Jun 22

Duminică, 20 iunie 2010, a avut loc sfinţirea bisericii din localitatea Orăşeni Vale, comuna Curteşti. Evenimentul a fost marcat de mai multe ciudăţenii care n-au scăpat ochilor vigilenţi ai unora dintre cei prezenţi.
Biserica a fost ridicată pe locul unde până nu demult funcţiona un cămin cultural. Căminul a fost demolat, iar pe terenul eliberat s-a ridicat noul lăcaş de credinţă. Sătenii se aşteptau ca la slujba de sfinţire să participe episcopul vicar PS Calinic Botoşăneanul. Spre dezamăgirea celor prezenţi, din maşina venită de la Mitropolia iaşi a coborât un bătrânel cam putinţel la trup. nevrednic să dea gata o oală cu sarmale şi o butie cu vin precum episcopul vicar.
Dezamăgirea a fost şi mai mare când creştinii au aflat că cel sosit la slujba de sfinţire este ÎPS Teofan mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În schimb, mitropolitul s-a comportat ca şi cum toată viaţa n-a făcut altceva decât să sfinţească biserica din Orăşeni Deal.
Pe timpul slujbei, cei aflaţi mai în faţă au observat cum mitropolitul i-a făcut în mai multe rânduri observaţii protopopului Lucian Leonte, semn că nu prea-l iubeşte, nici măcar în spirit creştinesc. Pentru cei care mai cunosc câte ceva din culisele sforăriilor bisericeşti, ştiu că mitropolitul i-a pus gând rău protopopului Lucian Leonte şi că o schimbare din funcţie a acestuia este iminentă. Există şi un înlocuitor, iar numele cel mai rostit ar fi al părintelui Partenie de la biserica de pe str. Kogălniceanu din Botoşani.
O altă ciudăţenie consumată fără s-o priceapă prea mulţi dintre cei de faţă a fost strecurarea în cutia de inox cu numele ctitorilor bisericii şi a numelui lui Marius Hliban, şeful Penitenciarului Botoşani. Cei care s-au prins de şmecheria făcută de mitropolitul Teofan au afirmat că Hliban n-a dat nici un ban pentru ridicarea bisericii, aşa că menţionarea numelui său în cilindrul de inox care a fost îngropat în masa sfântă din altarul bisericii i-a nemulţumit.
Să mai consemnăm şi faptul că pentru osteneala sa de a fi prezent la slujba de sfinţire, mitropolitul a primit de la preotul paroh un plic în care s-a aflat suma de 5.000 lei, adică 50 milioane lei vechi. Dacă sfinţirea ar fi fost făcută de episcopul vicar Calinic Botoşăneanul, preotul ar fi scăpat numai cu suma de 2.000 lei. N-a avut noroc şi pace!
Dealtfel, în ultima perioadă mai toţi preoţii sunt nemulţumiţi de sumele pe care trebuie să le verse la Mitropolia Iaşi. De exemplu, un pr4eot din zona Bucovinei spre Putna, pe unde am trecut duminică, mi-a spus că este obligat ca lunar să verse în visteria Mitropoliei Iaşi suma de 1.200 lei ca formă de cofinanţare la cheltuielile cu radio şi televiziunea Trinitas şi preţul abonamentelor la publicaţiile creştine editate de Mitropolie.
Pe lângă această sumă, preoţii parohi mai dau la Mitropolie şi o dijmă anuală fixată în raport de bogăţia parohiei, dijmă care poate ajunge şi la o sută milioane lei vechi. Cum aceşti bani se strâng de la enoriaşii din parohie, putem spune că avem de-a face cu un impozit bisericesc mascat. Avem şi explicaţia pentru care preoţii practică tarife greu de suportat de buzunarul nostru atunci când avem nevoie de serviciile lor pentru o cununie, bote sau înmormântare. Nevoia de bani a preoţilor!

written by Ioan Rotundu


7 Responses to “Lucruri necurate la sfinţirea bisericii din Orăşeni Vale”

  1. 1. galatush Says:

    Desi sunt unul dintre admiratorii dumneavoastra domnule Rotundu, vreau sa fac cateva precizari. Se stia ca va veni IPS Teofan la slujba de sfintire. De ani buni nu se mai iau bani pentru sfintirile de biserici. ZonaBucovinei, spre Putna face parte din Arhiepiscopia Sucevei si Radaitilor si nu poate varsa bani catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Toate parohiile platesc anual ajutor financiar pentru RAdio si TV undeva la vreo 200 lei pe an, in nici un caz 1200 pe luna. Poate parohiile din Bucuresti ca alea au de unde. DAr ma indoiesc ca si acolo. Abonamente si fonduri plateste fiecare parohie anual. Nu e ceva nou si nici iesit din comun. Fiecare sistem se sustine prin contributii. Si nu-i chiar atat de batranel, ca are doar 40 si ceva de ani.

  2. 2. Pighi Says:

    Arhiepiscopia Sucevei şi Bucovinei este o eparhie subordonată Mitropoliei Iaşilor. Preoţii din Bucovina tot la Mitropolia Iaşi ndau darul.

  3. 3. galatush Says:

    MAi PIGHI, de ce nu intelegi ca e Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor?????? E autonoma, are arhiepiscop si partial din fondurile stranse varsa procent la PAtriarhie!!!! MAi documenteaza-te. IAr Mitropolia este a Moldovei si Bucovinei.Stii de ce? SA nu para iesite din comun pretentiile noastre firesti pentru romanii de dincolo de granitze. S-a gandit pe termen lung, intelegi? Ai grija ca astia cu mintea scurta nu prea fac multi purici!!! :)

  4. 4. constantin Says:

    sunt student la teologie,si stiu foarte bine cum stau lucrurile.galatush are dreptate!

  5. 5. andrey Says:

    si eu sunt la teologie si zic ca are dreptate constantin

  6. 6. Popescu Aurel Says:

    Episcopiile percep taxe de zeci de milioane de la preoti! Greutatatea este deosebit de mare pt preotii de la tara,care desi nu-si pot realiza salariile,trebuie sa cotizeze. Altfel sunt sanctionati prin mutare,caterisire sau desfiintare a parohiei.In aceste conditii,sinodul da circulare prin care se cere preotilor sa tina cont de saracia oamenilor,dar nu pomeneste nimic despre subventiile astronomice pe care preotii sunt obligati sa le plateasca catre episcopia de care apartin si catre patriarhie.

  7. 7. D Says:

    BUTNARIU PETRU, asta, e preot? Numai minuni rămân în urma “domniei sale”.Cică de loc ar fi de pe la dvs., Curtești, Orasesni-Vale…De ocupă cam cu furtișaguri din biserici și excrocherii.Eram curioși dacă e preot adevărat.Un grup de păgubiți.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia