May 11

Primarul de Vorniceni, Gheorghe Corleciuc, este profesor la bază. Şi ca orice profesor este deschis la vorbă. Ieri, aflându-mă în comună pentru un timp mai îndelungat, am stat de vorbă cu el pe îndelete. Mi-a povestit despre multe aspecte de prin comună. Unele lucruri interesante, altele anoste.
Printre lucrurile interesante am aflat de la el că în comuna Vorniceni fermierii străini au cumpărat peste 500 ha teren agricol. De obicei au cumpărat pe la margine, adică departe de sat, chiar la vecinătatea cu celelalte comune. Iar preţul plătit a fost unul de mizerie. Nici măcar 1000 euro hectarul.
Fermierii străini, în special italieni şi germani, au cumpărat terenul de la oamenii bătrâni, aflaţi în imposibilitate de a-l mai lucra. Numai că pământul cumpărat nu este cultivat cu nimic. Pur şi simplu îl lasă pârloagă. L-am întrebat pe primar ce câştig şi de unde îl primesc, dacă lasă pământul pârloagă. La început nu ştia nici primarul, dar a aflat.
În ţara lor, fermierii italieni sau germani sunt încurajaţi să cumpere terenuri agricole în ţările Uniunii Europene cu indicaţia de a nu-l lucra. În schimb, în ţara lor, pe baza actelor de proprietate din România, fermierii primesc o subvenţie la hectar.
Pe lângă subvenţia primită în ţara lor, fermierii mai primesc subvenţie şi de la statul român. Pentru că nimeni din cei care ar trebui să verifice respectarea condiţiilor de acordare a subvenţiilor nu o face. Nu o fac cei de la Direcţia Agricolă şi Dezvoltare Rurală, nu o fac nici cei de la Agenţia de Plăţi  (APIA).
Prefectul Cristian Roman a înfiinţat fel de fel de comisii pe care le-a împuternicit să facă diferite controale tematice. Ştiu că va citi aceste rânduri. Să facă bine şi să mai iniţieze o comisie care să verifice în întreg judeţul ce suprafeţe de teren deţin în proprietate fermierii străini şi cum îl cultivă. De asemenea, dacă subvenţiile primite le-au meritat.
Îi spun de pe acum că va avea o mare surpriză, pentru că-i plin judeţul de fermieri italieni şi germani care mai de care mai şmecher. 

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Să mai pună prefectul de-o comisie!”

 1. 1. Alex Says:

  Felicitari pentru articol!Asa este,acesti “investitori” cumpara pe nimic terenuri in tot judetul ai apoi primesc subventia de la APIA fara sa il lucreze ceea ce este si ilegal.Fiind vorba de sute de mii de euro, chiar milioane totul e pastrat sub tacere !
  De asemenea distrug fermele autohtone cu complicitatea unor primari.Metoda este simpla:dde ce sa umbli dupa cate jumatate de ha,1 ha sa cumperi si sa comasezi …????s-ar putea sa dureze 5-6 ani,asa ca gasesti pe unii care au muncit de 10-15 ani in a aduna si comasa terenuri sub forma unor ferme productive dar neavand bani au luat terenul sub forma de arenda.Cauti proprietarii si le propui cumpararea terenului dat in arenda la fermierii romani acestia fiind de acord imediat.Mai ramane o problema:dreptul de preemptiune a fermierului roman dar se rezolva si asta printr-un cadou bine plasat la primarul comunei care iti elibereaza imdeiat certificat liber de sarcini pentru teren.
  In acest mod taranul ramane fara teren si fara o sursa de venit sigur din arenda,fermierii romani ajung sa lucerze gratis pentru “investitori” iar acestia raman cu subventiile si tot profitul!Asa e in razboiul economic:prostia se plateste!
  Acesta e metoda ilegala si profund imorala prin care ne vindem si ultimul bastion al independentei noastre economice!!!Trist!

 2. 2. Aly Says:

  Prefectul nu are timp de aşa ceva. El trebuie să-şi vândă florilede la serele din Zăiceşti.

 3. 3. vorniceneanul Says:

  erata: Numele primarului din Vorniceni este OVIDIU Corleciuc

 4. 4. radu Says:

  rog proprietarul blogului sä mã conctateze referitor la cea spus primarul .am dovezi cä a vândut 100hectare din imasul comunal la o margine asa cum a zis la Tãutesti la vândut tot lui Tenciuc.era teren ce ADS la dat pe timpul lui Boscalan iar primarul C.O a luat bani frumosi

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia