Apr 24

Bursucul de la financiar şi-a făcut apariţia şi pe meleagurile eminesciene. Această specie umană, specializată în probleme financiare, îşi trage numele de la aspectul său fizic. Ca să fii bursuc la financiar, musai trebuie să fii micuţ de statură, bondoc, chel şi cu dantura ca dinţii ca cei de la ragilă. Specia a devenit celebră în urma unei schiţe umoristice prezentată la televizor, în vremurile de glorie comunistă, de către celebrul actor Toma Caragiu, avându-l ca partener de dialog pe Mihai Diaconu, pe atunci actor în formare.
Caragaiu, pe post de director de unitate socialistă, a constata că unul dintre angajaţii săi scrie fabule cu subînţelesuri care se cam potriveau cu comportamentul său de director. Aşa că directorul l-a cheamat pe tânărul fabulist la explicaţii, căutând să se convingă dacă a înţeles bine sensul fabulei. Adică dacă el este „elefantul”, secretara sa „păsărica” şi…apare dilema odată cu „bursucul de la financiar”. Vrând să afle cine-i „bursucul”, directorul descoperă că în faţa s-a s-au prezent5at trei angajaţi minioni, bondoci, cheli, ştirbi şi cu cotiere negre.
În cazul nostru nu-i nici o dilemă şi nici despre fabulă nu poate fi vorba. „Bursucul de la financiar” este, fără dubii, noul manager de la Memorialul Ipoteşti. Căci aşa l-au numit angajaţii Memorialului pe Miluţă Jijie, cel pus de preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac să păzească cu străşnicie opera eminesciană ca nu cumva s-o şterpelească vreun hoţ de ocazie, cum se întâmplă cu euroii de prin bănci şi case de schimb, ori să se uzeze prematur din cauza atâtor curioşi care vor s-o vadă, s-o simtă, s-o viseze, s-o retrăiască precum Eminescu pe vremea când era copilandru.
Habar nu aveam cu ce poreclă l-au gratulat angajaţii Memorialului pe noul lor şef, dacă acesta nu se lăsa cuprins de chinurile creaţiei şi nu-mi trimetea o scrisoare la redacţie, creaţie pe care am publicat-o, că doar acesta este rostul creaţiilor: să fie publice.
Citind creaţia şefului său, unul din angajaţi a ţinut să mă aducă la zi cu informaţiile despre starea de spirit, nu eminesciană, ci jijiană, nou creată la Ipoteşti. Aşa am aflat că de când a ajuns şef la Ipoteşti, Miluţă Jijie s-a pus pe fapte mari. Mai întâi a introdus disciplina în muncă. Dacă până la Jijie salariaţii Memorialului zburdau pe unde aveau ei nevoie, cu Jijie nu le ţine figura că sunt la bibliotecă să consulte o carte sau că s-au dus la o întâlnire literară, un simpozion, ori au onorat o invitaţie prin vreun colţ de ţară. Aşa ceva Jijie nu acceptă. El vrea ca toată suflarea să fie prezentă la program, la ora şi minutul fixat. Iar deplasările nu se mai fac, pent6ru că ele costă bani.
A mai introdus managerul Jijie ordine şi în rândul funcţionarilor de la birou. Halt cu consumul de hârtie de scris, pixuri, consumabile la imprimante, pliante publicitare, corespondenţă în zeci de exemplare şi multe altele. Deviza zilei: economii şi iar economii.
A mai făcut ordine şi la hotel, ca nu cumva scriitoraşii care vin de prin ţară să se inspire din opera eminesciană să plece cu vreun obiect de pe inventar sau să fie favorizat la tarif. Gata cu facilităţile, cu favorurile. Toată lumea plăteşte. Mult s-a mai mirat Miluţă al nostru când a constatat cât costă o colaborare cu o personalitate de rang academic, universitar ori din domeniul culturii. Şi aici a făcut ordine, a stabilit că la ce ar trebui să vină Caramitru să recite Luceafărul, cerând un sac de bani, când poate fi adus un actor mai puţin pretenţios financiar. La ce să vină la Ipoteşti Manolescu, să conferenţieze, când poate veni şi un profesor de română din Botoşani, care nici nu va cere bani.
Iar ca nu cumva angajaţii să creadă că el, Jijie, estre indiferent la soarta operei eminesciene, în ultima perioadă le tot aminteşte că şi el lucrează noaptea până spre ora două, trei dimineaţa, adică cercetează ce economii se mai pot face, că doar nu scrie un tratat despre filozofia din poezia lui Eminescu. Şi ca nu cumva cei din preajmă să-l creadă un incult, le vorbeşte în cifre. La început nu l-am crezut pe bietul amploiat de la Ipoteşti că şeful său borbeşte în cifre. Dar când mi-a rostit câteva, am înţeles că Miluţă, după 32 de ani de financiar, le vorbeşte subalternilor în simboluri de conturi contabile.
L-aş sfătui pe Miluţă, dacă tot o face pe-a profesorul de contabilitate cu angajaţii, să fie mai analist., adică explicit Adică atunci când rosteşte simbolul contului de materiale, obiecte de inventar sau mijloace fixe să le spună şi funcţiunea lui. Dacă-i de activ sau de pasiv şi din ce clasă face parte. Să afle şi aiuriţii cu pretenţii de eminescologi că şi contabilitatea sa este muncă cu tot atâtea metafore câte are poezia eminesciană, poate chiar mai multe. Ce poate fi mai frumos decât să stai în decorul eminescian şi să visezi la contul de materiale care cuprinde în analiticul său până şi pelincile poetului.
L-am întrebat pe chiţibuşar de ce l-au numit Bursuc. Răspunsul a fost simplu: seamănă cu bursucii din schiţa lui Caragiu. Nu simplu va fi şi viitorul lui Miluţă pe post de manager la Ipoteşti. Odată cu preluarea atributelor de la fostul director Coşereanu, Miluţă i-a preluat, pe inventarul schemei de personal şi pe reclamagii care l-au dărâmat pe Coşereanu. Ori, aceşti reclamagii au început să cârâie pe la colţuri. Ei nu l-au schimbat pe Coşereanu pentru a veni un altul să le ceară respectarea programului şi alte multele. Aşa că băieţii se pregătesc de scris. Sincer să fiu, n-aş vrea să fiu în pielea lui Miluţă, că tare grele zile îl aşteaptă. Ce-au reclamat la mine sunt lucruri mărunte pe lângă ce au de gând să reclame în altă parte.
Aşa că „Bun venit, Bursucule de la la Financiar în universul eminescian de la Ipoteşti!”
La Mecanex, Miluţă a lucrat vreme de 32 de ani cu proletariatul, la Ipoteşti lucrează cu fiinţe umane ieşite dintr-o altă plămădeală a vieţii. Sper că Miluţă ştie ce-a păţit cizmarul care s-a ridicat deasupra calapodului.

written by Ioan Rotundu


20 Responses to “Bursucul de la financiar…”

 1. 1. gicu` Says:

  Cu tot respectul ce VI-L port… nu cumva tibuleac este in aceasta fabula “elefantul care ramane fara trompa” ?

 2. 2. fundulea magda Says:

  domnule rotundu, va rog sa vizionati pe youtube filmuletele facute de bursucelul jijie miluta vrabiutelor de la Contabilitatea Memorialului Ipotesti,filmuletul cu denumirea ,,Primavara la Ipotesti”…este cel mai interesant…vizionare placuta, domnule Rotundu!

 3. 3. Jiji Says:

  Lasa dlRotundu ca asa bursuc cum e tot e mai vrednic si mai cinstit decit banditul de Cosereanu care a dus de ripa memorialul ,a chinuit oameni ca un hitlerist si a furat el si familia lui cit a putut . Dar poate o sa aiba un dram de bun simt sa nu se mai apropie de Ipotesti ca nu e dorit de nimeni si nici cei dela consiliu nor fi asa de afoni incit sa se faca de tot risul lasindu-l sa vina inapoi.Dar ei stiu ca ar fi mereu scandal si nu le trebuie asta.Sigur ca nu e Jijie cea mai buna solutie dar ce faci daca trebuia pus acolo un paznic de hoti.

 4. 4. Cine stie.... Says:

  In atentia Fundulea Magda…
  Persoanele prezentate in filmuletul de pe youtube,,Vrabiutele ” nu sunt de la contabilitate sunt dupa cum urmeaza:
  in rolul principal si in prim cadru in momentul in care s-a spus ,,Motor -Actiune!!!”:Jurista Memorialului . Apoi in imaginile urmatoare secretara cu una dintre ,,muzeografele” din dotarea Memorialului etc .

 5. 5. fundulea magda Says:

  dupa cum se poate vedea jurista asta de la memorial este grasa tare , in locul ei nu ieseam din birou sa-mi plimb fundul prin livada , caci nu da bine, nu este platita pentru plimbari printre pomi si buruieni, si daca toti angajatii se iau dupa ea ,,,,,oare cine mai munceste,,,,,halal exemplu da legista……doamnelor de la memorial fugiti repede prin gradina poate va filmeaza bursucelul si astfel sunteti vipuri….ha..ha… printre vrabiutele din film ,,primavara……,, este una care arata cu degetul…..mai da urita mai e……o fi aia muzeografa……oare cine a angajat-o ca sa sperie vizitatorii…..nu voi veni la muzeu….daca dau peste ea…brr…brr…domnule rotundu dupa cum se vede vrabiutele lui miluta par mai mult niste femei plafonate si sictirite…oare de ce……cred ca nu le place fotograful….hi..hi…hi….cele destepte nu ies asa ca paduchele in frunte….isi vad de treaba lor…si bine fac….

 6. 6. ipotesti Says:

  in atentia Cine stie….
  daca ai fost asa explicit cu persoanele care apar ….de ce nu spui de toate?e cumva o persoana, doua…. care e chiar de la contabilitate? daca ai vrut sa fii explicit trebuia sa fii pana la capat…. si chiar e dotat Memorialul…..ca se vede ca ai cunostinte

 7. 7. rodica crisan Says:

  vaiiiiiiiiiiii! ce comentarii rautacioase! cine se ascunde in spatele lor?am vazut si eu filmuletul………e superb!pacat ca l-am vazut din oradea………… frumos IPOPTESTI! imi place in mod deosebit o domna, care se joca prin livada;e extrem de distinsa!e foarte eleganta ; se potriveste bine in atmosfera idilica de la IPOTESTI! FELICITARI DISTINSEI DOAMNE! P.S nu arata a fi contabila…………o fi jurista? pana descifrez eu enigma de aci o felecit si ii doresc EXCELSIOR!

 8. 8. rodica crisan Says:

  sper ca veti accepta si comentariul meu ……… macar ca m-am indragostit eu , o ardelenca de ipotesti va multumesc

 9. 9. rodica crisan Says:

  Va multumesc pt eleganta de a accepta si comentariul meu……pt acest gest deosebit doresc sa daruiesc casei memoriale de la IPOTESTI

 10. 10. rodica crisan Says:

  un volum valoros al poeziilor marelui mihai care a debutat in orasul meu(oradea) la revista FAMILIA a lui IOSIF VULCAN; volumul este editie 1922 al editurii SOCEC&CO. SOCIETATE ANONIMA BUCURESTI;acesta carte a apartinut sotului meu scriitor si ziarist TEODOR CRISAN si as dori sa o trimit acasa………. cu drag rodica crisan id messenger [email protected] multumesc

 11. 11. Vai .........mititica de ea Says:

  Sa stiti ca la Ipotesti sunt lucruri mult mai interesante de vazut si in nici un caz persoana despre care tot vorbim care de fapt nici nu merita macar atata atentie pe cat i se da……..
  Oare ea nu isi da seama ca nu-i este locul printre pomii din curtea aceea minunata ?
  Ei ii sta bine CHIAR in pom in loc de pupaza si daca se chinuie cei de la Ipotesti poate ii gasesc si un pom pe masura dumisale…

 12. 12. pentru Rodica Crisan Says:

  De ce va pare rau ca ati vazut filmul la ,,Oradea”? Credeti cumva ca de la ,,Ipoptesti” se vede mai bine ?
  Sau poate o vedeati in marime naturala pe d-na care spuneti ca are stofa de jurista si ca se joaca prin livada…
  ea oricum altceva nu stie sa faca decat sa se plimbe si sa calce prin iarba care urla de durere.”…….. ca o ,,Distinsa “ce este ….
  Are atata experienta…..
  Unde ? La ce ? Rezultate ceva?
  Sunt necunoscute la fel ca si ea….

 13. 13. pentru Rodica Crisan Says:

  De ce va pare rau ca ati vazut filmul la ,,Oradea”? Credeti cumva ca de la ,,Ipoptesti” se vede mai bine ?
  Sau poate o vedeati in marime naturala pe d-na care spuneti ca are stofa de jurista si ca se joaca prin livada…
  ea oricum altceva nu stie sa faca decat sa se plimbe si sa calce prin iarba care urla de durere.”…….. ca o ,,Distinsa “ce este ….
  Are atata experienta…..
  Unde ? La ce ? Rezultate ceva?
  Sunt necunoscute la fel ca si ea….

 14. 14. pentru Rodica Crisan Says:

  De ce va pare rau ca ati vazut filmul la ,,Oradea”? Credeti cumva ca de la ,,Ipoptesti” se vede mai bine ?
  Sau poate o vedeati in marime naturala pe d-na care spuneti ca are stofa de jurista si ca se joaca prin livada…
  ea oricum altceva nu stie sa faca decat sa se plimbe si sa calce prin iarba care urla de durere.”…….. ca o ,,Distinsa “ce este ….
  Are atata experienta…..
  Unde ? La ce ? Rezultate ceva?
  Sunt necunoscute la fel ca si ea….

 15. 15. pentru Rodica Crisan Says:

  De ce va pare rau ca ati vazut filmul la ,,Oradea”? Credeti cumva ca de la ,,Ipoptesti” se vede mai bine ?
  Sau poate o vedeati in marime naturala pe d-na care spuneti ca are stofa de jurista si ca se joaca prin livada…
  ea oricum altceva nu stie sa faca decat sa se plimbe si sa calce prin iarba care urla de durere.”…….. ca o ,,Distinsa “ce este ….
  Are atata experienta…..
  Unde ? La ce ? Rezultate ceva?
  Sunt necunoscute la fel ca si ea….

 16. 16. Vai ......... Says:

  Vai ce emotionant….ce fermecatoare este doamna aceea cu figura de jurista.I se citeste pe fata ca stie legea ca la carte.E buna tare….are o experienta …. de te sperie nu alta!!!! Cand apare ea mititica prin livada fug ganganiile abia dezmortite de dupa iarna ,de rup pamantul….
  Si cand se plimba ea prin atmosfera aia eminesciana si emana atata cultura ….doamne…cazi pe spate nu alta…….E grozava dom’le ce mai incolo si incoace …nu te poti pune cu ea ……….
  Dar oare asa o capacitate ce cauta la tara? ma intreb si eu…..numai ca are ea ceva in maneca …dar oare ce?????????
  Ooo ,erau niste poale-n brau…da, da, da..

 17. 17. de Says:

  Cine scrie oare toate astea?

 18. 18. rodica crisan Says:

  buna ! domnilor si doamnelor eu sunt oradeanca , nu cunosc mancatoria de la IPOTESTI! dar nici nu vreau…….eu am spus o parere despre filmulet…atat! la noi in ardeal este o vorba:,, nu te poti c………. in gustul omului!,,! mie mi-a placut o doamna asta e gustul meu! dece trebuie sa fim nepoliticosi? referitor la cum se vede filmul din ORADEA sau din IPOTESTI cred ca e de la sine inteles ca se vede mai bine IPOTESTIUL la el acasa nu? aici in oradea avem un avocat moldovean, care mi-a spus odata ,,adevarat MOLDOVA e foarte frumosa pacat ca e populata!,, imi pare rau ca azi urmeaza sa ii dau dreptate………daca in loc sa imi dati idei cum pot dona niste scrieri ale celui care ne-a facut onoarea de a se naste ca poet in orasul nostru, atunci va multumesc! daca insa veti marsa la comentarii ,,sferto-docte,, va anunt ca mi-a pierit cheful de a mai privi afectiv acest colt de rai care este IPOTESTI! pana una alta mormantul poetului din cimitirul BELLU nu e platit pt poet!(cei care vor sari in sus sa ma contrazica ,sa se apuce sa se documenteze inainte) ar fi frumosa o initiativa a fruntasilor moldoveni………… nu de alta dar la noi toti intelectualii au luat in serios problema! va doresc numai bine si aveti grija de averea ce o detineti , nu atacati femei…………e degradant chiar si pt o femeie, desi presupun ca sunt si ceva barbati printre comentatori sa fiti iubiti si lasati mizeria asta ca avem destule de facut si cum viata e destul de scurta sa nu lama numai barfe de pomenire dupa noi! astept sfaturi pt donatii la ipotesti

 19. 19. fundulea magda Says:

  dupa cum scriu ziarele si se mai vorbeste si pe la postul local de televiziune o sfatui pa doamna rodica din oradea sa tina acasa cartile ca cine stie…..se pot scoate bani multi pe ea……..adica se pot transforma in bani…..hi…hi…..ca la ipotesti se pare ca orice poate fi facut ,, parai,, …..

 20. 20. rodica crisan Says:

  Multumesc pentru mesaj, tocmai de astea ceream sfaturi sa fac donatiile in cadru legal deoarece aceste lucrari nu m-au imbogatit pe mine nu vor imbogati nici pe altii! banuiam si eu ca la noi si la dumnezeu totul este posibil…….. dar deoarece pt mine fiecare lucru are minimum doua valor, una in bani una in suflet ma voi consulta cu un avocat oradean! daca nu vom avea siguranta ca aceste bunuri vor ramane un bun al casei memoriale IPOTESTI , atunci le voi dona casei memoriale IOSIF VULCAN (revista FAMILIA) unde a debutat poetul… adica vor ramane acasa la ORADEA va multumesc

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia