Aug 10

Vreme de o lună de zile, cât redacţia noastră a fost în concediul de odihnă, mulţi cititori ne-au simţit lipsa din peisajul jurnalistic botoşănean şi au tânjit în a citi şi despre treburile necurate ale celor puişi să ne conducă, nu numai osanalele pe care le-au ridicat şi continuă să le ridice „mogulii botoşăneni” care îşi fac politica redacţională în raport de cât şi de la cine primesc.
Dacă unii cititori ne-au dus lipsa, cei cu conştiinţa mizerabilă s-au simţit în siguranţă în a-şi continua treburile lor murdare. Le spun că s-au înşelat. Chiar dacă am fost în concediu, nu înseamnă că faptele lor vor rămâne ascunse cititorilor.
Printre cei care s-au bucurat de plecarea noastră în concediu s-a aflat şi heirupistul de la fostul Mecanex, economistul specializat în construcţia de tractoare ajuns director peste Memorialul „Mihai Eminescu” Ipoteşti. Miluţă Jijie, cel educat în spirit muncitoresc şi călăuzit de lozinca muncitorească „Noi muncim, nu gândim!”, a început să-şi dea arama pe faţă.
Ajuns director al Memorialului graţie protectorului său Mihai Ţâbuleac, cel care se consideră ales pe viaţă preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Miluţă a început să muşte mâna stăpânului. Şarpele crescut de Ţâbuleac la sânul banilor publici muşcă acum mâna binefăcătorului său. Dar despre isprăvile lui Miluţă, un fel de ciocoi burghez parvenit din mediul muncitoresc leninisto-stalinist, în curând.
În comentariul de faţă altceva vreau eu să aduc în atenţia publică. Cercetătorul ştiinţific Valentin Coşereanu a fost schimbat din funcţia de director al Memorialului şi sub presiunea unui grup ostil de salariaţi, nu numai din interese politice. Iar acel grup nu voia altceva decât să scape de Coşereanu pentru a-şi promova propriile interese.
Liderul grupului pare a fi restauratorul Marius Ştefănache. Omul l-a reclamat pe Coşereanu că şi-a angajat rudele la Memorial, că face mâncare fără a avea autorizaţie etc.
Acum cel care face afaceri cu rudele pe banii Memorialului este chiar Ştefănache. Chiar acum se desfăşoară la Memorial o acţiune intitulată „Casa maramureşeană”. Acţiunea este finanţată din banii judeţului Botoşani şi promovează în spaţiul eminescian cultura şi tradiţiile maramureşene. Nimeni nu s-a întrebat cum este posibil aşa ceva. Nici că acţiunea a fost iniţiată de Ştefănache împreună cu mătuşa sa, o maramureşeancă ce numai de geniul eminescian nu este interesată.
Să mai adăugăm faptul că acţiunea n-are girul forurilor de resort şi nu se încadrează în spaţiul arhitectural eminescian aşa cum a fost el proiectat. În loc ca la Memorial să se promoveze elemente etnografice din judeţul Botoşani, mai ales că Secţia de etnografie a Muzeului Judeţean Botoşani a fost desfiinţată iar exponate extrem de valoroase stau depozitate la subsolul muzeului, promovăm cultura maramureşeană. Fără ca Eminescu să fie, în compensare, promovat cu ceva în spaţiul Maramureşului, unde turismul este mult superior judeţului nostru şi unde Eminescu ar merita să fie promovat.
Să mai aducem în atenţie faptul că Memorialul nu este un muzeu al statului, ca să aducem şi să expunem case din diferite zone geografice ale României. Dar cum heirupistul nostru Miluţă munceşte şi nu gândeşte, ciocoiul Ştefănache are mână liberă.
Culmea, tot Ştefănache este cel care acum face mâncare la Memorial, tot fără aprobare. Motiv ca cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară Botoşani să aplice Memorialului o amendă de 600 lei. Din banii cui se va plăti amenda, domn’ economist în tractoare şi motoraşe Miluţă Jijie? Am întrebat retoric, nu vreau un răspuns. Îl cunosc! Amenda se va plătit din banii publici. (Voi continua)

written by Ioan Rotundu


6 Responses to “Ciocoii culturali de la Memorialul Ipoteşti”

 1. 1. locuitor Says:

  Si daca se face casa maramureseana, ce? macar se face ceva, altii nu fac nici atata, ca sa ma exprim civilizat..

 2. 2. vivisilvia Says:

  PS . e “matusa-sa”, nu matusa sa. Banala cratima…

 3. 3. andrei Says:

  Domnule Rotundu , faceti o emisiune despre conacele boieresti de la Dangeni si Strahotin , care din neglijenta unora /altora sunt in paragina …sunt sigur ca in judet sunt nenumarate astfel de bijuterii arhitecturale din sec trecut care sunt lasate sa se distruga.
  PS: Biserica Cuv Parascheva din Stefanesti , o adevarata bijuterie risca sa isi piarda catapeteasma .

 4. 4. locuitor Says:

  Unde e greseala la ” matusa sa”? ca sa nu mor prost

 5. 5. alt locuitor Says:

  Bun articol. Sunt lucruri care trebuie spuse, altfel se intoarce lumea cu c…l in sus!

 6. 6. angela Says:

  este grav ce se intampla cu bugetul judetului Botosani, banii publici, buget administrat atat de prost de onor domnul Tabuleac, cate cheltuieli facute aiurea, cu tot felul de actiuni care nu -si au rostul si nu sunt legale, exista cineva care sa se sesizeze asupra acestor matrapazlacuri? alo! e criza, domnilor de la CJ! Lasati revistele, bairamurile si taberele, chiar nu realizati spre ce se indreapta judetul asta? Curtea de conturi, corpul de control al lu peste prajit, daca mai aveti o minima competenta si curaj, aratati desfraul pe banii publici a acestui domn Tabuleac, este periculos modul in care cheltuie banii publici, ESTE ILEGAL.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia