Jun 26

Cu vreo două săptămâni în urmă am fost pe la sinistraţii din Rădăuţi Prut. Ieri şi alaltăieri am trecut şi pe la cei din satul Baranca, comuna Hudeşti. Oamenii şi-au pierdut casele în urma inundaţiilor din vara anului 2008, când apele Prutului au năvălit peste ei în miez de noapte.
Guvernul a dat bani ca să li se construiască noi case. Iar banii au intrat pe mâna celor de la judeţ, mai exact la Prefectura Botoşani, care a fost împuternicită să-i folosească cu cât mai mare eficienţă în favoarea celor a căror avere s-a dus pe apele Prutului.
Numai că atunci când la mijloc este vorba de bani publici, apar şi băieţii deştepţi, care ştiu să profite din plin de asemenea oportunitate. De la Prefectura Botoşani, cel împuternicit să se ocupe de construirea caselor sinistraţilor a fost subprefectul David Şalgău. Toată vara şi toamna anului 2008, subprefectul şi-a împărţit viaţa între localitatea Rădăuţi Prut şi satul Baranca, supraveghind ca banii acordaţi de guvern să fie utilizaţi cu mult folos.
Şi asta a şi făcut! Ne-au spus cei din Rădăuţi Prut că subprefectul a ţinut să li se facă vreo 15 fântâni, deşi i s-a spus că în acea zonă nu prea se găseşte apă. I s-a mai spus că soluţia ar fi aducţiunea de apă. Numai că subprefecul a ţinut la varianta cu fântânile. A găsit şi fântânarul potrivit, priceput la meserie, care a forat până la adâncimea de 25-30 de metri. A dat de câţiva picuri de apă, care au dispărut la nici două zile de la forare. Acum fântânile sunt seci, de doi ani, nefiind apă în ele. Iar sinistraţii mutaţi în casă nouă au pus bani şi s-au racordat la conducta de apă. Cei care nu s-au racordat la conducă, cumpără apa de la cei adusă cu sacaua din ţarină.
Oamenii vorbesc că din afacerea cu fântânile fostul subprefect a scos bani frumoşi. L-am întrebat pe viceprimarul de Rădăruţi Prut, Gheorghe Uţă, de ce s-au făcut fântâni dacă se ştia că nu este apă. „Aşa a hotărât subprefectul Şalgău” – a fost răspunsul viceprimarului. Uţă n-a infirmat susţinerile sinistraţilor cum că Şalgău s-ar fi înfruptat din banii guvernament5ali. Mai sunt şi alte mişmaşuri petrecute la Rădăuţi Prut, dar n-am avut timp să le investighez.
La vreo 30 km de Rădăuţi Prut, în amonte pe Prut se află satul Baranca. Şi aici s-au construit din bani guvernamentali 41 de case. Numai că la Baranca lucrurile s-au petrecut altfel decât la Rădăuţi Prut. Aici constructorul, o firmă din Dorohoi, a primit doar manopera de ridicare a caselor, materialele de construcţie fiind distribuite prin Primăria Hudeşti direct sinistraţilor. Supervizorul de la Prefectura Botoşani, spun sinistraţii, a fost „perfectul” Şalgău, care umbla mai mult beat şi care s-a ocupat de înstrăinarea materialelor de construcţie prin patronul firmei constructoare, un anume Fănică Aparaschivei.
Primarul Viorel Atomei spune că a trecut pe la Baranca şi subprefectul Şalgău, dar cel mai mult a stat directorul subprefectural Cornel Moga. Numai că primarul neagă orice posibilitate de a se fi furat materiale şi valorificat la negru. Ieri am filmat la Baranca pentru emisiunea Lumea lu’ Rotundu. Ţiganii care cu o zi înainte reclamau că Şalgău a vândut materialele cuvenite lor, văzându-mă însoţit de primar, au dispărut printre case. Cei pe care i-.am prins sub cameră au negat să s-ar foi furat materiale.
Numai că şi la Baranca s-au făcut fântâni, marca Rădăuţi Prut, semn că ce-a brevetat Şalgău a devenit lucrare în serie. De la fântânile din Baranca s-au furat coarbele, adică dispozitivul de scos apă, care costă vreo 300 lei. Cam 3000 lei la cele zece fântâni. Ţiganii spun că le-a furat constructorul, primarul a lăsat să se înţeleagă că le-au furat chiar ţiganii. Totul a rămas în coadă de peşte. N-am reuşit să demonstrez  vreun furt, semn că la Baranca chiar dacă a fost o treabă ţigănească, hoţul neprins este negustor cinstit. În cazul de faţă negustor pe banii publici. O fi mare grăddina Domnului, dar nici Lumea lu’ Rotundu nu-i una mică!

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “Subprefect suspectat de afaceri oneroase”

  1. 1. galatush Says:

    Oare n-am invatat ca nu se pot pune in functii in Romania post-decembrista decat oameni santajabili, care sa devina caini credinciosi rapandulelor care frizeaza functii inalte de decizie????? Asta e soarta noastra.

  2. 2. Right Says:

    Cel care umbla tapan de beat era moga iar patronul din dorohoi este apascaritei si cielo albastru care incarca in fiecare seara materiale….

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia