May 31

Aflându-mă vineri şi sâmbătă la Hunedoara, la un simpozion cu participare a reprezentanţilor din aproape toate judeţele ţării, mi-a fost dat să aud un lucru care m-a lăsat cu gura căscată şi fără replică. N-am crezut că voi trăi să aud asemenea fapte puse pe seama preşedintelui Băsescu, fapte care nu sunt lipsite de logică şi adevăr.
Despre ce este vorba? Toate măsurile  luate de Guvernul Boc împotriva salariaţilor bugetari sunt de fapt decizii ale preşedintelui Băsescu asumate în faţa celor de la FMI. Când preşedintele Băsescu a primit la Cotroceni delegaţia FMI, reprezentanţii Fondului aveau formată concluzia că România trebuie să majoreze cu câteva procente TVA-ul şi să renunţe la cota unică de impozitare, ajustând-o faţă de anumite categorii, adică să fie majorată pentru cei bogaţi.
Spre surprinderea delegaţiei FMI, preşedintele Băsescu i-a anunţat că el are în vedere o altă cale de îmbunătăţire a veniturilor la buget. Şi le-a expus măsurile gândite de el asupra salariaţilor din sistemul bugetar. Cum reprezentanţii FMI erau interesaţi de rezultatele măsurilor de consolidare a bugetului şi nu de conţinutul acestora, n-au avut nimic împotrivă.
Ce anume l-a determinat pe Băsescu să-i sancţioneze pe bugetari cu aplicarea unor astfel de măsuri? Şi aici vine informaţia care m-a lăsat perplex. După alegerile prezidenţiale din toamna anului 2008, preşedintele Băsescu, care şi-a înnoit mandatul cu voturi la limită, a făcut o analiză a modului în care au votat românii din ţară. Iar analiza făcută de specialiştii tocmiţi a evidenţiat faptul că Băpsescu n-a fost susţinut la vot de către salariaţii din sistemul bugetar, aceştia votându-l pe Mircea Geoană.
Când i s-au prezentat aceste concluzii la Cotroceni, concluzii considerate strict secrete, se spune că preşedintele Băsescu ar fi avut un accent de furie. Când s-a mai calmat, a jurat să se răzbune crunt pe bugetari.
Dacă avem în vedere atitudinea sa faţă de bugetari, începând cu anul 2009, constatăm că Băsescu în mod constant a clamat în faţa românilor faptul că veniturile ţării sunt consumate de către sistemul bugetar. Să ne amintim de încercarea sa din anul 2009, când şi-a dorit o reducere a numărului de salariaţi bugetari. Numai că premierul Boc a ales o cale juridică greşită, iar Curtea Constituţională a României a sancţionat cu nulitatea măsura luată. Dar preşedintele Băsescu n-a renunţat la răzbunarea sa şi a reuşit să impună, prin Guvernul Boc, acel concediu forţat şi fără plată.
Numai că răzbunarea din cursul anului 2009 nu l-a mulţumit. Aşa că, pe motiv de FMI, a găsit prilejul de a-şi continua răzbunarea. Aşa se face că Băsescu a venit în faţa celor de la FMI cu contrapropunerea de a diminua veniturile bugetarilor.
Am mai auzit la Hunedoara, unde cei cu care am discutat sunt deţinătorii unor înalte funcţii în stat şi bine informaţi, că răzbunarea lui Băsescu pe cei din sistemul bugetar este abia la început. Vor mai fi luate şi alte măsuri împotriva lor. Cum aceste fapte au o înlănţuire logică, ele devin credibile. Din nou recurg la înţelepciunea populară care ne avertizează să ne ferim de omul roşu, spân şi însemnat. Preşedintele Băsescu este şpanchi, adică om însemnat. El ne-a demonstrat că nu uită şi nu iartă!

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia