Apr 14

Cătălin Flutur, primarul Botoşanilor, a solicitat sprijinul prefectului Cristian Roman în a soluţiona conflictul care s-a creat între pieţari. Iar prefectul a ajuns la concluzia că pentru a face ordine în piaţă este nevoie de a forma o comisie de control care să verifice la toţi pieţarii legalitatea certificatelor de producători. Ca şef peste comisie l-a numit pe subprefectul Daniel Moruzi, fost comisar la Garda Financiară din Iaşi. Cred că la desemnarea lui Moruzi, prefectul a avut în vedere experienţa acestuia cumulată în munca de comisar financiar.
Vineri, săptămâna trecută am avut cu prefectul Cristian Roman şi comisarul şef al Poliţei Judeţului Botoşani Viorel Şerbănoiu o discuţie mai amplă legată de acest subiect.
Prefectul este convins că prin controlul ce-l va efectua comisia numită vor fi descoperiţi acei pieţari care nu sunt producători de legume şi fructe dar care fac legea în piaţă.
L-am contrazis pe prefect şi i-am spus că nu cred în soluţia sa. Nu problema certificatului de producător este nodul gordian al afacerilor din piaţă. Va fi o risipă de timp şi bani ca membrii comisiei să verifice la primăriile locale cele vreo sută-două de certificate de producător eliberate pieţarilor 
Problema în piaţă nu este certificatul de producător. Aceste hârtii se obţin de la primării nu de producătorii adevăraţi, ci de acei intermediari care fac legea în piaţă şi care stabilesc preţurile de vânzare. Ca în piaţă să poată veni ţăranul adevărat să-şi vândă produsele trebuie mai întâi stârpită mafia care s-a format între intermediari şi lucrătorii Urban Serv care sunt implicaţi în activităţile pieţei.
Apoi, trebuie creat în piaţă un sector unde să aibă acces numai ţăranii şi numai contra unei taxe modice, pentru că nici un ţăran nu va plăti o taxă de cinci sau zece lei pentru as vinde o grămadă de mărar pe care va încasa tot atâta. Ca ţăranul să vândă pătrunjelul, mărarul, loboda, ridichea, salata etc. la preţuri acceptabile şi nu prin intermediari trebuie să aibă acces la masă, la o tarabă, la un spaţiu amenajat în acest scop.
Cei care vând banane, mere din Chile, struguri din Grecia, harbuji din Turcia să fie sectorizaţi la mese câştigate prin licitaţie. Ei nu sunt producători, ci comercianţi de produse importate. Mai mult, ei vând aceste produse fără ca veniturile să fie contabilizate şi fiscalizate. Cu o factură pe 10 kg de banane vând banane toată luna de zile. Numai că sub aspectul  contabilizării veniturilor nu-i controlează nimeni. Tocmai aceşti comercianţi fugăresc ţăranii de la mese.
În momentul de faţă, dacă prefectul vrea să afle cum stau lucrurile în piaţă, să pună comisia să supravegheze discret activităţile la prima oră a dimineţii. Numai aşa vor putea observa membrii comisiei cum precupeţii îi aşteaptă pe ţărani în zona staţiei de tramvai şi le cumpără produsele după care fac ei legea preţului.
Vor mai putea observa membrii comisiei cum taxatorii Urban Servului sunt pe mână cu aceşti precupeţi. Taxatorii, sub diferite pretexte, îi fugăresc pe ţărani din zona pieţei, determinându-i să vândă produsele la precupeţi. Nu mai departe luni am asistat la o astfel de scenă. Pe motiv că are cizmele murdare, un bătrân care avea la vânzare vreo sută de ouă a fost luat pe sus şi scos din piaţă de taxator.
Deci, dacă primarul se simte depăşit de problemele din piaţă şi prefectul vrea să-l ajute cu adevărat, soluţia nu este controlul la certificatele de producător ci crearea unui sector special pentru ţărani, sector unde să nu aibă acces pieţarii cu produsele din import. Iar taxa să fie una acceptabilă şi nu protecţionistă pentru samsarii pieţei.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia