May 18

Ieri am filmat în comuna Roma pentru emisiunea mea de vineri de la TV Somax intitulată „Lumea lu’ Rotundu”. M-am interesat de la primar dacă fostul deputat în Marea Adunare Naţională şi „Erou al Muncii Socialiste” Mihai Bârliga mai trăieşte. După socoteala mea omul ar fi trebuit să aibă peste optzeci de ani şi deci mai puţine şanse de a-l găsii în viaţă.
Aflând de la primarul Constantin Humelnicu că trăieşte, am ţinut să-l introduc în reportajul meu, aşa că i-am bătut în poartă.
Deşi au trecut mulţi ani de când nu ne-am mai văzut, omul m-a recunoscut şi a acceptat să fie filmat. Ne-am aşezat pe pragul casei şi am boscorodit câte ceva din vremurile de demult. La cei 85 de ani ai săi, Mihai Bârliga arată sprinten nu numai la trup, dar şi la minte. Din vorbă în vorbă am ajuns şi la modul în care se votau legile pe vremea când era deputat în MAN.
Pe atunci, mi-a relatat Bârliga, lucrurile erau foarte serioase. Legile se dezbăteau în comisii, aşa cum se dezbat şi acum în Parlament. Preşedinţii de comisie ascultau cu atenţie propunerile deputaţilor veniţi din judeţele ţării, le notau, dar nu le comentau în nici un fel. Nimeni nu îndrăznea să-l contrazică pe Ceauşescu, aşa că în final se vota legea pusă în mapă.
Şi acum, spunea Bârliga, legile se discută în comisiile din Parlament, se dezbat, dar de votat se votează cum spune preşedintele Băsescu.
M-a întrebat Bârliga şugubăţ: „Care-i diferenţa dintre noi de atunci şi cei de acum?” A trebuit să recunosc că nu-i nici o diferenţă. Ba este o diferenţă, m-a contrazis Bârliga: „Când noi intram în sala MAN, nimeni nu citea ziarul sau să adoarmă cumva. Acum  ori dorm, ori citesc ziarul, ori se uită la filme porno”. N-am avut argumente să-l contrazic, pentru că aşa stau lucrurile prin Parlamentul nostru de astăzi.
Şi a mai constatat Bârliga cu sunt mulţi cei prin actualul Parlament pe care îi ştie de la tineretul comunist condus de Nicu Ceauşescu. Atunci au făcut legi pentru Ceauşescu, acum le fac pentru Băsescu. Bârliga nu regretă regimul comunist dar nici nu se bucură de prezentul capitalist. Potrivit constatării sale, când comuniştii au venit la putere, ţăranii şi muncitorii au distrus multe conace şi clădiri ale regimului burghezo-moşieresc, deşi acele clădiri le puteau fi utile. După 1990, neavând conace de distrus, ţăranii şi  muncitorii au distrus CAP-urile, fabricile şi uzinele, deşi le-ar fi putut fi de mare folos  Am cugetat la spusele lui Bârliga şi din nou a trebuit să recunosc că are dreptate.
Dacă stau şi mă gândesc bine, mulţi din cei care astăzi, mai ales în aceste zile, regretă timpurile lui Ceauşescu, au dreptate. Şi de cumva, Doamne fereşte!, se va burzului lumea, cei asupra cărora îşi va descărca necazul sunt cei avuţi. Se va repeta istoria anului 1907, dar la o altă scară şi dimensiune istorică. Numai bogaţii vremii, preocupaţi să-şi sporească averile, nu mai au ochi vă vadă şi minte lucidă să înţeleagă ce li se poate întâmpla. Au să afle ei mintenaş!

written by Ioan Rotundu


4 Responses to “Bârliga are dreptate!”

 1. 1. ion Says:

  Asta se vrea articol serios?Stim cine a fost barliga

 2. 2. Ioan Rotundu Says:

  Ioane, cum de te-ai rătăcit pe acest blog, că ce scriu eu aici nu-i pentru puterea ta de înţelegere. În primul rând că acest comentariu nu este un artciol pentru simplu fapt că un blog este locul unde proprietarul lui îşi expune propriile gânduri şi impresii despre viaţă şi evenimentele ei. În al doilea rând, comentariul are rostul lui şi are un mesaj încifrat adresat celor care ştiu să-i pătrundă sensul. Ştii cine a fost Bârliga poate, dar ce-a reprezentat el în epoca regimului comunist mă îndoiesc că ştii. Pentru că dacă ai fi ştiut, ai fi înţeles şi sensul comentariului meu.
  Mai citeşte, că ai nevoie, după care încearcă să polemizezi.

 3. 3. stuart Says:

  parerea mea

 4. 4. stuart Says:

  nu il cunosc pe dl barliga, ci doar ce stiu din spusele “oamenilor buni si batrani”.si ei asa cum sunt, cu palmele crapate de munca la camp si au trait vreumurile trecute , dar parca din ce in ce mai prezente din punct de vedere al exprimarii opiniei libere, spun ca intr adevar a fost un “om” sigur, cu bunele si cu relele sale.sa nu uitam unde isi avea sediul abatorul care primarul se lauda k ii aduce sute de milioane lunar, daca sub indrumarea d lui barliga nu se construiau acele grajduri care mai apoi au fost reconditionate si folosite in alte scopuri.(de ce nu s a dus cazacut la nicseni de exemplu sa faca abator?).asa k de criticat e usor, dar uite un exemplu “de pe timpul comunistilor” k daca nu se facea atunci nu exista un punct de plecare pt nimic in ziua de azi

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia