Jul 02

Invitat la Dorohoi să intre în casa inundată a unui ţigan, premierul Emil Boc n-a primit avizul SPP-istului să intre. SPP-istul s-a uitat pe geam, a mirosit aerul din interior, iar la mirosul de ţigan a stâmbat din nas. Semn că nici inundaţiile nu spălat mirosul istoric de ţigan.
Trecând peste acest moment, hazliu pentru SPP-ţst şi jenant pentru premier, trebuie remarcat faptul cî cei mai afectaţi de aceste inundaţii sunt ţiganii. }n Dorohoi, str. Dobrogeanu Gherea, cea mai inundată, este locuit[ de-o parte şi de alta de ţigani. Casele sunt vechi, pline de igrasie, mizerabile. Am intrat în câteva şi am putut constata că mizeria existentă nu se datora numai inundaţiilor ci şi modului lor de viaţă. Iar mirosul la care a strâmbat nasul SPP-istul face parte din acest mod de viaţă
Ieri, din nou strada dorohoiană arăta ca un bazar. Mobile, covoare, haine erau expuse pe trotuar la uscat. Un peisaj nu tocmai potrivit cu cel cu care este obişnuită Elena Udrea la Bucureşti  Cu toate acestea, n-a ezitat vsă intre într-o casă. Ce-i drept, de români.
Pe valea Miletinului, la Coşula şi Pădureni, casele inundate tot ţiganilor aparţin. Pe Sitna, în coada iazului Dracşani, casele inundate ale satului Pârlita sunt locuite de ţigani. La Măşcăteni, comuna Albeşti, apele Jijiei tot în casele de ţigani au intrat.
Pe Jijia în sus, în comuna Ungureni, satul Borzeşti este dominat de ţigani. Pe şeful Jijiei, de treci vara, vezi câmpuri întregi pline cu nişte turte din balegă. Sunt turtele de tizic, lemnul de foc pentru iarnă al sătenilor. N-au mai apucat să-şi salveze „lemnele” aşa că apele Jijiei le-a înghiţit pentru totdeauna.
Dacă la Dorohoi mai putem vorbi de case, fiind construite din cărămidă, casele ţigăneşti de la sate seamănă mai mult cu nişte bordeie, fiind construite din chirpici sau nuiele umplute cu vălătuci din lut şi paie.
În judeţul Botoşani ţiganii au un reprezentant al lor la Prefectura Botoşani. Ţiganca Semiramida Balan n-a fost văzută pe la locul inundaţiilor. În schimb este prezentă ori de câte ori are de învârtit vreun program cu finanţare europeană.
Această Semiramida Balan, ce are în jurul său un grup de ţigani şmecheri foc, a tocat banii multor programe destinate îmbunătăţirii vieţii ţiganilor. Numai că ţiganii tot în sărăcie şi ignoranţă trăiesc, chiar dacă pe hârtie cifrele consilierei prefecturale lui Balan arată că viaţa lor este cât se poate de prosperă.
Dacă ţiganii din Baranca au case mai arătoase, nu lui Balan o datorează, ci lui Băsescu, care se afla în 2008 în plină campanie prezidenţială. Stă în firea ţiganilor să ducă un trai al contrastelor. Când au un ban mănâncă găina cea mai grasă, iar când n-au de unde face rost stau şi rabdă. Este specific ţiganilor să vină la primărie cu ghiul de aur pe deget şi în maşini luxoase şi să încaseze ajutorul social. După care să se întoarcă la mizeria lor materială şi morală.
Să mai adăugăm faptul că ni s-a dus buhul prin Europa tot datorită ţiganilor. Ceva trebuie făcut şi cu ei, dar nu are cine.

written by Ioan Rotundu


7 Responses to “N-au scos mirosul istoric de ţigan”

 1. 1. Mihaita Says:

  Doină (Varianta sociala)

  De la Tisa pin’ la Nistru
  Greu ai să vezi un ministru
  Din buget să nu fi supt
  Sau să nu fie corupt.
  Din Hotin pînă la mare
  Cine are noroc, are
  De la mare la Hotin
  Traiul mulţimii-un chin
  De la Dorna la Călan
  Romanul munceşte-n van
  Că domnii parlamentari
  Parveniţi milionari
  Îşi petrec traiul “decent”
  Moţăind în Parlament
  Vin aici pentru prezenţă
  Şi trafic de influenţă!
  Galbeni şi portocalii,
  Roşii sau alte etnii
  Sug toţii, al dracului
  Din vîna romanului
  Iar bietului om de rînd
  Cu foamea-n stomac şi-n gînd,
  Nu-i e vară vara lui
  Şi-i străin în ţara lui…
  De la Turnu-n Dorohoi
  Pleacă romanii puhoi
  Spre alte ţări mai de soi
  Merg puhoi, pe drum de-asfalt
  Sau prin aer, prin înalt,
  Merg la vestici în robie
  Să scape de sărăcie.
  În ăst timp, milionarii
  Ne fîlfîie-n nas dolarii
  Furaţi rapid şi uşor
  Din punga ăstui popor,
  Visînd numai să se facă
  Bogaţi în ţară săracă…

  Vlad Ţepeş, Măria Ta
  Tu la Snagov nu mai sta,
  Dă milionarilor
  Gestiunea ţepelor
  Că ai noştri dragi coconi
  La ţepe sunt campioni.
  Tu te-nalţă din mormînt,
  Socoteşte cîţi hoţi sînt,
  Cîţi hoţi şi cîte otrepe
  Şi trage-i pe toţi în ţepe
  Îndrăgi-i-ar ciorile
  Şi spînzurătorile !

 2. 2. ai dreptate Says:

  Ai dreptate..de asta nici nu s-a facut nimic in anii precedenti pentru ca sunt tigani sunt la fel precum copii , cum ti-i cresti asa ti-i ai! Un singur lucru nu sunt de acord cu tine… Nu mia generaliza legat de Europa. Tiganii cand ies in strainantate sunt ROMANI, e dreptul lor de cetatean al tarii in care s-au nascut, au crescut si in care se intorc cu toate “bogatiile” din Europa. Incearca sa depasesti conditia ta de jurnalist, roman cu intentii rasiste si ridica-te acolo sus deasupra pejudecatilor…si incearca sa rescrii articolul din prisma unui rom ..cu miros istoric de tigan…Imagineaza-ti ca te-ai nascut rom in Romania( daca te nasteai in Franta era super) si ca locuiesti in zona acea printre romi, ai mama si tata tigani si ca te bucuri de viata cum poti…ca esti nespalat, si ca la scoala toti dau cu tine de pamant facandu-t ein toate felurile…si mai imagineaza-ti ca vine primul ministru care nu intra in casa ta…facuta ilegal pe singurl teren unde neamul tau s-a putut instala…daca reusesti…o sa fii alt OM, unul mai bun, mai deschis,…European..si atunci nu o sa-ti mai duca nimeni BUHUL pe niciunde!

 3. 3. Fane Says:

  De data asta ai dreptate nea Ioane tiganul este tigan chiar daca gresit isi zic rromi,sa vedeti cum spurca cimitirile cu petreceri gretoase la pomenirea mortilor,numai vorbim ca ti-i rusine sa recunosti ca esti roman in toata Europa din cauza lor,

 4. 4. dorohoian Says:

  te provoc , domnule rotundu sa vii in dorohoi! cum poti sustine asemenea ineptii? jumatate de oras a fost sub ape , acum sub mil. case de oameni gospodari , care au muncit ptr fiecare leutz pe care l-au investit in acele case.dupa podul buhai pe stanga , spre moara nu exista locuitor tigan , toate casele sunt , erau zdravene. puhoiul a venit cu atata putere incat a ramas doar un perete in picioare. au murit oameni si am senzatia ca va bateti joc. fiul mariei morosanu , avea sere pe acea strada , facute cu credite bancare, dotate tehnic cum nici nu visezi mata. sunt aproape 4 cartiere afectate. baiatul de 15 ani care a murit a fost tigan (dumnezeu sa-l ierte!). desi a reusit sa ajunga in zona mai inalta cu cei doi cai , s-a intors sa-si salveze fratii, si l-a luat apa . nu a fost vb despre niste apa pe o zona inundabila. a fost o viitura a unui paraiash. daca reactionau autoritatile si anuntau populatia se evitau decesele.in toate casele miroase milul, ptr ca acea apa a luat si oarece latrini la vale. in ce case ai intrat ?prima casa de langa podul de peste buhai este , sau a fost a unui politist (om gospodar te asigur).de ce ironizezi o situatie dramatica ?

 5. 5. dorohoian Says:

  a, mihaita, te iubesc ptr varianta sociala!

 6. 6. Ioan Rotundu Says:

  Dorohoianule, dormi liniştit. Am fost în Dorohoi în momente când tu dormeai tun. Dacă aveai inspiraţia să citeşti reportajele de pe site-ul Jurnalului şi să vizualizaţi filmuleţele postate te-ai fi edificat şi n-ai fi comentat inutil. Nu fac poarte din categoria acelor jurnalişti care înghit tot ce li se spune de către şarlatani.

 7. 7. dorohoian Says:

  nu dormeam , desi tare as vrea acum sa-mi fi permis sa dorm.este un articol cu oarece tenta rasista.oricum acum mi-am amintit ca dorohoiul tocmai a achizitionat ponei inaintea inundatiilor, si pavele , si tuia,…, pe care s-au cheltuit f multi bani, si in noaptea de luni nu aveam barci sa intram dupa oameni ce au stat o noapte in apa. jale a fost, este si asa va fi mereu aici.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia