May 26

Indiscutabil că Florin Ţurcanu poate concura cu succes copii pe care Virgil Ianţu îi aducea la emisiunea sa „Copii spun lucruri trăsnite”. Căci deputatul liberal, de la înalta tribună a Parlamentului României, rosteşte lucruri trăsnite. Ieri, ciobănaşul din Dracşani a fost răsfăţatul Antenelor lui Voiculescu, fiind mediatizat cu declaraţia sa că el renunţă la banii pentru cazarea de la Hotelul Bucureşti, unde se lăfăiesc aleşii poporului, şi va dormi în rulotă.
Trec peste populismul pueril cu care ciobănaşul crede că ne poate prosti. Trec şi peste ingenuitatea cu care moderatorii Antenei 3 au luat de bună declaraţia lui Ţurcanu şi mă opresc la ţiitoarea ciobănaşului, domniţa Roxana.
Dacă Ţurcanu este obişnuit să doarmă la stână, acoperit cu vreo dulamă  prin care foşnesc în voie purecii şi căpuşele, doamna Roxana este o fire plăpândă, gingaşă de ţi-i frică s-o atingi şi cu o floare. Ar fi păcat de floare! O aşa doamnă, crescută cu fiţe, nu cred că va accepta nici în ruptul capului să doarmă într-o rulotă. Mai ales că în ultima perioadă doamna Roxana umblă gătită precum fiţele bucureştete, semn că nu-şi pierde timpul de pomană prin Bucureşti.
Apoi, de când Roxana îl secondează pe Florin la Bucureşti, în cuibuşorul lor de nebunii din Hotelul Bucureşti, prin buzunarul ciobănaşului bate vântul a pustiu. Motiv să nu credem nicio iotă din declaraţia sa cu renunţatul la banii de hotel şi dormitul în rulotă.
Eu cred altceva. Marea dragoste dintre Florin şi Roxana este pe cale a se destrăma, că Roxana este fată jucăuşă la minte, ştie a privi galeş şi vorbi din ochi limbajul dragostei nestatornice. De când i-a devenit ţiitoare lui Florin a cam trecut ceva timp şi n-ar trebui să ne mirăm dacă vom auzi într-una din zile că Roxana cea luxoasă are alte pretenţii, mai conforme cu lumea bună şi tot mai neconforme cu viaţa searbădă ce miroase prea acru a dulamă.
În viaţa sa croită de drumurile transhumanţei, Florin n-are inspiraţii mioritice pastelate natural pentru a o face pe Roxana să nu se lase cuprinsă de plictiseală. Îl vedeţi pe Florin stând noaptea sub plasa de la stână, alături de mioarele încă neîncercate de berbec, privind Luceafărul şi recitându-i Roxanei versuri din Heine, pline de romantismul de a cărui farmec n-a scăpat nici Eminescu? Eu nu-l văd decât stând la o masă în restaurant şi înfulecând ceafă la grătar, mârâind către Roxana vorbe deocheate şi cu subînţelesuri sexuale, caşul şi zerul dulce din tinereţe prelungindu-i virilitatea şi în ziua de astăzi. Dar numai cu virilitate, fără şoapte dulci şi  tainice, orice femeie se plictiseşte. Iar unele guri rele, invidioase poate, spun că Roxana s-a cam plictisit de viaţa din camera de hotel şi ar vrea diversitate spirituală.
Eu cred că nici măcar din populism Ţurcanu n-a declarat ce-a declarat. Cred că omul simte care-i adevărata dimensiune a vieţii sale. Iar viaţa într-o rulotă i se potriveşte, căci aduce cu cea de la stână, după care pare a tânji de-o vreme încoace.
Aşa se întâmplă când cizmarul se ridică peste calapod iar ciobanul confundă Parlamentul ţării cu stâna părinţilor.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia