Apr 17

Despre suspectarea lui Florin Egner că a fost turnător la fosta Securitate s-a scris mult prin presa locală. Cel mai apropiat de adevăr s-a dovedit a fi însă Constantin Conţac, fost preşedinte al PSD, partid în care Egner a deţinut funcţia de vicepreşedinte. Iar Conţac îşi baza afirmaţia pe destăinuirea pe care i-o făcuse Gheorghe Atudoroaie, fost ofiţer de Securitate la Timişoara, originar din Răchiţi – Botoşani şi fost coleg de şcoală generală cu Conţac. Atudoroaie i-a spus lui Conţac că pe Egner şi alţi foşti lucrători de la Electrocontact el i-a recrutat ca informatori la Securitate.
Conţac a cerut CNSAS-ului să verifice dosarul lui Florin Egner. După un timp cam lung şi numai după ce a insistat, Conţac a primit de la CNSAS confirmarea că Florin Egner a fost informatorul Securităţii. Aşa cum îl ştim, nu degeaba a fost poreclit Pinocchio, Egner a negat cu vehemenţă decizia CNSAS.
Numai că cei de la CNSAS nu s-au lăsat impresionaţi de negaţia lui Egner şi au trimis întreg dosarul la Curtea de Apel Bucureşti. Aici, judecătorii au apreciat că Egner, chiar dacă a colaborat cu vechea Securitate, nu poate fi considerat colaborator în sensul legii. CNSAS-ul n-a lăsat lucrurile aşa şi au declarat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Iată că ieri, cineva mi-a trimis un mesaj să-mi atragă atenţia că pe site-ul ÎCCJ s-a afişat soluţia dată în dosarul 40532/3/2008, având ca recurent reclamant Consiliul Naţional al Studierii Arhivelor fostei Securităţi şi intimat pârât pe Florin Simion Egner.
Prin Decizia 717/11 februarie 2010, ÎCCJ admite recursul declarat de către CNSAS, clasează sentinţa recurată şi, pe fond, admite sesizarea CNSAS şi constată calitatea de colaborator în sensul art. 2 lit. B din OUG nr. 24/2008 a pârâtului.
Decizia este definitivă şi irevocabilă cum definitiv şi irevocabil rămâne şi Florin Egner cu statutul de fost colaborator al Securităţii.
Având în vedere că Egner tot timpul a negat că ar fi colaborat cu fosta Securitate, lucru pe care l-a declarat şi în scris în documente oficiale, este de aşteptat ca acesta să se mai pricopsească cu câteva dosare penale pentru fals în declaraţii, mai ales că el a deţinut funcţia de primar al Botoşanilor şi de consilier municipal, iar la depunerea dosarului de candidat va declarat că n-a făcut poliţie politică.
Un alt lider important  al PSD, şi el fost lucrător la Electrocontact Botoşani, suspectat că a colaborat cu fosta Securitate este actualul senator Gheorghe Marcu. Şi pentru el Constantin Conţac, se pare că din aceeaşi sursă, are informaţii că a fost colaborator, motic pentru care a cerut CNSAS-ului să-l verifice. Deocamdată nu există un răspuns oficial al CNSAS dacă acuzaţia se confirmă sau nu.

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Declarat oficial şi irevocabil turnător la Securitate”

 1. 1. sorin Says:

  Imi aduc aminte ca nu numai ca Egner a negat vehement ca a fost informator cand a venit primul verdict,ba mai mult,sprijinit si de un alt inginer de pe la Electrocontact aciuat in presa ,a sustinut ca a fost urmarit si persecutat de Securitate!Culmea culmilor…

 2. 2. sandel Says:

  acum se vede ce oameni sunt in PSD, ca trebuie continuate cercetarile si cu stupoare sau nu, vom afla ca TOTI si TOATE, din cei ramasi in PSD, sunt precum Egner, ba chiar au la activ nu stiu cate mandate de parlamentar, ei, acu e clar, de ce Contac nu era “bun”in PSD? stia despre toti cum au ajuns in functii si mai ales cat de mincinosi si prefacuti erau, si ceea ce e mai dureros, cat de mult nu le pasa de oameni?

 3. 3. Petrolistul Says:

  Este vorba despre OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si desconspiratea SECURITATII , aprobata cu modificari prin L.nr.293/2008 !
  Atentie la felul cum sunt preluate – fara verificare – “solutiile” chiar de la ICCJ !
  Asta nu modifica calitatea alesului EGNER. Nu-i singurul dintre fosti si actualii ALESI. Cine se autosesizeaza ?

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia