Jun 16

mormantul-mariei-enescu-cosmovici-1909-2.jpg Puţini români ştiu că părinţii lui George Enescu, Maria şi Costache Enescu, au avut la Liveni o moşie frumuşică şi un conac. Actuala Casă memorială din Liveni este într-adevăr casa în care s-a născut şi a copilărit compozitorul. Naşterea fiului George este înregistrată la Primăria Cordăreni, cu martori de faţă, aşa cum cereau regulile acelor vremuri. Actul de naştere este eliberat de Primăria Cordăreni pentru că la anul naşterii compozitorului, respectiv 19 august 1881, satul Liveni făcea parte din comuna Cordăreni.
Cu timpul, Maria şi Costache Enescu au ridicat un conac în satul Cracalia, la vreo patru kiulometri distanţă de casa din Liveni. Au ridicat acest conac pentru că în această zonă aveau şi moşia. Am discutat luni, 14 iunie 2010, cu primarul comunei George Enescu, doamna Angela Grădinaru – Toma, dacă după decembrie 1989 a apărut prin zonă vreun moştenitor care să revendice averea.
Primăriţa nu ştie câte hectare cuprindea moşia lui Costache Enescu. Conacul nu mai există. I-au dat foc comuniştii şi au arat locul. Regimul comunist nu voia să se ştie că marele compozitor provine dintr-o familie avută. Nu dădea bine cu politica promovată de regim.
Cum moşia lui Costache Enescu a existat  până la venirea comuniştilor la putere, firesc se naşte întrebarea unde a dispărut. Primăriţa susţine că în registrul agricol nu nai figurează date despre averea familiei Enescu. Şi totuşi cineva ţine pământul, pentru că primăria n-are teren în proprietatea sa care să fi provenit din averea familiei Enescu. Sub acest aspect avem o enigmă,
Casa memorială, respectiv cea în care s-a născut compozitorul, se află în inventarul Muzeului Judeţean Botoşani. Terenul din jur, o livadă extrem de frumoasă, în suprafaţă de vreo 30 de ari este în inventarul primăriei comunei George Enescu ca proprietate publică.
Din familia compozitorului nu mai trăieşte nici un moştenitor. În ultima parte a vieţii, mama sa Maria, pe numele de acasă Maria Cosmovici, s-a despărţit de Costache şi s-a dus la părinţii săi din localitatea Mihăileni. Dealtfel aici va fi şi înmormântată, la 1909, când a decedat.
Din partea mamei mai există o nepoată, care are peste 90 de ani şi care trăieşte în oraşul Rădăuţi Bucovina. Chiar şi la această vârstă, nepoata vine din când în când la Mihăileni, la mormântul bunicii sale şi deci a mamei lui Enescu şi îl întreţine.
Casa bunicilor lui Enescu din Mihăileni este în prag de a se autodemola. Grădina, în jur de 30 de ari, este deţinută în coproprietate de nişte vecini care au cumpărat-o de la un moştenitor, rudă îndepărtată cu familia Cosmovici, părinţii mamei lui George Enescu.
Aşadar, averea părinţilor marelui compozitor din Liveni şi cea a bunicilor săi din Mihăileni s-a risipit în cele patru zări, stăruind asupra ei doar nişte enigme care nu mai pot interesa decât doar pe nişte istorici biografi.
La Mihăileni am stat de vorbă cu profesorul pensionar Aurelian Gavriloaie, care încearcă să scrie o monografie a localităţii Mihăileni. Numai că nici domnul profesor nu deţine date prea multe despre familia Cormovici, bunicii compozitorului. Timpul a lucrat, şi nu în favoarea biografiei compozitorului.

written by Ioan Rotundu


Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia