Apr 27

Ieri am filmat la Săveni reportajul care va fi difuzat pe Tv SOMAX, vineri, 30 aprilie, de la ora 17.00, în cadrul emisiunii „Lumea lu’ Rotundu”. Cu această ocazie am constatat la Săveni lucruri frumoase înfăptuite de primarul Relu Târzioru, dar şi stări de fapt care te fac să plângi. În primul rând m-a uimit curăţenia oraşului. Deşi zi de luni, când după două zile de inactivitate a celor care se ocupă de salubrizarea oraşului se adună munţi de gunoaie pe la ghene, printre blocuri sau pe străzi, în oraşul Săveni n-am văzut aşa ceva.
Printre blocuri am observat o curăţenie cum rar se mai găseşte în ziua de azi prin spitale, la ghenele de gunoi dacă n-ar fi fost containerele nici n-ai zice că-i loc de colectare a gunoiului menajer. Dar cel mai mult m-a impresionat faptul că n-am văzut nici o hârtie aruncată pe jos sau alte ambalaje comerciale de la dulciuri, ori pachete goale de ţigări sau chiştoace. Nu numai pe străzile centrale, dar nici pe uliţele cartierelor mărginaşe. Mai mult, la casele din mahalale oamenii nu mai depozitează gunoiul de grajd la poartă sau în fundul grădinii. S-au obişnuit să-l ducă în locurile special amenajate.
Apoi, uliţele care în urmă cu doi, trei ani erau din pământ bătătorit pe timp de secetă şi mocirloase toamna şi primăvara, acum sunt toate pietruite. Culmea, după spusele primarului Târzioru, pietruirea s-a făcut cu bani puţini. În opinia primarului, 90 – 96% dintre colegii săi de la oraşe şi comune ar trebui arestaţi. Târzioru mi-a făcut un calcul simplu. Cu un miliard de lei a pietruit câţiva km de uliţe. Dacă ar fi acceptat mita de 100 milioane lei oferită de constructor, ar fi intrat în capcana acestuia. Pentru că şi constructorul ar fi umflat costul transportului ca să-şi poată trage partea, inclusiv recuperarea mitei dată primarului. S-ar fi ajuns în final ca din miliard să fie pietruite câteva sute de metri de uliţă. Ori Târzioru a fost ferm cu constructorul şi s-a ţinut pe urmele sale, nelăsându-l să-şi facă de cap. „Toţi cei care lucrează cu bani publici ar trebui arestaţi. Ştiu bine ce spun” – şi-a exprimat Târzioru convingerea personală.
Dacă în privinţa curăţeniei şi a gradului de civilizaţie oraşul Săveni îşi recâştigă vechiul renume de „Micul Paris”, în privinţa gării oraşului totul s-a transformat într-o ţigănie.
Ceauşescu a gândit construcţia căii ferate Dângeni – Darabani, cu ramificaţie către Rădăuţi Prut, cu scopul de a deschide nordul României către Polonia, prin joncţiunea dintre calea noastră ferată şi cea din Lipcani, Republica Moldova. N-a mai apucat, dar nici visul său nu l-au dus la îndeplinire guvernele post decembriste. Aşa că lucrările s-au stopat, iar oraşul Săveni s-a pricopsit cu o ditamai clădire de gară, astăzi ajunsă în paragină. Clădirea a devenit proprietatea unui grup de ţigani, care s-a oploşit aici. Dacă ar sta numai adăpostiţi n-ar fi mare nenorocire, dar ei distrug clădirea bucată cu bucată, valorificând tot ce se poate valorifica.
Regionala de căi ferate Iaşi, care este proprietara gării, n-a mai dat pe la Săveni de ani buni. Nici paznic n-au tocmit, care să aibă grijă de clădirea gării şi a magaziilor din preajmă.
O investiţie care i-a costat pe români miliarde de lei a fost lăsată de izbelişte, fără să-i pese cuiva. Dacă veţi urmări reportajul de vineri, veţi putea constata şi singuri dimensiunea dezastrului. Precizez că reportajul poate fi urmărit şi pe Internet, dând click pe linkul de pe site-ul Jurnalului pe care scrie „SOMAX”. Vizionare plăcută!

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “90-95% dintre primari ar trebui arestaţi”

  1. 1. ana Says:

    frumos ce ati scris..

  2. 2. andrei Says:

    Reporteri fara coloana

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia