Aug 16

Fie printr-un fals bine regizat, fie printr-o descoperire arheologică care se întâmplă odată la câteva sute sau chiar o mie de ani, bulgarii au creat mari emoţii lumii creştine. Susţin arheologii bulgari că au descoperit, pe o insuliţă din Marea Neagră, o bucată de craniu şi un dinte ce ar aparţine Sf. Ioan Botezătorul.
Până când lucrurile se vor lămuri dacă aveam de-a face cu un fals sau cu o descoperire autentică, pelerinajul creştinilor din întreaga lume a început. Iar aceasta înseamnă pentru bulgari venituri substanţiale din turism. Imaginaţi-vă  că dacă numai la auzul unei astfel de descoperiri, neatentificată ştiinţific şi nici de Vatican, pelerinajul a început, în momentul în care se va dovedi autenticitatea celor descoperite amploarea pelerinajului va fi demn de cel de la Meca.
Am mai citit că bulgarii au mai făcut un gest care să le crească imaginea în lume şi care să le atragă simpatii. Îi declară cetăţeni bulgari pe toţi străinii care au sponsorizat sau sponsorizează obiectivele şi activităţile culturale.
Aşadar, bulgarii nu scapă nici un prilej de a-şi crea în lume o aureolă de stat civilizat, de talie europeană, care are o cultură şi o civilizaţie ce merită a fi cunoscute la ei acasă. Iar această curiozitate ce-o manifestă străinii va însemna pentru Bulgaria venituri importante din turism.
Ne-au luat bulgarii turiştii de pe litoral, ne iau acum şi bruma de cultură şi civilizaţie care încercăm să ne băgăm în ochii lumii, fără succes.
Poate că bucata de craniu şi dintele respectiv sunt cu adevărat oseminte care au aparţinut celebrului personal biblic, dar noi avem descoperiri arheologice care modifică istoria culturii şi civilizaţiei lumii. Numai că aceste descoperiri ale noastre stau ascunse pe la subsoluri de muzee, fără a fi făcute cunoscute lumii. Şi aceasta pentru că arheologii noştri, istoricii sunt dominaţi de invidie profesională şi boicotează orice descoperire valoroasă dacă nu sunt  făcuţi şi ei părtaşi la ea, pentru a se bucura de celebritate.
O astfel de descoperire este cea de la Tărtăria din judeţul Alba. În acest loc s-au descoperit o serie de tăbliţe de argilă cu o scriere care demonstrează că civilizaţia lumii nu începe la Ur, în fosta Mesopotamie, ci în Transilvania, provincie istorică a României. Mai mult, lângă tăbliţe a fost descoperit un schelet denumit ulterior de arheologi Miss de Transilvania.
Descoperirea a avut loc în 1061, dar ea a stat nepopularizată din cauză că istoricii şi arheologii de prestigiu au considerat descoperirea un fals şi au depozitat anteffactele la subsolul Muzeului din Cluj. Abia recent, nişte arheologi italieni, care s-au interesat de această descoperire, au făcut toate analizele ştiinţifice şi au constatat, cu uimire, că tăbliţele şi scheletul sunt autentice şi că pământul din jur, care le-a acoperit, nu este adus din altă parte, cum s-a considerat.
Nici după această certificare ştiinţifică făcută de străini nu ne-am interesat să punem în valoare această descoperire ce atestă că în spaţiul Carpaţilor a existat cea mai veche civilizaţie umană. Mai veche decât scrierile sumeriene de la Uruk.
Nu ne apreciem valorile culturale, valori care ar motiva străinii să ne calce ţara şi astfel să revigorăm turismul. Umblăm cu frunzuliţe şterpelite de pe Internet, în loc să le arătăm străinilor ce bogăţii preţioase avem. Bulgarii continuă să ne dea lecţii, dar noi nu vrem să învăţăm nimic de la ei. Ne place repetenţia!

written by Ioan Rotundu


3 Responses to “Să învăţăm de la bulgari”

 1. 1. xyz Says:

  Sunt trei categorii de oameni: unii care invata din greselile proprii,altii invata din greselile altora si ultimii care nu invata nimic de la nimeni.
  In ultima categorie ne incadram noi (majoritatea) romanilor!

 2. 2. Arhe Ologu Says:

  Si acum ce facem, mintim si noi ca sa avem turisti? Nu mi se pare catusi de putin in regula.

 3. 3. Ana Maria Says:

  Nu stiu cum s-a ajuns la celebra frunza din bradul de tara, insa e limpede ca pe noi nu ne-a intrebat nimeni. Si multe din greselile clasei politice actuale nu pot fi puse in spatele tuturor romanilor, pentru ca nu se tine cont de parerea lor. Cand se guverneaza prin ordonante de urgenta nu se tine seama nici de parerea senatorilor alesi. Evident, avem un MARE defect: se pare ca oamenii corecti, inteligenti, capabili nu sunt suficient de doritori sa se afirme in politica (sau nu pot in actualul sistem), astfel incat ajung sa ne conduca persoane care mint, manipuleaza si apoi, fireste, ne inseala asteptarile. Insa s-a vorbit atat de aceste aspecte pana acum, incat mi-e lehamite.

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia