May 08

Am urmărit cu atenţie comentariile postate la pamfletul „Bursucul de la financiar” şi articolul „Chermeză de pomină la Memorialul Ipoteşti” şi am constata cu tristeţe că lumea noastră-i plină de frustraţi şi ignoranţi. Faptul că cel mai mare poet al românilor a ajuns bătaia de joc a politicului, a unor ticăloşi, cum i-a numit preşedintele Băsescu, el fiind în fruntea lor, nu i-a impresionat cu nimic pe unii. Mai ales că după adresa de mail înregistrată, cunoscută numai de administratorul de site, cele mai mizerabile comentarii, moral şi intelectual vorbind, au fost postate chiar din interiorul Memorialului.
Nu mi-am putut imagine şi continui să nu pot crede că intelectuali cu pretenţie se pot prostitua moral atât de josnic. În dorinţa lor de a-şi vedea împlinite propriile dorinţe şi aspiraţii egoiste au transformat cel mai sfânt locaş de cultură al românilor, Memorialul Ipoteşti, într-o cloacă a mizeriei politice şi profesionale. La Ipoteşti domneşte o ură înverşunată şi o incompetenţă profesională greu de înţeles de mintea umană.
Este consecinţa imixtiunii politicului în domeniul culturii. În opinia mea vinovatul principal rămâne preşedintele Mihai Ţîâbuleac şi sper să prind acea zi în care voi putea citi într-o monografie a culturii botoşănene că în istoria acesteia cel mai feroce „criminal” care a asanat-o în esenţa şi spiritul ei se numeşte „Mihai Ţâbuleac”.
Şi vreau acum să le dau acestor cozi de topor, politice şi profesionale, care au contribuit şi contribuie la distrugerea simbolului culturii naţionale, o dovadă de ce înseamnă iubirea fraternă în limbaj masonic şi prin ce se deosebeşte ea de iubirea profană şi de ce nu au ei dreptul să calce prin locul copilăriei poetului cu pretenţia de a-l reprezenta public.. Explic acest lucru determinat de faptul că preşedintele Ţâbuleac s-a plâns public că este o victimă a Masoneriei, făcând aluzie directă la persoana mea.
Parabola nu-mi aparţine, ea a fost prezentată ca subiect de planşă de către un mason de grad 32 în Rit Scoţian Antic şi Acceptat şi constituie o dovadă clară a superiorităţii moralei masonice celei profane.
Aşadar, fiul unei familii americane a plecat militar în Irak. După un timp familia a primit vestea că fiul lor a murit în luptă. Apoi au primit un telefon. Era fiul lor care anunţa că n-a murit şi se întoarce acasă. Dar voia să-i anunţe că vine cu un prieten. Maică-sa i-a spus că nu-i nici o problemă. Da, dar şi-a pierdut picioarele în luptă, a completat fiul. Nu-i o prolemă, îl vom ajuta noi să se deplaseze veni răspunsul mamei. Dar îi lipseşte şi o mână, completă fiul. Mama făcu o pauză, după care, cu glas neconvingător, întrebă fiul dacă este neapărată nevoie să vină şi cu prietenul său. În loc de răspuns, fiul mai completă cu faptul că prietenul are un obraz schilodit groaznic de pe urma unei explozii. Mama ceru un răgaz până a doua zi, să se consulte cu tatăl. A doua zi primit un telefon de la Poliţia federală că fiul lor militar, cu picioarele amputate, o mână lipsă şi cu faţa desfigurată s-a sinucis într-o cameră de hotel din oraş.
În al doilea caz, un militar mason a intrat în dialog pe Internet cu o femeie. Au constatat că au multe aspiraţii comune. El i-a ceru o fotografie. Ea l-a refuzat, dar a acceptat să se întâlnească. Pentru a se recunoaşte, el urma să aibă în mână o carte iar ea un trandafir roşu.
La locul întâlnirii militarul, îmbrăcat în uniforma de ofiţer, mândru şi sigur pe sine, privea în jur să descopere fata cu trandafirul. Pe lângă el a trecut o fată îmbrăcată elegant şi extrem de frumoasă, care i-a zâmbit provocator. În acelaşi timp militarul a observat în spatele fetei, pe o bancă, o femeie de vreo 40 de ani, cu ochii limpezi şi cu faţa senină, ce ţinea în mână un trandafir.
Fata frumoasă îl provoca s-o urmeze, femeia cu trandafirul în mână continua să-l privească senin şi cu ochii larg deschişi. Morala masonică i-a dictat să se îndrepte spre femeia cu trandafirul, femeia pe care o cunoştea deja de pe Internet şi cu care trăise virtual multe clipe de satisfacţie. S-a apropiat de ea şi i-a arătat cartea. Femeia l-a privit mirată şi i-a spus că trandafirul din mână i l-a dat fata cea frumoasă. Şi i-a mai spus că dacă militarul se va apropia de ea să-i spună că fata acceptă să cineze deseară împreună la un anumit local.
În primul caz avem iubirea de imaginea omului, iubirea fizică, care de multe ori dispare chiar şi faţă de unii membri ai familiei. Este iubirea care provoacă drame, este iubirea profanilor neinstruiţi. În cel de-al doilea caz avem iubirea legată de starea sufletească, de profunzimea ideatică a oamenilor instruiţi, de înţelegerea filozofiei vieţii. Prima iubire a determinat-o pe mamă să-şi împingă fiul la sinucidere, cea de-a doua a învins forţa de atracţie către frumuseţea fizică pentru cea sufletească.
Miluţă Jijie, economistul crescut şi format în uzina socialistă Mecanex, pus director la Memorialul Ipoteşti de Mihai Ţâbuleac, nu va putea înţelege niciodată iubirea faţă de opera eminesciană, pentru că el iubeşte leafa de 6.000 lei ce-o primeşte şi nu dimensiunea spiritualităţii operei eminesciene, uriaşa amprentă pe care acest poet şi-a pus-o pe cultura noastră naţională. Iar cel care l-a numit director, respectiv Mihai Ţâbuleac, aparţine aceleaşi lumi din care face parte şi Jijie. Iată de ce Masoneria nu va fi preocupată niciodată de persoana lui Ţâbuleac. El nu este şi nu va fi niciodată capabil de iubire fraternă.

written by Ioan Rotundu


10 Responses to “Iubirea fraternă pe înţelesul profanilor”

 1. 1. dan Says:

  e un subiect care necesita o ampla discutie, dar stii foarte bine ca putem extinde ideile prezentate si asupra unor frati deja primiti in loja…nu il apar pe dl Tabuleac, pt ca nu am nici un motiv..dar cred ca exagerezi cu “iubirea fraterna” pt ca principiile masonice sunt perimate.sper ca unii frati se vor “trezi” si isi vor da seama ca masoneria nu este doar conjuncturala…am zis!

 2. 2. Phil Says:

  Parabola este prea subtilă ca să fie pricepută de cei vizaţi. Acolo, la Ipoteşti, spiritul lui Eminescu trebuie să fie venerat mai ceva ca la o mănăstire spiritul divin. Din păcate pentru voiu, cei din Botoşani, Dumnerzeu va dat un geniu pe care nu ştiţi să-l respectaţşi şi să vă folosiţi nde el pentru a fi respectaţi. Lipsa voastră de civilizaţie se cunoaşte. Mai ieşiţi în lume şi învăţaţi ceea ce vă lipseşte.

 3. 3. fundulea magda Says:

  botosaneni iubesc pe eminescu si locurile unde el s-a nascut sau a crescut impreuna cu familia lui. domnul dorian avea dreptate, la botosani era necesar a se face un memorial eminescu, el a facut pentru eminescu si cultura botosaneana mult mai mult decit altii, si nu se bate cu pumnul in piept , o face doar din dragoste pentru eminescu si poezie. e un om deosebit si e pacat ca cei de la consiliul judetean nu i-au oferit un post mai respectabil, poate chiar director la Ipotesti. de ce nu !
  daca la ipotesti domneste ura este meritul lui Musat, Cosereanu si Georgescu care aveau fiecare grupul lor de angajati , angajati care ii serveau si erau la rindul lor privilegiati. ceilalti erau amenintati , terorizati, tinuti la distanta de acel ,,trio grigorio,, …..iar dupa plecarea doamnelor de fier la pensie acei servili au ramas fara protectie, acum se gudura probabil pe linga cosereanu….dar sa nu uite ii rog ca ,,cine sapa groapa altuia cade in ea,, sau ,, ce tie nu-ti place altuia nu face,,

 4. 4. Fane Says:

  Cine este informat vreau sa-mi raspunda la o intrebare ?Este corect ca in numele lui Eminescu sa se devalizeze bani publici de multe miliarde cu achizitii
  dubioase .
  Orice om de bun simt prefera solutia domnului Tibuleac,pina la recuperarea fiecarui leu.

 5. 5. Doru Decuseara Says:

  Stimate domnule Rotundu, nu va cunosc, dar citind blogul dumneavoastra, imi dau seama ca aveti ceva de impartit cu domnul Tibuleac si cu actuala conducere a Memorialului Ipotesti. Cu parere de rau, va aduc la cunostinta, ca nu numai conducerea Memorialului este stabilita pe criterii politice, dar si oamenii care lucreaza acolo, sunt de cea mai joasa speta, incepand de la liderii de sindicat, si cum altfel, cand ei sunt sub patronajul unui lider de cartel, care in scoala generala, avea 4 la limba romana. Traiasca revolutia, ca a facut o facultate pe bani. Sunt singurul revolutionar din decembrie care, scarbit de tot ce se intampla in tara asta, nu mi-am luat certificatul de revolutionar, si nu am beneficiat de toate bunatatile ei. Unde erati la Revolutie domnule Rotundu? Ca sa puteti emite pareri si judecati de valoare, mergeti la Memorial si informati-va, nu scrieti articole din surse incerte, sau poate sunt amicii dumneavoastra si trebuie sa-i protejati. Oamenii de valoare nu se ascund in minciuni si imbecilitati , de frica pierderii unui loc de munca. Am scris aceste randuri dupa 21 de ani de la Revolutie, intrigat de mizeriile care se intampla in tara noastra si mai ales in judet. Intrebati-l pe d-nul Marcu, sau Stefan, sau Ilus, sau d-nul lider sindical al Cartel Alfa cine este Doru Decuseara. Am facut impreuna cu ei ziarul ATITUDINEA, avand un tel si un scop. Sa fie botosanenilor mai bine, nu sa ne ascundem dupa minciuni. Voi fi alaturi de d-voastra cand o sa fiti pe calea dreapte, cand n-o sa aplecati urechea la minciuni, si o sa va ajut, daca vreti cu adevarat sa curatati cultura din Botosani. Pana atunci va salut, si va doresc putere de munca! Doamne ajuta!

 6. 6. Ioan Rotundu Says:

  Pt. Doru Decuseară
  Dacă aşa ai înţeles promovarea celei mai mari personalităţi a culturii române, cu mici, bere, ţopăială şi înjurături birjăreşti atunci eşti demn de milă. Dacă tot ai dorit o polemică pe această temă, puteai să foloseşti o adresă de mail uzuală şi nu una fabricată. De obicei nu răspund la acest gen de comentarii, pentru că am lucruri mai importante de făcut. Ai încercat să-ţi ascunzi identitatea, pozând într-o persoană, chipurile dezinteresată, dar ai uitat că IP-ul calculatorului nu poate fi falsificat.
  Eu apăr valorile culturale ale acestui judeţ şi nu mizeria politică produsă de Ţâbuleac şi alţii ca el. La Memorialul Ipoteşti trebuie să mergi mai pios ca la o mănăstire. Şi aceasta nu numai din respect pentru genialitatea poetului, ci şi din respect faţă de lăcaşurile de credinţă şi morţii din cimitir.
  Sunt lucruri pe care oamenii instruiţi le înţeleg şi le respectă. Le mai respectă şi cei care au buna creştere de acasă completată cu anii de şcoală primară.

 7. 7. Doru Decuseara Says:

  Buna Dimineata!
  Nu apar pe nimeni d-le Rotundu, uitati ca societatea romana, pe langa mici, bere, topaiala, mai are si cultura semintelor de floarea soarelui.Cultura care in alte tari nu este asa de impamantenita ca la noi. Sunt apolitic, lucru care ma face sa vad mai usor defectele si slabiciunile oamenilor politici. Cat despre cultura, aici sunt multi care nu au dat pe la scoala, si nu pot recita o poezie de Eminescu. La Memorialul Ipotesti sunt oameni care nu au pregatirea necesara sa lucreze acolo, iar cei care ar fi in masura sa fie acolo, se lupta din rasputeri cu somajul si criza mondiala. Sunt multe lucruri, care d-voastra, ar trebui sa le aflati despre aceasta institutie de cultura. Dar si despre unii oameni de cultura din judetul nostru.
  Cat despre ID-ul meu de mes, sa stiti ca este unul foarte valabil, dar nu a fost folosit de mult timp, iar IP-ul calculatorului nu va ajuta cu nimic.
  Daca vreti sa va amarati sufletul, mergeti la Memorial, vorbiti cu oamenii de acolo, aflati nimicnicia si meschinaria unora, interesele altora, si o sa aveti intreaga dimensiune a dezastrului in care se afla cultura, similara cu cea a acestei tari.
  Va doresc o zi buna! Doamne ajuta!

 8. 8. Cineva impartial dar carfuia ii pasa Says:

  Intervin si eu in discutie caci imi pasa de ce intimpla in Botosani si cu Eminescu chiar daca nu sunt aproape e cei in cauza.Dar din ce am citit in timp pot spune ca mizeria de acolo pare a fi veche si creata in timp de cel ce a condus memorialul , Cosereanu care a adunat acolo aceasta categorie umana si cei din jurul lui. si care nu au avut interes sa sustina pe Eminescu ci propriile lor interese josnice. Ma mir ca dl.Rotundu nu vede asta sau se face ca nu vede nu stim de ce. Nu stiu daca Tabuleac a avut un interes sa-l puna pe acel Miluta care e clar ca nu are ce cauta acolo decit ca si contabil sau administrator poate. Dar as vrea sa traiesc ziua cind acolo se vor afla oameni care chiar fac ceea ce trebuie facut pentru Eminescu si pentru cultura noastra si nu pentru interesul personal cum mai scrie o semnatara de mai sus care il vede acolo pe un altul tot la fel din interese personale.Pacat de mindria acestul loc unde s-a nascut Eminescu si unde vin oameni sa se umple de seva poeziei In ce scrie dl Rotundu despre alte lucruri e destul de credibil si inclin sa-i dau dreptate dar cind vad cum despre ipotesti se vede atit de tare ca tine doar partea unora si nu vede adevaratii vinovati incit parca nu-mi mai vine sa-l cred nici despre alte lucruri .Pacat.ca e vorba aici despre Eminescu

 9. 9. Autorita Says:

  vai vai… pai se poate asa ceva ?

 10. 10. fundulea magda Says:

  domnule draga , mai lasa-ne cu piosenia si cu smerenia…..astea sunt doar pentru cel de sus, adica dumnezeu, pentru locuri ca cel de la ipotesti e necesara admiratia si poate parerea de rau pentru ce a indurat Eminescu in ultimii ani de viata…..ca daca ati citit ce a mai aparut in ultimul timp ….a fost un complot impotriva lui pus la cale de politicienii vremii pe care eminescu ii critica in ziar, pe ei si politica lor mirsava impotriva natiunii….si mai ales eminescu scria impotriva masonilor,,,din care facea parte si maiorescu….si asta i-a fost fatal…trebuia sa dispara din ziaristica….si a disparut saracul……la ipotesti e un loc pe unde a trecut si eminescu…..a fost si va fi cit e natiunea romana sa zicem cel mai mare poet….dar mai sunt si alti poeti romani la fel de mari….mi se pare ca prea il aparati pe fostul director de la ipotesti….la o institutie publica indiferent ce functie ai, director sau muncitor calificat tot un slujbas la stat esti, nu faci ce vrei cu banii care ti-au fost pusi la dispozitie…..ca vine vremea cind dai socoteala….ca si altii care au facut cum a facut cosereanu…….e..e….domnule rotundu dv. de ce nu va schimbati masina in fiecare an……. nu sunteti director la ipotesti, de asta……..e…e…..

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia