May 20

După ce ieri a apărut materialul intitulat „Subvenţia la păşune, un tort pe care băieţii deştepţi l-au împărţit frăţeşte” am primit mai multe telefoane de felicitare şi două de nemulţumire. Primul a sunat Marcel Butnaru, localnicul din Brătenii haiducului Coroi, cel care ne-a adus la cunoştinţă hoţia pusă la cale pe seama subvenţiei la păşune. Omul şi-a manifestat nemulţumirea că ce-am scris prea a fost cu mănuşi, că hoţii din Primăria Dobârceni nu s-au speriat şi vor continua să-şi facă de cap.
Poate că dacă îl locul meu ar fi fost adevăratul haiduc Coroi, i-ar fi aşteptat pe hoţii din primărie la colţ de pădure, fie la cel de intrare sau de ieşire din Dobârceni, şi i-ar fi pedepsit în felul său. Adică i-ar fi potcovit pe talpa goală, fie i-ar fi mângâiat pe spinare sau la fund cu funia împletiră din curmeie de tei muiată în apa din bulhacul de sub pădure.
Nefiind asemenea haiducului Coroi, eu mai am încredere în haiducii justiţiei democrate. Poate că hoţii pe seama banilor publici, dacă sunt cu adevărat hoţi, vor fi legaţi fedeleş, aşa cum făceaucu hoţii  jandarmii din aceleaşi vremuri ale lui Coroi, şi târâţi în faţa legii. Mai mult de a scrie, eu n-am alte mijloace la dispoziţie. Aşa că, Butnaru, dacă nu-i mulţumit de ce am scris, fiind bărbat în putere şi zdravăn la trup, să smulgă leuca de la căruţă şi să facă ordine pe imaş cu cei care s-au declarat a fi noii stăpâni. Poate începe chiar cu cei din primărie, că ar fi mai aproape de adevăr şi eu n-am a mă supăra.
Cel de-al doilea care m-a sunat a fost chiar molcomul primar al Dobârcenilor, fostul miner Simion Hodan. Precum un piţigoi, primarul a ciripit la mine afirmaţia că ce-am scris este o minciună, că el n-a declarat că a dat vreun ban domnului Dănilă, şeful Oficiului de Consultanţă Agricolă Botoşani. M-a uitat din nou peste articol, curios să văd şi eu unde am scris ce-a declarat primarul când am stat cu el la taifas. Şi n-am găsit reprodusă nicio declaraţie de-a sa. Normal, de vreme ce nici nu l-am citat. Am ascultat şi înregistrarea audio şi în afară de spusele viceprimarului, nimic nou sub soarele vieţii Dobârcenilor.
Este drept că am scris de ceva bănuţi păpaţi de către cei de la Consultanţa Agricolă, dar ce am scris este greu de înţeles de primarul Hodan, pentru că-i vorba de o sinteză a informaţiilor expusă într-un context de nivel judeţean şi nu punctual pe comuna Dobârceni. Dacă primarul crede că experienţa sa din minerit se potriveşte şi cu stilul jurnalistic al unei anchete, trăieşte într-o mare eroare. Una este să transpiri în mină, fie ea şi de suprafaţă, pentru a susţine dictonul „Noi muncim, nu gândim!” şi alta este să transpiri în faţa unui text pentru a-i înţelege sensul.
Ce-am scris eu în articolul invocat n-a fost pentru primarul Hodan ci pentru cei care cunosc pe propria piele cum sunt jecmăniţi de grupuri care căpuşează banii publici în dauna câştigului pentru munca lor cinstită. Iar cei la care m-am referit au înţeles exact sensul celor scrise de mine, unii chiar au şi comentat.
Dacă cei din Dobârceni şi-au dorit un primar miner, adică cu origine muncitorească, sănătoasă, aşa cum şi în regimul comunist se promovau astfel de muncitori tot în funcţia de primar, este treaba lor, problema lor. Dar când minerul se răţoieşte la mine, este problema mea. Iar eu îmi rezolv problemele în mod public, că n-am nimic de ascuns.
Aşa că îl înştiinţez pe primarul miner că va trebui să se reîncarneze de vreo trei ori de acum înainte, timp în care să stea cu burta pe carte, să muncească gândind, după care vom putea polemiza. Până atunci eu voi continua să scriu, adăugând şi alte cărţi la cele scrise până acum, iar el va continua să citească fără a înţelege vreo iotă. Trăim în lumi diferite şi fără putinţa de a se intersecta. Asta e, Simioane!

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Asta e, Simioane!”

  1. 1. elvira50 Says:

    domnule ROTUNDU……. ARTICOLUL ESTE BUN ,DAR DIN PACATE CEI DIN PRIMARIE SE INGRAJA VAZIND CU OCHII AVERILE
    CUM II PUTEM OPRI?

  2. 2. COSTEL Says:

    cum de are cineva curajul sa intre in turma din primaria Dobarceni.Aici se fura cu acte ca la Palatul Victoria.Va felicit totusi ca ati incercat sa faceti ceva pt comunitate,dar sigur totul va rame ca inainte.Eu am fost consilier local in acest mandat dar nu au incaput de mine si m-au eliminat ilegal,bagand in locul meu unul care sa le faca pe plac.HOTIA DIN PRIMARIA DOBARCENI VA DISPAREA CAND VA AJUNGE REGELE MIHAI SOTUL REGINEI ELISABETA A-II-A,

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia