Apr 11

Vineri, tocmai ieşisem din Prefectura Botoşani, unde am avut o discuţie mai lungă cu prefectul Cristian Roman şi Viorel Şerbănoiu – comisarul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani. Mergeam concentrat asupra discuţiei purtate cu cei doi când am fost oprit din drum şi gânduri de un cetăţean care voia să-mi atragă atenţia asupra unor nemulţumiri ale sale.
Omul îmi părea cunoscut, dar nu ştiam de unde să-l iau. Din discuţia care a urmat mi-am adus aminte că a fost un activist fervent la fostul Comitet Judeţean al  UTC Botoşani. Acum nu lucrează nicăieri. S-a rostuit cu o pensie pe caz de boală, ca mulţi alţi foşti activişti PCR sau UTC. Iar ca şi ocupaţie zilnică face propagandă social-democrată, că dă bine şi are ascultători
Omul era foarte supărat că nu scriu mai multe despre patronii care se îmbogăţesc pe seama muncii sale. Îmi stătea pe limbă să-l întreb în ce constă actuala sa muncă, dar mi-a fost jenă să dezvolt dialogul pe un astfel de subiect.
M-a ameninţat că va înfiinţa propriul ziar. I-am spus că este cel mai uşor lucru de făcut în ziua de astăzi, nefiind vreo interdicţie legală în acest sens. Numai că pe lângă înfiinţarea ziarului va mai trebui să aibă şi cititori, ceea ce nu-i de ici colea să faci rost de ei.
Şi pentru că discuţia noastră se purta în vecinătatea unui chioşc stradal alimentar, omul mi l-a dat exemplu pe patronul care, cică aplică o cotă de adaos comercial nesimţită. Fostul activist nu punea la socoteală faptul că patronul plăteşte chirie la primărie, că plăteşte cheltuieli de aprovizionare, că plăteşte un impozit forfetar, că trebuie să câştige şi el ceva iar acel câştig este impozitat cu aproape 80% de către stat. Fostul activist vedea adaosul şi nu cheltuielile care se deduc din acest adaos. Mai grav, el judeca venitul patronului la nivelul încasărilor şi nu la ce-i rămâne după ce se scad toate cheltuielile angajate, inclusiv cumpărarea mărfurilor aduse spre vânzare.
L-am întrebat de ce cumpără de la patroni şi-i îmbogăţeşte şi nu se duce la ţară, la părinţi, să cultive în grădină tot ce-şi doreşte. A schimbat subiectul discuţiei pe evenimentele zilei, respectiv arestările spectaculoase despre care se vorbea la televizor. Omul era extrem de mulţumit de Băsescu că „i-a arestat pe îmbogăţiţi” şi că „a făcut ordine cu judecătorii care şi-au luat-o în cap” (l-am citat corect). Când l-am întrebat ce părere are despre probele care stau la baza arestării, răspunsul i-a fost de genul „nu astea contează”.
Aşadar, toată mulţumirea lui consta în satisfacţia că nişte burghezi în formă modernă au fost băgaţi după gratii, fără să-i pese şi dacă arestarea lor este justificată. Zornăitul cătuşelor îi face bine şi-i aminteşte de perioadele de glorie comunistă când duşmanii de clasă erau săltaţi în miez de noapte şi băgaţi după gratii pentru mulţi ani de zile, fără să conteze şi gradul vinovăţiei sale sau cât de reale erau probele administrate de anchetatori.
Omul era mulţumit că preşedintele Băsescu s-a făcut stăpân peste judecători. Iar ca el gândesc mulţi români, foarte mulţi. Sunt acei români care nu mai au darul muncii, care trăiesc din subvenţiile statului şi care sunt plini de ură împotriva celor care fac ceva, pun bazele unei afaceri, creează locuri de muncă, fără să le treacă prin cap că tocmai de pe urma acestora primesc ei ajutoarele sociale şi pensiile. Aceştia sunt cei care iarnă sau vară, stau şi ascultă, sorbind cu nesaţ, vorbele foştilor activişti PCR şi UTC, deveniţi acum activişti cu experienţă în slujba PSD.
M-am despărţit dezgustat de dialogul purtat. După care mi-a fost ciudă. Tocmai discutasem cu prefectul despre faptul că în judeţ sunt mii de persoane pensionate pe caz de boală sau pe motiv de handicap fizic, mulţi pe motiv de vedere, dar care au permise de conducere sau muncesc bine mersi, căpuşând anumite instituţii publice. Activistul nostru, pensionat pe caz de boală, n-arăta nicicum a fi bolnav. În schimb, era extrem de mulţumit de politica aplicată de preşedintele Băsescu. Normal, de vreme ce între Băsescu de acum şi Ceauşescu lui din trecut nu-i nici o diferenţă.
Discuţia a avut pentru mine şi un aspect benefic. M-a inspirat pentru a scrie editorialul care va apărea mâine.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia