Apr 16

Ieri Curtea Constituţională a României (CCR) a dat publicităţii decizia sa prin care a constatat că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) este neconstituţional constituită aproape în integralitatea sa. Practic, ANI nu mai are voie de anchete asupra celor care sunt în situaţie de incompatibilitate cu funcţia ocupată, care ascund bunuri personale şi nu le declară prin declaraţiile de avere, care dobândesc în perioada cât ocupă funcţii publice averi pe care nu le pot justifica sub aspectul legalităţii provenienţei lor etc. ANI a rămas doar un fel de depozit tal declaraţiilor de avere şi cu dreptul de a efectua instruiri asupra modului de completare a acestor declaraţii.
Sunt voci care susţin că decizia CCR a apărut după ce ANI s-a interesat de averea unor judecători de la Curte: Iar judecătorii i-a desfiinţat, ca să nu se trezească cu vreo surpriză. Dacă este aşa, este ceva foarte grav. Şi ceva este putred în Danemarca. De ce? Pentru că avocata care a câştigat la CCR procesul împotriva ANI este avocata medicului Brădişteanu, cel acuzat de ANI că ar fi luat o mită de peste patru milioane de euro. Sesizarea CCR s-a făcut în urmă cu mai bine de un an şi judecătorii nu s-au grăbit să dea o soluţie. Iată că au dat-o, şi încă sub un aspect dramatic, desfiinţând orice competenţă ANI. Dar au dat-o în condiţii când prin media s-a răsuflat că inspectorii ANI lucrează la investigarea unor averi ale judecătorilor de la CCR.
Trecând peste imoralitatea judecătorilor de la CCR, pe fond, decizia lor este corectă. Corectă pentru că atribuţiunile pe care preşedintele Băsescu a ţinut să intre în competenţa ANI erau deja în competenţa Fiscului. Apoi, inspectorii ANI deveniseră a doua procuratură a lui Băsescu, după DNA.
În fond, în cei peste 3 ani de la înfiinţare, ANI n-a finalizat la modul concret nici un dosar spectaculos. Doar scandaluri în mediul politic. Însă interesant este ce se va întâmpla de acum înainte. Potrivit CCR, verificarea averilor trebuie s-o facă Fiscul.
Aţi auzit de vreun bogat al ţării sau politician îmbogăţit peste noapte să fi fost verificat de Fisc şi impozitat pentru bunurile nejustificate? Eu nu. N-am să mă opresc la exemple din ţară, ci la cele de sub ochii noştri. Avem patroni botoşăneni cu vile care costă miliarde de lei, cu case de vacanţă costisitoare pe la munte, cu terenuri care se măsoară în sute de hectare. Ciudat este că firma lor n-a avut şi nu are profit, ca să zici că a ridicat dividende de a făcut hernie. N-a avut nici leafă. Cu toate acestea, averea lor a crescut ca din apă.
Şi aceşti bogaţi sunt obligaţi de lege să depună anulat declaraţie de venit. Au depus, dar dacă citeşti cifra lor de venit, stai şi te întrebi cum din aşa sărăcie de venituri a putut ieşi o aşa de colosală avere.
O altă categorie de îmbogăţiţi sunt chiar cei de la Fisc. Unii au şi două, trei vile ridicate din leafa lor de mizerie aruncată în bătaie de joc de către stat. Nu numai unii şefi din sistemul public sunt putrezi de bogaţi, ci şi funcţionari mai mici. Şi iar mă opresc la Fisc. Anul trecut, pentru o mită de vreo opt milioane de lei, un inspector fiscal a fost arestat şi condamnat. Ştiu un altul care are vilă la Rediu, dar tipul nu s-a încurcat cu mărunţişuri, ci a tras lozuri de peste zece mii euro, ca să simtă ceva în teşcherea.
Ori, potrivit deciziei CCR, aceşti şefi şi inspectori fiscali ar trebui să verifice averile ilicite ale celor cu musca pe căciulă. Cum s-o facă, dacă însuşi ei sunt în culpă CCR, prin decizia sa n-a schimbat şi îmbunătăţit fondul problemei. Cei bogaţi vor fi şi mai bogaţi, iar cei săraci impozitaţi. ANI s-a făcut praf iar Fiscul nu colbăieşte! Trai nineacă! Asta este România lui Băsescu!

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Fiscul nu colbăieşte!”

 1. 1. QQQ Says:

  D-nule Rotundu, ar trebui să vedeţi cam câte sesizări penale au făcut cei de la Fisc şi ce finalitate au avut aceste sesizări. Şi atunci vă veţi edifica…

 2. 2. Ioan Rotundu Says:

  Aici nu este vorba de sesizările penale legate de infracţionalitatea economică ci de averile dobândite ilicit. Pentru astfel de averi trebuie să se pronunţe instanţa asupra confiscării. ceea ce nu este cazul pentru că n-au fost astfel de sesizări.

 3. 3. zazania Says:

  Zi-le pe nume, domnule Rotundu, daca ai sange in instalatie!
  De cine ti-e frica pe blogul matale?

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia