Jun 14

Sâmbătă am dat o raită prin comuna Rădăuţi Prut, pentru a vedea ce mai fac foştii sinistraţi de pe urma inundaţiilor provocate de apele Prutului în vara anului 2008. Am discutat cu lume necăjită, abandonată de autorităţi. Lipsa unei mize electorale, aşa cum a fost pe tot parcursul anului 2008, a determinat autorităţile locale, judeţene şi centrale să aibă alte preocupări.
Odată cu casele, apele Prutului le-a luat sinistraţilor şi amintirile despre anii petrecuţi în casa părinţilor, amintirile despre bunici şi jocurile cu colegii din mahala. În locul acestor pierderi irecuperabile în plan spiritual s-au ales cu nişte promisiuni politice înfăptuite doar parţial.
Atraşi de promisiunile preşedintelui Băsescu, ale ministrului Blaga, care le-au călcat de mai multe ori bătătura, sinistraţii au votat masiv cu candidaţii PDL şi preşedintele Băsescu.
Aşa se face că în momentul de faţă primarul comunei Viorel Nichiteanu şi viceprimarul Gheorghe Uţă sunt pedelişti iar deputatul din Colegiul Darabani, de care aparţin este pedelistul Stelică Strugaru. Acum regretă amarnic felul în care au votat.
Pentru că s-au ivit probleme care intrau în competenţa aleşilor locali, am dorit să stăm de vorbă cu primarul Nichiteanu. La primărie, fiind zi de sâmbătă, nu era nimeni. Ne-am dus în satul Miorcani, la vreo 5 km distanţă de centrul de comună, sat în care locuieşte primarul.
Tot întrebând de trecători, ni s-a explicat cum pot ajunge la casa primarului. Numai că toţi, dar absolut toţi de cei care am întrebat, au vorbit cu multă ironie la adresa primarului, mai ales văzând că pe maşină scrie „Jurnalul”. O doamnă cu faţă de intelectual al locului ne-a precizat că primarul are două case. Una cu etaj, unde locuieşte în prezent şi o vilă ochioasă, încă în construcţie. I-am răspuns tot ironic că dacă lucrurile stau aşa, să-l mai voteze primar un mandat ca să-şi poată omul termina vila.
Acasă, la primar, multe maşini în stradă, o uliţă înfundată şi o casă cu etaj ascunsă discret prin pomii înalţi şi frunzoşi. În curte se afla prima doamnă a comunei Rădăruţi Prut, îmbrăcată ceva mai orăşeneşte. Ne-am recomandat şi am rugat-o să-l anunţe pe domnul primar că avem a-i vorbi. Prima doamnă, de după gard, căci nu ne-a invitat în curte, ne-a informat că primarul este la câmp. Omul are o fermă agricolă puternică şi prosperă. Am cerut să ne spună zona pe unde ar fi, că ne ducem noi după el. N-a fost chip să aflăm.
Continuând discuţia peste gard, prima doamnă la umbra pomului, eu în soarele arzător, am aflat că soaţa primarului lucrează la primărie. „Inspector la impozite şi taxe” a rostit ea cu accent ca nu cumva să credem că-i pe-un post mai bicisnic în schemă. Mi-am dat seama că am în faţă una din acele doamne rurale pricopsită postdecembrist, ceea ce, crede ea, îi dă dreptul la un aer de superioritate. Bani au şi ţiganii, cu cinstea şi cultura au ei probleme!
Văzând că n-am nicio şansă de a afla pe unde l-aş putea găsi pe primar, am întrebat de viceprimar. Mi s-a spus că-l pot găsi în Rădăuţi Prut, acasă.
Am plecat, nu fără a observa că în garaj se afla Jipanul primarului. Cum şi celelalte maşini erau prin preajmă, firesc, ne-am întrebat dacă primarul era cu adevărat la câmp. Mai ales pe o astfel de căldură: Dar dacă prima doamnă nu şi-a schimbat registrul dialogului, ne-am dus la viceprimar.
Pe Gheorghe Uţă l-am găsit acasă, se odihnea omul. Soţia sa, îmbrăcată ca la ţară, tocmai tăiase o pasăre şi o penea pentru a o trimite feciorului la oraş. S-a scuzat şi ne-a invitat în veranda casei, loc răcoros. Am fost serviţi cu căpşune, proaspăt culese din grădină, apoi cu cafea şi apă rece din fântână. Între timp s-a sculat şi viceprimarul, cu care am putut dialoga în problemele care ne-au interesat şi despre care vom scrie în aceste zile.
Am plecat, nu fără a comenta în maşină diferenţa dintre prima şi a doua doamnă a comunei Rădăuţi Prut. A doua, deşi îmbrăcată rural, s-a comportat civilizat şi ospitalier. Chiar s-a arătat bucuroasă că-i suntem musafiri. Iar a doua doamnă a comunei nu este „inspector” la primărie, este învăţătoare. N-are bani, n-are avere personală pe care s-o afişeze opulent şi ostentativ. Ea are ce lipseşte ţiganilor.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Dialog cu prima şi a doua doamnă”

 1. 1. delia Says:

  Recunosc, nu de putine ori am luat apararea cand venea vorba de vreo critica adusa satului meu natal, Miorcani. Dar de data asta..cam gata!
  Domnule Rotundu, imi pare sincer rau de praful pe care l-ati ingitit strabatand drumul pana la Miorcani spre Radauti si invers..dar vedeti “noi”( si prin asta ma refer la satenii satului cu care si eu ma identific, desi nu mai locuiesc acolo) de buni, blanzi si cumsecade ne dam dupa omul ce ne conduce. Si rau facem! Si meritam sa spuneti ca fiecare cum isi asterne asa doarme fiindca omul sarac voteaza cu cel care ii da bere gratis, salam si o pereche de papuci din plastic… Si cum primar de o buna bucata de vreme ne este ba un inalt scolit cu 4 clase (nu exagerez cu nimic) ba unul cu 8 clase…care mai este diferenta pana la 12? Clase…
  Cum sa se “aplece o primareasa” (apelativ pe care il are doar fiindca este nevasta primaruluii..) sa vorbeasca (fizic nu stiu zau daca s-ar putea apleca) cu niste oameni care fara doar si poate vor scrie de rau despre primar????? Pai cum sa nu daca altceva nu se poate scrie….acesta este singurul adevar!
  Si inca ceva…nu ati spus chiar totul nici de rau si nici de bine despre cele doua doamne. Le cunosc pe amandoua si se stie ca daca vrei unui om sa ii iei cu forta ceva, se poate dar sa-i dai cu forta ceva ce el nu vrea sa ia, sau macar sa inteleaga..in veci nu poti !
  Dar daca este sa cautam un ac in carul cu fan o sa gasim si ceva valoros in acel sat: radacinile lui Alexandru Lungu, ale Doinei Ignat, multi elevi si studenti inca de pe vremea cand admiterea nu se facea pe baza de dosar… si care acum ocupa locuri de munca cu putere de decizie si de care satenii sunt mandri.
  Din pacate toti au plecat din sat si nici gand sa se mai intoarca fiindca vedeti dumneavoastra……. aveti dreptate, foarte mare dreptate!

 2. 2. replica Says:

  Draga Delia,
  Te deranjeaza prima Doamna a comunei Radauti-Prut. Am citit comentariu tau la articolul prezentat de jurnalistul Rotundu despre sat si comuna. Ma intreb cum iti poti lasa copii sa fie educati in comuna aceasta condusa de un primar cu 5 ani de facultate la zi la stat la Institutul Politehnic absolvita cu media 10?
  Despre mine iti pot spune ca am terminat liceul AT Laurian din Botosani iar facultatea am terminat-o la stat cu examen de admitere fiind admisa a 8a in 1200 de candidati.Sint suparata ca asa grasa fizic am putut sa ma”aplec” pina la etajul I la nunta surorii tale. RUSINE!

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia