May 14

Sunt obişnuit să fiu oprit pe stradă şi întrebat câte în lună şi stele. De la teoria conspiraţiei la problema ţiganilor care au pus stăpânire pe centrul vechi al Botoşanilor. În ultimele zile întrebările s-au referit la faptul dacă dăm sau nu jos Guvernul Boc, dar au fost botoşăneni mai pragmatici şi m-au întrebat dacă este corect ca prefectul să anuleze permisele de conducere a unor persoane cu handicap fizic. La această ultimă problemă o să mă refer în comentariul meu.
Eram în biroul prefectului Cristian Roman, împreună cu Viorel Şertbănoiu, comisarul şef al IJP Botoşani, când a venit domnul Ciubotariu de la Permise auto cu o situaţie privind persoanele cu handicap fizic posesoare de permise de conducere auto. Nu ştiam ce intenţie are prefectul cu acea situaţie care cuprindea câteva mii de persoane, dar am fost de acord că sunt persoane pensionate pe motiv de handicap fizic fără să fie şi motive serioase pentru o astfel de decizie.
Ulterior am aflat de la reporterul pe administraţie publică precum că prefectul ar fi emis un ordin prin care a anulat o serie de permise auto unor persoane cu handicap fizic, mai ales de vedere. Au fost anulate peste 600 de permise.
Că prefectul are suspiciuni în privinţa unor pensionări pe motiv de handicap fizic, stă în puterea sa să ceară Comisiei de specialitate să revizuiască dosarele de pensionare. Numai un doctor de specialitate se poate pronunţa dacă o persoană suferă sau nu un handicap fizic care să impună pensionarea sa. Dar a anula permisul de conducere auto pe motiv că cineva a apreciat că fiind cu handicap de vedere nu poate conduce o maşină este deja o absurditate şi o decizie administrativă abuzivă.
Poţi suferi de retinopatie diabetică şi nu mai poţi citi sau vedea să scrii, motiv de boală profesională şi de pensionare. Dar asta nu înseamnă că nu poţi avea permis auto. Nu vezi corpul de literă la dimensiunea obişnuită de lucru dar asta nu înseamnă că nu vezi ditamai maşina, omul sau semnul de circulaţie.
Apoi, permisul auto s-a obţinut pe baza unui dosar prealabil, inclusiv viză medicală de la oftalmolog, după care a urmat examenul de specialitate. Permisul fiind obţinut în condiţiile legii, nu poate fi anulat decât tot în condiţiile prevăzute de lege şi nu prin ordin administrativ al prefectului.
Dacă prefectul are dovezi că s-au eliberat permise auto în condiţii nelegale, atunci trebuie ca mai întâi să ceară tragerea la răspundere penală a celor de la Permise, car au legiferat de iure o situaţie care de facto era nelegală.
Corect şi legal, prefectul trebuia ca mai întâi să ceară o anchetă a organelor de specialitate şi abia după ce avea concluziile finale să discernă ce măsuri se impun a fi luate. Prin ordinul emis prefectul a anulat sute de permise de conducere auto fără vreo bază legală. Pe fond intenţia sa o consider bună, dar ca formă de rezolvare una proastă şi abuzivă.
Aşa cum a anulat permisele auto, prefectul poate da un ordin să anuleze şi angajarea acelor funcţionari publici care s-au dovedit incompetenţi, anulându-le examenul. Ar fi de felicitat să dea un astfel de ordin  şi am scăpa de birocraţii incompetenţi. Dar n-o poate face pentru că ei au fost angajaţi în baza unui examen organizat în condiţiile legii şi orice instanţă de judecată i-ar repune pe post cu plata din urmă a salariului.
Iată de ce anularea permiselor auto de către prefect printr-un ordin administrativ nu este o formă legală şi poate fi privită ca un abuz de funcţie. Când am publicat pe blog lista cu politicienii botoşăneni care ar putea avea probleme dacă se va declanşa o nouă revoluţie, prefectul Cristian Roman figura cu reproşul că face comerţ cu flori pe banii publici. Eu l-aş fi înscris cu acest abuz de funcţie. Este mult mai consistent şi care a produs consecinţe dramatice.
De exemplu, se discută prin Botoşani că  unui handicapat fără picioare i s-a anulat permisul pe motiv că neavând picioare nu poate conduce. Ori maşina sa are toate comenzile pe volan. Chiar lângă Primăria Botoşani se află un patron de restaurant cu ambele picioare paralizate, care conduce o Dacie special amenajată pentru astfel de persoane. Ioan Bâgu se numeşte patronul şi este pensionar pe motiv de handicap fizic. Nu ştiu dacă a fost afectat de ordinul prefectului, dar ştiu că a fost pensionat din activitate, după ce a fost paralizat în urma unui accident auto. Ce vrea acum prefectul? Să-i anuleze pensia, o brumă de recompensă că a rămas invalid pe toată viaţa sau să-i anuleze permisul auto că n-are picioare? La ce-i ajută formula de patron, când el nu mai este om întreg?
Eu aş privi decizia prefectului mai degrabă ca o formă pripită şi slugarnică faţă de Guvernul Boc de a-i determina pe unii pensionaţi pe motiv de handicap fizic să renunţe la pensie şi astfel să aducă economii la buget.  Iată cum Guvernul Boc transformă oamenii oneşti şi respectaţi în mici monştri care generează monstruozităţi.

written by Ioan Rotundu


10 Responses to “Intenţia prefectului este bună, calea aleasă este proastă”

 1. 1. liviu Says:

  Multumesc ca ati abordat subiectul. Nu stiu daca despre mine era vorba in exemplul cu handicapatul fara picioare… Daca doriti alte detalii despre cum m-a vizitat un politist sa ii dau permisul si cum l-am trimis la plimbare pt ca nu are dreptul sa imi ceara asa ceva pina nu imi prezinta foaie oficiala de la medic cum ca-s inapt pt a conduce… dati un mail.
  Asa sintem tratati mai nou in romania? sintem acuzati de fals, de o infractiune, se iau masurile impotriva noastra (ridicarea permisului) si apoi sa umblam de prosti sa demonstram noi ca avem noi dreptate si ca sintem nevinovati…
  Am facut cerere la politie sa imi transmita raspuns oficial cu baza legala a acestui abuz. Si asa ne da fericirea afara din casa, mai aveam nevoie si de un politai sa ne bata la usa sa ne ia si libertatea de miscare…
  La plecare, vazind ca nu ii dau permisul in original politistul m-a asigurat ca daca voi fi prins in trafic… se cheama infractiune… Uite asa am ajuns infractor in România !

 2. 2. QQQ Says:

  Jenant. Cred că asta este rezultatul incompetenţei sau din dispreţului faţă de lege. Şi una şi alta ar fi la fel de grave. Dacă-i vorba de incompetenţă atunci prefectului ar trebui să-i crape obrazul de ruşine şi să se ascundă. Dacă e vorba de dispreţ pentru lege şi de apucături dictatoriale, atunci îl vor ascunde alţii … după ce se va procopsi cu plângeri penale pentru abuz în serviciu. Şi apoi câtă făţărnicie… pe de o parte primarul a amenajat locuri de parcare pt. handicapaţi, care au fost transformate în capcane în folosul celor de la HSR, iar prefectul le anulează permisele, dar capcanele au rămas… … Sunteţi nişte ingineri frustraţi care nu v-aţi găsit locul în economia românească şi v-aţi apucat să faceţi politică … şi pe jurişti şi pe economiştii. Îmi pare rău domnilor dar guvernaţi cu curul… Scuzaţi-mi expresia… dar nu meritaţi alt limbaj din partea electoratului.

 3. 3. Gopo Says:

  Prefectul este incoinştient. Acum când se apropie furtuna el toarnă gaz pe foc. O să-l linşeze oamenii.

 4. 4. Baba Novac Says:

  Sluga lui Boc. O să-i iasă pe ochi mintenaş. Las că-ţi vine rândul Cristinel şi o să-ţi blastemi şi ziua în care te-ai născut. Cu poporul nu-i de glumit.

 5. 5. Coresi Says:

  Ce nenorocit n-a mai avut de cine se lua chiar de handicapaţi cei mai nenorociţăi dintre noi. Ce suflet are acest om?

 6. 6. mircea Says:

  Mai, eu nu spun ca nu au fost abuzuri in acordarea gradelor de handicap sau chiar falsuri in acordarea permiselor de conducere. Dar nu asa se procedeaza… sa inceapa de la politaii care iau mita pentru a elibera permisul, sa inceapa de la piedone pe care nu il deranjeaza absolut nimeni sa il intrebe cum de a luat permis pentru toate categoriile intr-un singur pas, la arges. Chiar si in cazul oamenilor cu handicap… sa se vada exact legea, sa demonstreze ca sint inapti pentru a conduce masini si abia atunci sa ridice permisul. In rest… ce atributii are prefectul in a anula acte emise de politia rutiera???

 7. 7. roger Says:

  cristiane, alcoolul cu care ai innebunit lumea si ai dezbinat familiile iti iese pe ochi.alcoolul ala de contrabanda care a produs evaziunea in romania bre. sa nu fugi in sediul PDL cind vine puhoiul peste tine, esti apolitic si te descurci singur, nu? acuma ti-ai bagat sexul si in handicapati si ai abuzat de oamenii neajutorati care si-au dobindit niste drepturi constitutionale. un apolitic ca tine ce cauta la sedinte de partid frate?

 8. 8. Petrolistul Says:

  FILTRUL……. ADMINISTRATORULUI este perfect !

 9. 9. Petronius Says:

  Inainte de a evalua activitatea unor oameni precum Flutur si Roman, n-ar strica sa analizam putin daca poate fi vorba de vreo comparatie intre cei doi si predecesorii lor de dupa 90. Si nu ma refer doar la statura lor de lideri sau la competenta in probleme de administratie, ci si la realizarile lor, la interesul manifest de a face ceva util comunitatii. Faptul ca vremurile sunt asa cum sunt nu are cum sa nu se intoarca si impotriva lor, oricat s-ar stradui sa faca bine, in conditiile in care nu au cum sa actioneze singuri, ci depind mai mult sau mai putin si de echipa sau de limitele puterii de actiune. Pe de alta parte, n-ar strica sa-i privim in mod rational si pe toti seralistii, absolventii de pseudofacultati si tot neamul lor adormit si neadormit care, pe plan local, isi fac deja jocul de picioare pentru a accede ei pe posturi si sa socotim cam de ce ar fi in stare fiecare. Apoi sa tragem concluziile de rigoare, fiecare dupa cat il duce capul. Pentru ca noi toti, destepti fiind – nu-i asa ? – judecam omul si nu sigla partidului sau nu stiu ce insemne mai mult sau mai putin goale de continut.

 10. 10. Petronius Says:

  Inainte de a evalua activitatea unor oameni precum Flutur si Roman, n-ar strica sa analizam putin daca poate fi vorba de vreo comparatie intre cei doi si predecesorii lor de dupa 90. Si nu ma refer doar la statura lor de lideri sau la competenta in probleme de administratie, ci si la realizarile lor, la interesul manifest de a face ceva util comunitatii. Faptul ca vremurile sunt asa cum sunt nu are cum sa nu se intoarca si impotriva lor, oricat s-ar stradui sa faca bine, in conditiile in care nu au cum sa actioneze singuri, ci depind mai mult sau mai putin si de echipa sau de limitele puterii de actiune. Pe de alta parte, n-ar strica sa-i privim in mod rational si pe toti seralistii, absolventii de pseudofacultati si tot neamul lor adormit si neadormit care, pe plan local, isi fac deja jocul de picioare pentru a accede ei pe posturi si sa socotim cam de ce ar fi in stare fiecare. Apoi sa tragem concluziile de rigoare, fiecare dupa cat il duce capul. Pentru ca, noi toti, destepti fiind – nu-i asa ? – judecam omul si nu sigla partidului sau nu stiu ce insemne mai mult sau mai putin goale de continut.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia