă Marcu are marele avantaj că se bucură de sprijinul judeţului, mai puţin a celor din Organizaţia municipală PSD Botoşani. Dar trebuie să-şi păzească spatele de atacurile lui Macaleţi.
Deputatul Andrei Dolineaschi va adopta o altă tactică. El vine să candideze de pe postul de secretar general adj. al PSD, funcţie foarte înaltă dar şi importantă. Dolineaschi este tânăr şi poate fi perceput ca aparţinând clasei tinere de politicieni social-democraţi, adică din generaţia lui Victor Ponta. Să mai adăugăm faptul că a fost ales deputat în Colegiul Dorohoi cu o majoritate confortabilă de voturi. Numai că Dolineaschi va avea de învins două piedici majore. Nu se bucură de sprijinul generaţiei de social-democraţi care provine din vechiul PCR şi care deţine funcţii cheie în conducerea partidului la nivel de judeţ şi nu este suficient de cunoscut la nivel de judeţ pentru a culege voturi şi din afara zonei Dorohoi.
Deputatul Costică Macaleţi ar fi pentru PSD varianta cea mai păguboasă, dar este şi adversarul cel mai periculos pentru Marcu. Macaleţi controlează, ca preşedinte, Organizaţia municipală PSD Botoşani care va avea şi delegaţia cea mai numeroasă la Conferinţa judeţeană, 25% din totalul delegaţilor. De asemenea este destul de şiret  să-i prostească pe unii preşedinţi de organizaţii comunale ca să-l voteze.
Iar Macaleţi are intenţiile sale ascunse. Vrea să ajungă preşedintele PSD-ului iar în locul său la municipiul Botoşani să-l planteze pe Răzvan Rotaru, fost şef la Garda de Mediu, promovat tot graţie lui Macaleţi.. Acest Răzvan Rotaru este cea mai controversată figură din PSD. În presa locală s-a afirmat că a vagabondat prin Europa, ocupându-se cu proxenetismul şi chiar cu furturi organizate. Rotaru n-a dezminţit niciodată aceste acuzaţii, preferând să le ignore. Nu ştim adevărul şi nici de la nivelul conducerii PSD n-a considerat nimeni de cuviinţă să clarifice public aceste suspiciuni.
Însă cea mai de impact afirmaţie este aceea că Răzvan Rotaru ar fi fiul nelegitim al lui Costică Macaleţi, rezultat al zburdălniciei acestui prin tinereţe. Când era preşedintele PSD, Constantin Conţac a lăsat să se înţeleagă acest lucru, dar nu s-a exprimat ca fiind ceva sigur. Dacă privim evoluţia rapidă a relaţiilor dintre Rotaru şi Macaleţi, am putea spune că ceva există între cei doi.
După ce a revenit de pe coclaurile europene, Rotaru a apărut brusc în compania lui Macaleţi, pe care l-a sprijinit în alegerile locale, când Macaleţi a candidat la Primăria Botoşani şi a ieşit al doilea după Flutur. Apoi, acelaşi Rotaru l-a sprijinit pe Macaleţi în alegerile parlamentare, de această dată cu reuşită, Macaleţi fiind validat deputat.
Când PSD a intrat la guvernare alături de PDL, Macaleţi l-a impus pe Rotaru şef la Garda de Mediu, deşi pregătirea sa n-avea nimic în comun cu activitatea acestei instituţii. Dacă PSD-ul va încăpea pe mâna acestor doi, atunci nu vom mai avea la Botoşani în PSD cel mai puternic partid. Mai mult, se va produce un val de migrări spre alte partide, pentru că Macaleţi, în opinia mea, nu este un lider în măsură să stăpânească şi să conducă o organizaţie judeţeană.
Stă în putinţa delegaţilor la Conferinţa judeţeană să hotărască dacă mai vor ca PSD-ul să aibă la Botoşani un viitor politic sau să devină o remorcă a unui partid mai puternic. Să le dea Dumnezeu suficientă luciditate şi să voteze cu deplină responsabilitate.

written by Ioan Rotundu


One Response to “Pofta ce-o pofteşte Macaleţi!”

 1. 1. Rasputin Says:

  Interesant articol!Un scenariu plauzibil dar putin probabil!In primul rand Dolineaschi face echipa cu Marcu si sunt mai bine vazuti la Buc.Sa nu uitam ca Marcu are si el o functie la nivel central ca sef de Departament.Cei doi sunt educati,diplomati dar perceputi a fi slabi in interior si nu stiu sa-si faca aliati in partid(autosuficienta sau incapacitate de comunicare).
  Pe de cealalta parte avem o echipa formata din Macalet,Rotaru,Marian Sergiu.Sunt mai primitivi,mai agresivi,mai instinctivi dar cu priza printre membri cu mai putina educatieAsa ca surprizele sunt posibile.
  Daca ceea ce preziceti se va intampla din PSD Bt nu va mai ramane nimic in cateva luni de zile.

  Ce ziceti de un articol legat de sponsorii PSD Bt?(acolo s-ar putea sa gasiti gruparile cu influenta)

  http://www.monitoruloficial.ro/emonitor2/mon_pdf.php

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia