Aug 27

Astăzi, la ora 17.00, se va difuza pe Tv SOMAX, în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu  reportajul „Prin Codrii de aramă”. Reportajul cuprinde secvenţe filmate în împrejurimile codrilor de aramă, cum a numit poetul Eminescu pădurile din jurul satului său natal Ipoteştiul.
Veţi putea lua act de mărturii prin care călugăriţele de la Mănăstirea Agafton nu s-au mulţumit să arunce peste gard pe bătrânii aflaţi în acele clădiri care au adăpostit un cămin social, ci vor şi patrimoniul Taberei „Codrii de Aramă”, pe care l-au şi primit în proporţie de 2/3, transformând o livadă pe rod şi un teren viran în pajişte pentru vacile mănăstirii.
Veţi putea privi la gunoaiele care domină codrii eminescieni şi la barierele cu lacăt care opresc turiştii să intre în universul eminescian. Însă povestea cea mai interesantă este cea a lacului.
Un anume domn Vasiliu, medic veterinar şi cu clinică privată în domeniu, a revendicat şi primit în proprietate codrii eminescieni în suprafaţă de sute de hectare. Vasiliu a vândut sutele de hectare de pădure unei firme canado-americană. Nu se ştie în ce scop a cumpărat această firmă peste o mie hectare de pădure în zona Ipoteştilor.
Trupul de pădure pe care se află lacul eminescian a rămas în proprietatea lui Vasiliu. Acesta s-a arătat dispus să facă cu Primăria Mihai Eminescu un schimb de teren. Să dea primăriei suprafaţa de pădure pe care se află lacul şi să primească o altă suprafaţă în compensare.
Dacă la început primarul Verginel Gireadă a primit cu bucurie această propunere, acum s-a aşternut tăcerea. Schimbul n-a mai avut loc. Cineva l-a blocat. L-a blocat pentru că a mirosit că-i rostul de ceva căpătuială.
Zvonurile sună cam aşa. Nu se mai vrea schimbul de teren propus. Cineva, de la judeţ sau de mai sus, a venit cu ideea că suprafaţa de pădure să fie vândută de Vasiliu primăriei. Iar din această vânzare să se nască şi ceva comisioane pentru cei aflaţi pe filieră. Se vorbeşte de sume mari, de sute de mii de euro. Nu ştiu cât adevăr cuprind aceste zvonuri, dar ştiu că schimbul propus de Vasiliu, o soluţie extrem de avantajoasă pentru Primăria Eminescu n-a mai avut loc.
Despre Vasiliu n-am ştiinţă cam ce hram poartă, numele său nefiind în atenţia mass mediei locale. De exemplu n-am ştiu până de curând că Minodora Vasiliu, cea pusă de PDL şefă la Direcţia Sanitar – Veterinară Botoşani este soţia acestui Vasiliu, proprietar peste lacul eminescian.
Când am aflat de acest aspect, imediat gândul m-a dus la politicienii care pot sta în spatele acestei afaceri care, în secret, se pune la cale. Acum, că am mai aflat câte ceva, voi fi mai atent cu derularea lucrurilor în viitor. Sper să dezleg această taină care învăluie lacul eminescian.

written by Ioan Rotundu


2 Responses to “O afacere dospită la secret”

  1. 1. QQQ Says:

    Ce aproape sunteţi domnule Ionică… foarte aproape. Dar vei fi rugat să o laşi mai moale… pun pariu .

  2. 2. locuitor Says:

    Se zvoneste ca actul cu care a revendicat nu e chiar atat de autentic…

Leave a Reply

i3Theme sponsored by Top 10 Web Hosting and Hosting in Colombia