Jun 04

(Continuare la comentariile Cum putem scăpa de maleficul Băsescu  şi Băsescu a fost arestat. Ce facem mai departe?)
Cum spuneam în comentariul de ieri, cauzele la ceea ce se întâmplă în aceste zile în România nu trebuiesc căutate numai în interiorul ţării, la clasa politică şi guvernanţi. Trăim cu adevărat o criză economică mondială, numai că preşedintele Băsescu şi premierul Boc n-au înţeles acest lucru nici la doi ani de la declanşarea acesteia.
Actuala criză economică mondială nu prea are similitudine cu cele de până acum. Nici cei mai prestigioşi analişti economici, nici cei mai competenţi economişti care se ocupă de fenomenul economic al globalizării n-au putut anticipa apariţia crizei pentru că ea nu s-a manifestat în fazele incipiente cu cele cunoscute nouă.
Omenirea a trăit crize mondiale agricole generate de supraproducţie, crize mondiale de foamete generate de ani agricoli secetoşi sau calamitaţi de fenomenele naturale, a trecut prin crize economice precum cea din 1929 – 1933 sau crize financiare ca cele generate de Primul şi Al Doilea Război Mondial. Absolvenţii de facultăţi de profil economic au învăţat la cursul de Doctrine economice aceste lucruri. Eu le-am învăţat în Facultatea de drept într-o formă restrânsă, sintetică dar relevant pentru a avea o imagine de ansamblu asupra acestui subiect. Am aprofundat subiectul citind şi alte cărţi de specialitate, fiind atras de frumuseţea tezei despre teoria conspiraţiei internaţionale.
Revenind la actuala criză, ea a fost generată nu de supraproducţia mărfurilor ci de o criză financiară bancară generată de supraoferta imobiliară. Băncile, în special cele americane, au acordat credite cu facilităţi incredibile (creditul cu buletinul), stimulând consumul de bunuri şi creşterea investiţiilor imobiliare a căror preţuri a urcat mult peste cel real. Când plasamentul de credite a atins saturaţia, piaţa imobiliară a rămas fără cerere iar preţul investiţiilor realizate s-a prăbuşit. Băncile s-au trezit că garanţiile luate în contul creditelor imobiliare s-au devalorizat şi ele nu mai au căi de recuperare a creditului acordat.
Ce-au făcut băncile? Au stopat acordarea creditelor, ceea ce a redus drastic consumul. Abia după ce s-au consumat aceste faze, au apărut fenomenele crizei cunoscute economiştilor: supraproducţia. Pentru că fabricile s-au trezit cu producţia pe stoc, fiind redusă drastic cererea. Iar patronii au luate măsuri de urgenţă: reducerea forţei de muncă pentru a reduce cheltuielile cu salarizarea.
Ce se caută în prezent de către ţările afectate de criză? Se caută căi de relansarea producţiei şi crearea de noi locuri de muncă. În urmă cu 50 de ani o astfel de blocare în dezvoltarea economică s-ar fi rezolvat în stilul celui de Al Doilea Război Mondial. Un război mondial generează distrugeri de bunuri materiale, reduce populaţia prin pierderi de vieţi dar apoi asigură relansarea economică pentru a se reface ce s-a distrus.
Acum nu putem vorbi de un Al Treilea Război Mondial, care-şi face simţită nevoia pentru că economia mondială a ajuns la saturaţie şi nu mai poate creşte, războaiele locale, regionale fiind insuficiente să asigure relansarea acesteia. Aşa că ţări precum SUA, Germania, Franţa etc. sunt în căutare de pieţe noi de desfacere. Băncile stau şi aşteaptă o creştere a cererii de credite pentru producţie. Aici să băgăm în ecuaţie teoria conspiraţiei.
Lărgirea cadrului geografic şi economic al Uniunii Europene a dăunat grav economiei americane. Introducerea monedei unice, euro, a obligat dolarul să se retragă de pe pieţele ţărilor europene şi să se creeze un excedent de monedă pe care băncile l-au plasat în credite ieftine..
Poate că nu întâmplător criza s-a declanşat din SUA. Poate că nu întâmplător FMI-ul, ca bancă controlată integral de SUA, a încurajat Grecia să mintă în rezultatele sale economice, lovind în moneda euro. Să ne amintim de rolul şi rostul Comisiei Trilaterale înfiinţată de SUA, Japonia şi ţările europene occidentale pentru a colabora economic. Uniunea Europeană a deturnat scopul Comisiei Trilaterale, ceea ce nu putea conveni americanilor.
Fenomenul este mult mai complex şi extrem de incitant. Criza n-a afectat prea mult Japonia şi China, nici Rusia iar SUA îşi revine uimitor. A afectat ţările din Uniunea Europeană, şi nu întâmplător Pentru Uniunea Europeană se conturează două aspecte periculoase: revolte sociale violente precum în Grecia sau degenerarea în conflicte armate. Adevăraţii conducători ai ţărilor europene sunt conştienţi de aceste aspecte şi caută soluţii de relansare economică menite să evite conflictele, oricare ar fi ele.
Revenind la România, preşedintele Băsescu sau premierul Boc habar n-au de aceste complicaţii economice mondiale, deşi avem economişti competenţi care au tras semnale de alarmă, fără să fie luaţi în considerare. Cei din UE sunt îngrijoraţi de măsurile luate de Băsescu pentru că ei nu doresc în România violenţe stradale. FMI-ul s-ar bucura, de aceea a acceptat cu largheţe şi bucurie ascunsă propunerile preşedintelui Băsescu de a tăia din salariile bugetarilor şi pensii. În ambiţiile sale demente de a se răzbuna pe bugetari şi pensionari pentru că l-au votat pe Geoană, preşedintele Băserscu poate declanşa o catastrofă care să depăşească graniţele ţării.
De aceea trebuie înlăturat, indiferent de procedura utilizată. Numai că pentru aşa ceva trebuie curaj, ceea ce cam lipseşte parlamentarilor noştri şi clasei politice. Sunt convins că îndepărtarea lui Băsescu din funcţia de preşedinte nu va stârni proteste din partea UE. Doar cei de la FMI se vor alarma că nu le va reuşi planul care-l au asupra României.

written by Ioan Rotundu


5 Responses to “Ambiţiile demente ale preşedintelui Băsescu”

 1. 1. QQQ Says:

  Abia acum ai avut o opinie pertinentă. Şi da… Băsescu trebuie îndepărtat de clasa politică, nu de vreo juntă militară. De clasa politică eventual care să fie ajutaţi din umbră de servicii… şi numai de servicii.

 2. 2. persanu Says:

  Nea Ioane, ai intors oistea ca la…Hunedoara. Ce ai cu Base bre, cel mai…cel mai…cel mai Ceausescu?

 3. 3. zazania Says:

  Sugerati o lovitura de stat, domnule?
  Am sau nu unda verde ca sa lansez intrebarea?

 4. 4. Ioan Rotundu Says:

  Reţinerea unui demnitar al statului care se face vinovat de trădarea intereselor naţionale şi subminarea economiei naţionale nu înseamnă lovitură de stat. Nu este vorba de arestarea Guvernului Boc ci de pericolul iminent prezentat pentru naţiunea română de către preşedintele Băsescu. Constituţia României prevede înlocuitor pentru preşedinte, deci nu se produce o scimbare de putere prin lovitură de stat şi preluarea puterii de către o grupare nelegitim aleasă..

 5. 5. Ion Stoiciuc Says:

  Foarte bine că aduceţi în discuţie Teoria conspiraţiei.Deocamdată orce preşedinte sau guvern ar veni trebuie să se supună regulilor jocului şi dv.ştiţi bine acest lucru,căderea unui preşedinte a unui guvern sunt elemente ale conspiraţiei.Citind pe Internet multe lucruri despre masonerie vă întreb :ce legătură există între criza actuală şi masonerie?Vă pun acestă întrebare că sunteţi în măsura să daţi un răspuns.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia