May 05

miluta-jijie.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac, poate fi mândru de realizarea sa prin a-l unge şef peste Memorialul Ipoteşti pe economistul mecanic Miluţă Jijie (foto). De cutreiera Ţâbuleac lumea-n lung şi-n lat, ca Făt-Frumos din poveste, că nu găsea pentru Memorialul din Ipoteştii lui Eminescu un manager mai potrivit.
Calificat vreme de peste 32 de ani, după cum singur a declarat, în mediul muncitoresc de la fosta uzină socialistă Mecanex, Miluţă face şi la Ipoteşlti ce a învăţat la Mecanex. Pentru dânsul, între opera eminesciană şi confecţionarea pompelor la Mecanex nu-i nici o diferenţă, în calitatea sa de economist el constatând doar costul muncii socialmente necesară lucrului realizat. Că Eminescu a lucrat în plan spiritual, iar el la Mecanex în cadru proletar, pentru Miluţă diferenţă constă doar în modul literal de a scrie cele două cuvine. El este manager, nu filozof! El a fost pus la Memorialul Ipoteşti să scoată bani pe seama lui Eminescu, nu să cheltuiască pentru a fi cunoscut poetul.
Iar ca să scoţi bani de pe urma celui care a scris cele trei Scrisori, Luceafărul, Epigonilor mei este greu, că aşa ceva nu se mai vinde, n-are căutare pe piaţă. Cine mai vrea o Cătălină îndrăgostită de o stea, fie ea şi Luceafărul, când la numai câţiva kilometri peste deal de Ipoteşti, în pădurea de la Stâna Baisa stau pe margine de şanţ atâtea Cătăline, dispuse oricând la sex natural şi unul platonic, idealist.
Miluţă s-a „coborât în jos”-ul puţului gândirii sale proletare şi a găsit acolo că-i mai practic să scoată bani din activităţi lumeşti şi nu din aiureli meditative şi conferinţe susţinute de persoane care vorbesc o altă limbă decât cea obişnuită lui la Mecanex. Omul s-a asociat cu primarul comunei Mihai Eminescu, tractoristul Verginel Gireadă, că proletar la proletar trage şi mecanic la mecanic. Iar în urma asocierii lor s-a născut o distracţie pe cinste. O distracţie numită chermeză, cum numai în vremurile de glorie comunistă se mai organizau şi participau Miluţă şi Verginel.
Aşa s-a ajuns ca 1 Mai muncitoresc să fie sărbătorit în curtea Memorialului Ipoteşti cu grătare pentru mici, cu bere şi cu muzică populară. Iarba din curte a devenit loc de parcare pentru autoturismele de lux ale şmecherilor, iar în locul şoaptelor sfioase ale vizitatorilor respectuoşi faţă de geniul eminescian s-au putut auzi înjurăturile birjăreşti ale celor care n-au deschis în viaţa lor o carte de poezii de-a lui Eminescu.
La nici 50 de metri de arena teatrului de vară, unde se recită la ceas de seară şi noapte poezia eminesciană, se află bisericuţa familiei Eminovici şi cimitirul unde sunt înmormântaţi şi părinţii poetului. Liniştea morţilor a fost tulburată într-un mod grosolan şi lipsit de respect pentru cei din cripte. S-a comis o profanare a memoriei poetului şi a părinţilor săi, dar cui să-i pese. Domnului preşedinte Ţâbuleac, proletarilor Jijie şi Gireadă? Lor n-au cum să le pese pentru că vin din lumea clasei politice ticăloşite, o lume în care respectul pentru valorile naţionale a fost înlocuit cu neruşinarea.
Preşedintele Ţâbuleac poate fi mândru şi a doua oară. În 15 iunie se comemorează moartea poetului. Chermeza luzi Miluţă poate fi semnalul asupra modului în care va fi comemorat poetul. Este un început de manelizare a activităţilor de la Ipoteşti şi de alimentare a orgoliului nemăsurat al preşedintelui Ţâbuleac.
N-am auzit vreo voce de intelectual botoşănean să protesteze asupra a ceea ce s-a consumat sâmbătă, 1 Mai, la Memorialul Ipoteşti. Ne-am imbecilizat noi sau ne-au imbecilizat politicieni ca Ţâbuleac, Jijie şi Gireadă? Nu ştiu ce să cred!

written by Ioan Rotundu


8 Responses to “Chermeză de pomină la Memorialul Ipoteşti”

 1. 1. Nichipercea Says:

  Jijie a făcut ce a învăţat toată viaţa. Gireadă este un tractorist ajuns nprimar prin cumpăr4are de voturi şi acum ncălăreşte comuna. Nu puteţi cere bun bsimţ şi respect de la nastfel de oameni.

 2. 2. Ioan Rotundu Says:

  Dar cei de la Cultură ce zic? Nu ei ar4 trebui să ia măsuri ca să nu se mai repete?

 3. 3. lady gaga Says:

  De ce ati schimbat titlul initial? Nu mi se pare ca a fost chiar asa cum ati spus… Oricum si linistea mortilor din Botosani, zona Pacea a fost tulburata de muzica celor ce s-au distrat la Cornisa. ..nu?

 4. 4. vicky Says:

  la care dintre cei de la Cultura va referiti?La cei numiti de Partid pe posturile de conducere sau la cei sustinuti de Partid sa nu pice din ele?
  ma-ntreb ce mai urmeaza?o sala de jocuri si eventual o bara pentru “scriitorii”obositi care trebuie revigorati?!…

 5. 5. patratu Says:

  Am fost la Ipotesti simbata ,nu stiu si nu ma intereseaza cine a organizat dar a fost foarte frumos ,au prestat artisti de prima mina din Romania ,pe cind si la Botosani asa ceva ?Iar de Eminescu nu avea matale grija ca si lui i-a placut folclorul si chiar de acolo s-a inspirat,mai cititi domnule .

 6. 6. Gică Pistil Says:

  Stie cineva cate parale a spart Gireada din banii comunitatii pentru distractia de pe 1 mai ? Ar fi interesant de stiut.

 7. 7. om Says:

  A fost un spectacol frumos…..si nu uitati un lucru d-lor cu critica…d-na Daniela Condurache este cetatean de onoare al comunei Mihai Eminescu…iar pentru dumneaei a fost o onoare sa si primeasca colegii pe plaiurile natale..de ce nu vedeti si partea buna a lucrurilor? Cati dintre oamenii batrani ai comunei au mai fost la un spectacol de muzica populara? De ce nu stim sa ne si bucuram? sau daca era festivalul organizat de alte perosane sau alt partid era bine..Felicitari pentru spectacolul organizat.

 8. 8. Epigonul pt. OM Says:

  Bulişor, acolo este loc de meditaţie ca lao mănăstire, nu de distracţie. Acolo sunt două biserici, unj cimitir şi nu-i loc de chermeză. Câtă carte ai Omule?

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia